Met kinderen kun je heerlijk wegdromen en bezig zijn met leuke dingen, maar af en toe kampen ook zij met serieuze levensvragen. Hoe ga je daar als ouder mee om? In sommige gevallen kunnen boeken een helpende hand bieden.

Alleen de maan is ver genoeg is zo’n boek dat een zwaar onderwerp behapbaar probeert te maken. Het verhaal draait om een zevenjarig meisje dat vindt dat haar vader haar papa niet is. Ze is namelijk geadopteerd en daar kampt ze duidelijk mee. Ze gebruikt dat gegeven als reden om de verschillen tussen haar en haar vader te verklaren. Zo heeft hij hoogtevrees en zij niet. En uiteraard doet hij dingen die zij niet leuk vindt, zoals goochelen.

De hoofdpersoon verzint verschillende plannen om van huis weg te lopen om bij een vriendin, juf, of haar oma te blijven, waarbij ze de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Dat wordt in het boek erg leuk verbeeld, in de vorm van een door haar geschreven lijstje met een opsomming van plus- en minpunten.

Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat het pleegouderschap slechts een deel is van de problemen waar de hoofdpersoon mee kampt. Zo blijkt ze te vondeling gelegd en moet ze ook het feit dat haar vader een relatie begint met haar gymleraar een plaatsje zien te geven. Wie bang is dat hiermee wel heel pittige onderwerpen worden aangesneden, hoeft zich geen zorgen te maken, want auteur Jeroen Serruys blijkt zeer behendig in het goed behapbaar maken van deze in potentie zware onderwerpen.

Interessante afwisseling

Hij wordt daarbij gesteund door de fraaie illustraties van Jenny Bakker. Alleen de maan is ver genoeg vormt een interessante afwisseling tussen dagboek en ‘gewoon’ verhaal, waarbij de dagboekstukken naast eerdergenoemde lijstjes illustraties van Bakker bevatten die de plannen van de hoofdpersoon voorstellen. Het reguliere verhaal beschrijft telkens een situatie tussen de hoofdpersoon en – meestal – haar vader.

Bij dergelijke zware onderwerpen als degene die in dit boek aan bod komen, kun je je afvragen: hoe kan dit in hemelsnaam goed aflopen? Maar ook daarin blijkt Serruys een bedreven auteur. Uiteraard verdwijnen alle zorgen niet als sneeuw voor de zon, maar er wordt een hele mooie weg gevonden. Een weg waarin de hoofdpersoon en haar vader naar elkaar toe groeien.

Ouders die zich afvragen hoe je je kind met dergelijke zware onderwerpen kennis moet laten maken, doen er zeker goed aan dit boek aan te schaffen en het samen met hun kinderen te lezen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *