Boekrecensie: Vrolijke vervoersmiddelen

Een kinderboek met de ondertitel ‘Een reis door de geschiedenis van de voertuigen’ doet wellicht vermoeden dat het om voor kinderen saaie, droge materie gaat, maar niets is minder waar: Fantastisch vervoer is een prachtig vormgegeven boek dat zoekplaatjes en feitelijke informatie heel leuk combineert. Auteur Tom Jackson en illustrator Chris Mould hebben met dit boek iets prachtigs gemaakt.

Fantastisch vervoer heeft een gestructureerde inhoud: alle verschillende typen van vervoer (treinen, schepen, auto’s, fietsen, vliegtuigen, etc.) hebben hun eigen hoofdstuk en elk hoofdstuk heeft dezelfde opzet. Die opzet bestaat uit een grote overzichtsplaat, gevolgd door enkele pagina’s met de meer feitelijke informatie.

 

Leuk chaotisch

Zo gestructureerd als de indeling van het boek, zo chaotisch zullen de overzichtsplaten op volwassenen overkomen. Maar voor kinderen vormen deze overzichtspagina’s juist leuke zoekplaatjes, wat ze op een slimme manier aanzet om deze illustraties goed te bestuderen. De oplettende volwassene zal in die platen ook leuke details herkennen met een link naar de geschiedenis, welke aan de jongere lezer wellicht verloren gaat.

Onderaan de overzichtspagina’s staat een tijdlijn met daarin gemarkeerd de belangrijkste gebeurtenissen omtrent deze vorm van vervoer. Die gebeurtenissen zijn uiteraard terug te vinden in de overzichtspagina, wat deze delen in het boek een leuk speurwerk voor de jeugdige lezers maakt.

De daaropvolgende pagina’s bevatten een meer beknopte uitleg van diezelfde gebeurtenissen, maar zijn zeker niet saai. De teksten zijn lang genoeg om informatief te zijn en kort genoeg om kinderen te blijven boeien. Op handige wijze komen hier kleine illustraties uit de grote overzichtspagina’s terug, zodat kinderen de link tussen deze informatie en de gebeurtenissen op de tijdlijn snel leggen.

Wie zijn kind wat bij wil brengen over de geschiedenis en verschillende vormen van vervoer, doet met de aanschaf van dit boek een goede koop. En wie zijn kind gewoon een leuk boek wil geven, ook trouwens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.