Een ode aan alle (wens-)mama’s op deze wereld

Een moeder… iedereen heeft er een en velen willen moeder zijn en worden het ook! Maar er zijn ook vrouwen die moeder willen worden waarbij het niet lukt en de ander had nooit de wens en krijgt het moederschap ‘cadeau’. Of vrouwen die een moederrol vervullen voor het kind van een
ander. Voor al deze vrouwen schrijf ik deze blog.


Moeder aarde
De eerste persoon waarmee je kennis maakt is de vrouw waarin je als mens uitgroeit van een hompje cellen tot een compleet baby’tje. Ze draagt je, zet je op de wereld en zorgt zo goed en kwaad als ze kan voor je. Je hele leven lang is en blijft ze jouw moeder en ben je altijd met elkaar verbonden. Een
moeder is de basis van dat wat is, niet voor niets kennen wij de aarde als ‘Moeder Aarde’.

Mijn moeder
Ook ik heb natuurlijk een moeder! Een sterke, zelfstandige en lieve moeder. Zij droeg mij 43 weken en in een snikhete zomer kwam ik op de wereld. Na de geboorte lag ik als kleine frummel op een aparte zaal in het ziekenhuis. Alle zorg en aandacht voor de start als moeder en kind was toen zo
anders dan wij nu kennen. Zij lag alleen op haar kamer, eigenlijk geen aandacht voor haar en het feit dat er behalve een baby ook een moeder geboren was! Een moeder met haar eigen onzekerheden,
verwachtingen en rugzak vol (levens)ervaring.

Mijn moeder heeft mij mede gevormd tot wie ik vandaag de dag ben. En (zoals bij velen) ging dat heus niet altijd over rozen. Wel leerde ze mij mooie dingen als omzien naar een ander, trouw en
respect voor ieders persoonlijke ruimte.

Door mijn zoon is zij getransformeerd naar oma. Een compleet nieuwe rol waar ze al jaren naar uitkeek. Ze geniet met volle teugen en soms als ik haar met mijn zoon zie, is het net of ik in een tijdmachine ben gestapt. Ik zie haar dan voor me met mij als baby, ik hoor haar voor mij zingen, zie
hoe ze voor me zorgt maar zie ook een stukje kwetsbaarheid en onzekerheid. Zo graag goed willen
zorgen voor iets waar je zoveel van houdt.

Mijn zoon geniet van haar aandacht, haar liefde, en ik geniet van haar zorgeloze genieten van hem.
Onbetaalbaar!

Wens-mama’s
Ondanks dat ik altijd heb gedacht dat ik moeder zou worden, heb ik ook weleens gedacht dat het voor mij niet weggelegd zou zijn. Te zwaar vanwege mijn ME/CVS of mij niet gegund. Vaak liep ik door de winkels het zoveelste kraamcadeau te kopen en vroeg me dan af of dit ooit voor mij en mijn baby zou gebeuren door anderen.

Toen we uiteindelijk besloten ervoor te gaan kwam daar natuurlijk ook de vraag: zal het lukken? Is het ons gegeven? Een kind ‘neem’ je immers niet. Gelukkig bleek dit bij ons wel het geval. Maar ik ken de vrouwen die zich diep van binnen al jaren mama voelen, maar er in de praktijk nog geen
kindje is geboren die hen echt mama heeft gemaakt. De vrouw die bij elk baby nieuws blij is voor anderen maar zelf verdriet voelt omdat zij niet degene is die het nieuws vertelt. Waarvoor Moederdag een dag is waarop ze vooral herinnerd wordt aan het feit dat er voor haar geen zelf geknutselde macaroni ketting is al had ze daarvoor alles willen geven wat haar lief is. Want hoe moeilijk is het om je moeder te voelen in een wereld waarin je zo niet gezien wordt?

Moeders van sterrenkinderen
Nu ik zelf moeder ben lijkt me één ding het ergste wat je kan overkomen: afscheid moeten nemen van je kind. Of het nu een baby is die nog niet geboren is, maar al verbonden met de moeder in haar
buik. Of een kind wat al is geboren maar niet de ruimte en tijd op aarde heeft gekregen die je een ieder zo gunt, oftewel sterrenkinderen. Al deze sterrenkinderen hebben een moeder en dat zal altijd
hun moeder blijven. En vooral ook omgekeerd: voor al deze moeders telt het sterrenkind volledig mee, het heeft hen (wederom) moeder gemaakt!

Eerste Moederdag
Dit jaar mocht ik zelf voor het eerst Moederdag vieren. Vorig jaar nog zwanger, dit jaar met een mannetje van een half jaar oud. Er wachtte een knutsel op mij, Had hij (met veel hulp van anderen)
gemaakt. En als ik dit schrijf merk ik dat het me raakt. Ik ben zo dankbaar dat ik Moederdag mocht vieren, dat ik moeder mag zijn van een heerlijk kind. En dat ik via deze blog vrouwen mag verbinden
in datgene wat telt: je moeder voelen!

En daarom voor alle vrouwen die moeder zijn, zich moeder voelen of deze rol hebben:

je bent een prachtige vrouw!

 

Liefs, 

Meggie Ammerlaan

kleine Saar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *