Overig

De fopspeen , wel of niet?

De fopspeen wel of niet geven is en blijft een discussiepunt.. kun je nou beter wel of geen speen gebruiken?
De ene keer wordt de speen aangeraden en bij een andere partij afgeraden.
Als newborn ouder is dit enorm verwarrend. Welk advies moet je nou volgen?
Het blijft lastig als je kind wel veel zuigbehoefte heeft maar je niet zo goed meer weet welk advies te volgen. Wij schijnen een lichtje op de organisaties en wie wat beweert. Hopelijk kan je na het lezen van dit artikel wat zekerder zijn van je zaak.

Er zijn diverse instanties die allemaal een ander advies geven in hun eigen doelgroep gebied. Zo heb je de borstvoedingsorganisaties die raden het gebruik van een speen af.  Als het kindje een speen heeft om aan zijn zuigbehoefte te voldoen kan het zijn dat hij de borst niet meer goed kan pakken of je borst  niet goed kan leegdrinken wat niet ten goede kan komen aan de melkproductie.
Ze zeggen dat wanneer een kindje wil zuigen dit vrijwel altijd betekend dat het behoefte heeft ‘eten’ en dus wil drinken. Het kost veel energie om aan een fopspeen, pink of duim te zuigen. Het kan zijn dat hij niet meer de energie heeft om voldoende te drinken uit de borst. Ook een nadeel  is dat een fopspeen of pink/duim vies kan zijn waardoor er meer kans is op bijv. spruw.
Er zijn onderzoeken gedaan naar kindjes die fopspenen gebruiken meer kans hebben op oorontstekingen.

Er is onderzoek gedaan naar wiegendood en het gebruik van een fopspeen.
Het zou kunnen dat het gebruik van een fopspeen het risico op wiegendood vermindert.
De volgende factoren kunnen hier een rol bij spelen;

*Een kind met fopspeen ligt minder snel met neus & mond op het matras. Het leert vlotter het hoofd te draaien naar de zijkant omdat de speen anders in het gezicht drukt.

* Zuigen stimuleert de spierontwikkeling in de mond.

* Met een fopspeen ademt een kind door de neus. Het zal daardoor minder snel onder het beddengoed raken omdat het de neus wil vrijhouden.

* Kinderen die een fopspeen gebruiken draaien minder in bed.

Maar wat moet je nou met al die tegenstrijdigheden. Het één is beter voor het ander en het ander slechter voor de één.
Vooropgesteld adviseren wij af te gaan op je intuïtie. Denk jij dat je kindje er behoefte aan heeft en er beter van wordt? Doen. Zorg wel dat eventuele borstvoedingsproblemen of fles problemen zijn opgelost en de borstvoeding goed loopt. Doe het niet alleen omdat anderen vinden dat het zo hoort of uit gewoonte. Kijk goed naar je kind en zijn behoefte.

Tagged , , , , , , ,

About Marielle

Ik werk nu alweer 2.5 jaar bij Relaxed Opvoeden. Een super leuk en jong bedrijf die volledig in de groei zit naar zoveel meer en met fantastische leuke mensen samenwerkt. Ik werk voornamelijk op kantoor, werk de mailboxen bij, mail mensen aan , schrijf blogs, regel interviews en werk online op de website en Facebookpagina.
View all posts by Marielle →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *