Bloggers, Karin van Duuren

Waarom word je blij van ontspullen?

Hoe komt het eigenlijk dat we tegenwoordig vaak last hebben van teveel spullen? Hadden onze grootouders daar ook al last van? Nee, want onze groot- of overgrootouders waren blij als ze geld hadden om eten te kopen en de huur te betalen. Maar tegenwoordig is dat anders, we hebben geld over om aan andere dingen te besteden. Door de media worden we gestimuleerd om toch vooral die mooie auto, die handige kast en dat leuke speelgoed te kopen. Ook verandert de mode, en natuurlijk is het ‘not done’  om in een outfit te lopen die uit de mode is. Dit geldt ook voor het interieur van onze huizen, het zegt iets over wie wij zijn. Maar voor wie doen we het eigenlijk, en nog belangrijker: worden we er echt gelukkig van?

Volgens James Wallman, de schrijver van het boek “Ontspullen” is dit vaak niet het geval. We gebruiken spullen vaak als statussymbool om onze medemens te imponeren. Kijk eens wat een mooi(e) huis/auto/boot ik kan betalen?! Bovendien denken we vaak (onbewust) dat we moeten hamsteren, als gevolg van schaarste in vroegere tijden (denk ook aan de vele mensen met overgewicht, juist omdat er teveel aanbod is).

Met als gevolg dat veel mensen omkomen in de spullen. Met als gevolg dat de huizen vol staan, men niks meer weet te vinden, het moeilijk is om alles goed schoon te houden etc. Maar toch is het lastig om afstand te nemen van de spullen, want: “wie weet ga ik ooit die hobby nog eens oppakken, of dat boek nog eens lezen” en ondertussen verlies je veel tijd aan het zoeken, opruimen, schoonhouden en verplaatsen van al die spullen.

Wat is dan het alternatief? Volgens James Wallman in plaats van het verzamelen van spullen, het verzamelen van mooie belevingen. Om te beginnen met het vaststellen of je je spullen gebruikt, of je ze werkelijk nodig hebt en of je spullen je blij maken of dat ze je gedoe, schulden, stress geven. Aan de hand van deze vragen kun je spullen gaan sorteren, weggooien of weggeven. Vervolgens is het belangrijk om de lege ruimte in huis niet opnieuw te vullen met spullen. Je bent minder tijd kwijt aan winkelen en het geld dat je hierdoor over houdt kun je gebruiken om dingen te beleven. Je zou zelfs kunnen overwegen in een kleiner huis te gaan wonen, en het geld dat je overhoudt gebruiken voor mooie reizen. Of besluiten om minder geld te verdienen, door minder te gaan werken. Of die baan te kiezen die misschien wat minder salaris oplevert, maar waar je wel blijer van wordt. Want het zou toch zuur zijn als je aan het eind van je leven erachter komt dat je heel hard hebt gewerkt, puur om bezittingen te vergaren.

Tenslotte is het belangrijk om te kiezen voor ervaringen die je voor jezelf doet en voor het plezier dat het je geeft (intrinsieke motivatie). En niet dat je kiest om iets te doen zodat je indruk kan maken op andere mensen (en het kan delen op Facebook bijvoorbeeld)(extrinsieke motivatie). Het is gebleken dat de kans groter is dat je er gelukkig van wordt als je motivatie intrinsiek is.  Voor de meeste mensen zal dit betekenen dat zij kiezen voor meer verbinding met andere mensen. Tijd over hebben voor het gezin, zodat je mooie herinneringen kunt verzamelen in plaats van spullen. En daar word je toch heel blij van??

Meer weten? Kijk op www.opruimcoachkarin.nl

Tagged , , , , , ,

About Marielle

Ik werk nu alweer 2.5 jaar bij Relaxed Opvoeden. Een super leuk en jong bedrijf die volledig in de groei zit naar zoveel meer en met fantastische leuke mensen samenwerkt. Ik werk voornamelijk op kantoor, werk de mailboxen bij, mail mensen aan , schrijf blogs, regel interviews en werk online op de website en Facebookpagina.
View all posts by Marielle →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *