Relaxed opvoeden heeft voor mij te maken met het loslaten van schuldgevoel.

dscf0065

Sinds ik moeder ben kan ik me over werkelijk alles schuldig voelen:

  • Dat ik werk en niet alles mee krijg van mijn kinderen
  • Dat ik naar de opvang of peuterspeelzaal breng
  • Als ze ziek zijn komt oma oppassen en niet ik
  • Ik ben nog wel eens die mama die als laatste binnen komt rennen bij een school uitvoering
  • Als ik ’s avonds nog aan het werken was heb ik niet alle aandacht voor hen
  • …..

Zoals mijn oma zei: ‘Jullie vrouwen hebben het maar zwaar tegenwoordig, jullie willen alles goed doen, carrière, moederschap, relatie, vriendin zijn, sporten, gezonde levensstijl voor het hele gezin neerzetten. Wij wisten vroeger gewoon dat wij het huishouden en de kinderen deden en dat was het dan, nu is het veel ingewikkelder.’

En daar ligt dus mijn schuldgevoel…. Ik wil alles goed doen.

Nou is dat op zich natuurlijk een nobel streven, maar hierin ligt verborgen dat ik ONMISBAAR ben en… dat het OP MIJN MANIER moet gaan.

En nu blijkt dat gewoon niet het geval te zijn!? Ik ben niet onmisbaar en ik weet niet de beste manier voor alles! Dit bleek zelfs nog lastiger te accepteren dan mijn schuldgevoel.

Ik heb mijn kinderen ook gewoon gevraagd of ze het leuk vonden bij de opvang of als oma kwam en het antwoord was JA.

Ik heb afspraken met ze gemaakt over de tijd die ik ’s avonds nog even besteedde aan mijn werk, waarna ik er dan helemaal voor hun kon zijn. Zo kwam er duidelijkheid in de verwachtingen en dit gaf mij de kans volledig te focussen op werk en daarna volledig te focussen op voorlezen, bedrituelen en rust.

Ik probeerde me te verplaatsen in mijn kinderen en herinnerde mijn moeder, die elke dag na school zat te wachten met thee en koekjes. Zo lief, met zoveel aandacht. Ze wilde alles weten over mijn belevenissen op school en was er echt voor mij.

En ik? Ik wilde naar mijn kamer, vriendinnen bellen en alles bespreken wat niet in de klas kon. Ik wilde boeken lezen en brieven schrijven. Ik wilde niet zitten en praten, ik wilde mijn dag verwerken op mijn manier.

Mijn idee van ‘een goede moeder’ zijn strookte dus niet altijd met de wensen van mijn kinderen, die wilden natuurlijk helemaal geen moeder die er altijd was, die over hun schouders meekeek, die alles van hun leven wilde weten.

Zij wilde de vrijheid hun eigen leven te leven.

Dit besef haalde mijn schuldgevoel voor een groot deel weg en ik merkte dat als ik goed in m’n vel zat en mijn dingen deed ik een leukere moeder voor hun werd en het hele gezin een stuk relaxter werd.

Ik wens je dus meer genieten en minder moeten.

Tot de volgende keer!

Hartelijke groet,

Leontien

06 – 44 79 69 57   / www.facebook.com/leontien.berg /    www.tienwork.flp.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *