Gastblogger; Mijn sociale angsten de baas (deel 2)

Twee weken geleden hebben jullie het eerste deel kunnen lezen van deze blogreeks. Deze gastblugger blogt anoniem over haar sociale angsten in een driedelige blogserie. Vandaag deel 2.

Zoals ik in mijn vorige blog schreef werd het vanaf mijn 13elevensjaar allemaal wat zwaarder. Mijn ouders gingen uit elkaar en je raakt natuurlijk ook nog in de puberteit. Er kwam een periode aan van veel huilbuien, woede en ik vond mijzelf lelijk en dik. Het was al een struggle om met mezelf te leven door de gedachten die ik constant had, ik kon niks, ik ben lelijk etc. Laat staan dat je er de druk van school ook nog bij hebt.

Na de middelbare school heb ik gekozen voor de opleiding verpleegkundige. Mijn zus deed dit, dus dan doe ik dat ook maar. Ik had zelf totaal geen idee wat ik moest gaan doen. Je zit al met jezelf in de knoop dus hoe weet je wat je leuk vind? Toen ik eenmaal die opleiding een tijdje gedaan had bleek dit uiteindelijk niks voor mij te zijn. Bij een intake voor een stageplaats bij demente ouderen sloegen mijn gedachten alweer op hol. ‘’Moet ik deze mensen straks gaan WASSEN?!” Straks doe ik ze pijn, of doe ik het niet goed, zo sociaal ben ik toch niet? Ik ben gestopt met de opleiding.

Ik kwam in een speciale klas terecht, omdat ik nog steeds niet wist wat ik dan wel wilde doen. Na wat testen en gesprekken heb ik besloten de opleiding detailhandel te doen. Ik koos hiervoor omdat het een brede opleiding is en het leek mij leuk om een eigen zaak te hebben met cupcakes en koffie. Thuis maakte ik graag cupcakes voor de lol en een eigen zaakje leek me heerlijk. Zelf bepalen in wat voor team je gaat werken. De detailhandel opleiding heb ik afgerond, alleen een eigen zaak leek me te hoog gegrepen. Voor mijn gevoel moest ik nog een opleiding gaan doen waar ik werk in kan vinden en waarin ik meer zekerheid heb.

Na een tijdje nagedacht te hebben kwam ik op het idee om tandartsassistente te gaan doen. Nu vraag je, je misschien af: Hoe kom je hier nou bij? Een aantal familieleden van mij werken als tandartsassistente, uit de testen die ik al eerder had afgenomen kwam de sector zorg naar boven. Omdat ik eerder al verpleegkunde had gestudeerd en dat niks voor mij bleek te zijn koos is voor de tussenweg. Tandartsassistente it is. Tijdens deze opleiding heb ik net zoals alle andere opleidingen en schooljaren met veel moeite gehaald. Stages vond ik ontzettend spannend, elke nacht lag ik wakker als ik naar stage moest. ‘’Wat gaat er deze dag gebeuren?’’ ‘’Wat ga ik nu weer fout doen’’etc etc. Al die gedachten spoken zich keer op keer weer door mijn hoofd.

Gastblogger; Mijn sociale angsten de baas

Bij deze opleiding hoorde ook het maken van veel verslagen, dit vond ik leuk. Uittypen wat ik had geleerd en wat ik weet. Geen druk, gewoon ik en mijn computer. Doordat ik perfectionistisch ben waren mij verslagen altijd de grootste van de klas. Elk puntje, komma en spatie moest kloppen. Ik kon door de stress soms huilend op de grond liggen. Dan deed alleen de printer het bijvoorbeeld niet, dat kon ik na het harde werken aan het verslag er echt niet bij hebben. Het overzicht was ik soms totaal kwijt als er teveel dingen tegelijk waren. Na twee jaar de opleiding gedaan te hebben had ik het gehaald. YES zou je dan denken, in mijn geval dacht ik: ‘’Neee, kan ik niet nog een half jaar langer naar school?’’ Ik was voor mijn gevoel totaal niet klaar voor de serieuze grote wereld.

Na mijn opleiding moest ik gaan solliciteren. Als ik naar mijn CV keek werd ik al benauwd en helemaal panisch. ‘’Wie wil mij nou?’’ ‘’Ik kan niks en voor mij 10 anderen’’. Dat waren onder andere weer een paar gedachten. Dit heb ik dus even uitgesteld, eerst maar even een beetje ‘’vakantie’’ houden. Gelukkig werd ik al snel gevraagd door een kledingwinkel waar ik al eens eerder had gewerkt tijdens mijn opleiding detailhandel. Dit was dus bekend terrein voor mij. Ook ging ik met zenuwen, beter naar een bekend plekje dan solliciteren. Mijn keuze was dus snel gemaakt. In totaal heb ik daar ongeveer 2 jaar gewerkt. Mijn contract werd uiteindelijk niet verlengd. En toen kwam ik een gat terecht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *