Ik heb een interview gehad met Ellen Biemans van opvoedpraktijk BOEM. Dit heb ik verwerkt tot  het volgende verslag. Lees je mee?

 

Ellen is 39 jaar en daarvan 9 jaar getrouwd. Ze heeft samen met haar man 3 kinderen. Een meisje van 8 een jongen van 5 en nog een meisje van 2 jaar.

Ellen is altijd een pleaser geweest waardoor ze zichzelf nog wel eens vergat. Dat heeft ertoe geleid dat ze uiteindelijk vast liep in haar werk en privé. Daardoor is gaan na denken over “wat nu?”.

Ze is er op latere leeftijd pas achter gekomen dat ze meer gevoelig is.  Ze heeft nooit echt geleerd wat haar gevoel was en wat juist van een ander was. Daardoor  heeft ze altijd braaf mee gelopen naar de verwachtingen die er waren. Maar toen… toen kreeg ze de spiegel voor gehouden door  haar kinderen, wat even heel spannend en zelfs wel even naar was. Maar dat heeft wel gemaakt dat Ellen zich nog meer heeft opengesteld  voor haar kinderen en alles wat er bij kwam kijken. Ellen is hulp gaan zoeken op meerdere vlakken,   energetische behandelingen en een loopbaantraject. Dat heeft  er toe geleid dat ze staat waar ze nu is. En dat ze nog meer pedagogiek ademt. En haar missie was geboren! Ouders en professionals helpen op haar eigen manier, hen nog verder laten groeien en het beste uit hen zelf halen.

Met haar praktijk wil ze ouders en professionals helpen door middel van  advies, coaching en training. Ze kan mensen begeleiden in het proces dat iedereen mag zijn wie hij/zij is maar ook laten zien dat jij als ouder en/of professional het verschil kan maken in het contact met het kind. Ellen wil ook graag mensen laten zien dat al het gevoel er mag, dat je dat juist niet weg moet halen. Laat het er zijn en begeleidt het kind er in met alles wat er bij komt kijken.

Leef vanuit je hart. Ruim je eigen ‘ballast’ op . Hierdoor projecteer je niks (of een heel stuk minder) op je kind. Hoeft je kind zich niet aan jou aan te passen en kan het zijn eigen ontwikkelingen door maken. Leer van elkaar!  Dat is de kracht van samen zijn.

Ook vertelde ze mij dat als je open staat om van je kind te leren je de uitnodigingen van je kind en/of kinderen vanzelf gaat zien, dat er dan ruimte is voor verwerking en er continu wisselwerking zal zijn tussen jou en je kind(eren). En dat is natuurlijk een erg mooie ontwikkeling.

We willen als ouder of professional vaak te snel iets oplossen. Wij denken dat het goed is voor een kind om het zo te doen, maar denkt het kind daar ook zo over? En welke ruimte krijgt het daarmee om zijn eigen zelf oplossend vermogen te ontwikkelen? Dan leert het kind niet, want de oplossing komt niet uit hem of haar zelf. En zal het uiteindelijk niet gemotiveerd zijn om in beweging te komen.

Dat we het zo graag willen oplossen heeft met onszelf te maken. Wat maakt dat wat er zich op dat moment afspeelt zo snel mogelijk de wereld uit geholpen moet worden? Welke ‘last’ ondervind je daar zelf van? Door dan een stap terug te doen (letterlijk of figuurlijk) geef je de ander de ruimte om een stap te maken! En je geeft jezelf de ruimte om opnieuw overzicht te creëren waardoor je tot hele andere inzichten komt.  En die stappen worden wel degelijk gezet als de ruimte er is voor verwerking en een gevoel van vertrouwen. Vertrouwen op de goede afloop. En die is vaak anders dan jij vooraf bedacht hebt. En in dat stuk zit juist de magie. Dat is het proces waarin de wonderen gebeuren. En groei ontstaat voor zowel kind als volwassene. Hoe mooi is dat!

Ellen gaf mij een mooi voorbeeld van een stukje van haar thuis situatie. Haar man stond er nog niet dusdanig in, maar ze leerde het hem. Praatte er met hem over en liet hem zien wat het is en kan doen. Het voelde voor hem misschien zelfs wel even als een aanval. Wat voor Ellen het signaal bleek dat hij er nog niet aan toe was en eerst zijn eigen ‘ballast’ had op te ruimen voordat hij er net zo open in kan staan als  Ellen. Ze gunt hem zijn proces waardoor er ruimte ontstaat voor ontwikkeling..  Ontwikkeling tot  samen bewust opvoeden!

Het is mooi om te zien dat hij zo groeit –aldus Ellen.

Ze heeft een mooie quote van Shefali Tsabary:Het kind echt zien wie het is

in plaats van wie jij wil dat het kind is.

Deze is erg doeltreffend voor opvoedpraktijk BOEM en Ellen zelf!

Waar wij al pratende achter kwamen is dat het gezin het fundament is. Dat is je basis, daar bouw je op. Hetgeen je allemaal doet in je leven zijn de bouwstenen. Deze bouwstenen worden bij elkaar gehouden door voegwerk. En dat is de liefde en passie waarmee je vanuit je hart leeft. Je bent verbonden met elkaar door deze liefde, onvoorwaardelijke liefde.

Wij sloten het gesprek af met dat Ellen hoopt dat ze heel veel mensen mag bereiken al dan niet met opvoedpraktijk BOEM, dat ze mensen mag inspireren met haar visie en dat haar visie door mag blijven leven!

www.opvoedpraktijkboem.nl

fb: opvoedpraktijk boem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.