Voor de jonge wetenschappers

Vraag een kind wat het later wil worden en je krijgt antwoorden als politieagent, dierenarts, piloot, of danseres. Maar je zult een kind niet snel horen zeggen dat het later wetenschapper wil worden. Maar waarom eigenlijk niet? Want de wereld van de wetenschap is groot en divers. Voor die jonge wetenschappers in spe is er het lees- en doeboek Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers.

Het boek, dat draait om de kleine Ada Dapper, wisselt verhaal en opdrachten leuk met elkaar af en stukje bij beetje leert de jonge lezer hoe een wetenschapper de wereld benadert. Dat klinkt als zware kost voor jonge kinderen – het boek is voor zeven jaar en ouder – maar het van oorsprong Amerikaanse verhaal benadert deze wereld van de wetenschap op een verrassend leuke en uitdagende manier. En toch komen er serieuze wetenschappelijke kwesties aan bod. Zo legt het boek onder meer uit wat een hypothese is en hoe je deze vormt en hoe je de wereld om je heen observeert. Ook bevat het een heuse begrippenlijst.

Leuk voor jong en oud
De standen van de maan, het bouwen van een waterkijker, zelf planten kweken; het zijn slechts enkele van de vele activiteiten waar de jonge wetenschappers zich aan kunnen wagen. Sommige activiteiten beperken zich daarbij tot goed om je heen kijken of iets uitschrijven, terwijl andere je kind flink laten knutselen, waarbij er hier en daar misschien wat hulp van een ouder of volwassene kan worden gebruikt. Maar ook die volwassene kan nog flink wat leren van dit leuke boek.

Het belangrijkste dat Ada Dappers grote werk en knutselboek voor topwetenschappers de jonge onderzoekers meegeeft is dat deze kritisch leren kijken naar de wereld. En hoewel dat onherroepelijk zal leiden tot vele vermoeiende ‘waarom?’-vragen, is dat uiteindelijk toch een van de mooiste dingen die je je kind kan geven: een kritische en nieuwsgierige blik op de wereld, waarbij niet alles als vanzelfsprekend wordt aangenomen.

 

 

 

Claudette Dumas met een exemplaar van Ada Dappers in dagbesteding de Oude Hove in Zuidwolde

Relaxed Opvoeden mag namens Uitgeverij Nieuwezijds een exemplaar van Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers verloten. Loot je graag mee? Stuur dan een mail naar info@relaxedopvoeden.nl met als onderwerp Ada Dapper. In september kiezen we uit de inzendingen willekeurig een winnaar en nemen hiermee contact op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.