Thuis met de kinderen vanwege de coronacrisis: hoe doe je dat?

Door de maatregelen vanwege het Coronavirus zitten we massaal thuis. Hoe combineer je werk, school én het privéleven, dat zich nu allemaal op dezelfde plek afspeelt? Relaxed Opvoeden vroeg verschillende moeders hoe zij deze periode beleven.

Marloes Floor, moeder van twee jonge kinderen van 1 en 3, organisator van verrassingsuitjes

“Normaal gesproken gaan onze kinderen naar de kinderopvang en op thuisdagen ben ik doorgaans erg actief met ze. Dan gaan we naar de dierentuin, naar de speeltuin, lunchen in de stad, dat soort dingen. Het is nu wel even schakelen allemaal!” Marloes organiseert met haar bedrijf Floor Verrast verrassingsuitjes op maat; mensen boeken bij haar voor een dag of ween weekend. “Ze vullen een vragenlijst in en dan ga ik aan de slag met het regelen van een passende verrassing. Daarin zitten twee activiteiten, een lunch en eventueel een overnachting.” Op deze manier activiteiten organiseren kan nu natuurlijk niet. Maar Marloes laat het er niet bij zitten. “Omdat ik héél erg slecht ben in stilzitten, heb ik iets nieuws bedacht: verrassingsuitjes thuis regelen. Je voert dan thuis een aantal opdrachten uit. Je moet bijvoorbeeld de leukste foto van je partner op je laptop uitzoeken en vertellen waaróm je die het leukst vindt. Maar ik verwerk er ook leuke verrassingen in, zoals een live concert via Zoom, of een virtuele wijnproeverij, of een escape room voor thuis.” Ze werkt hiervoor veel samen met andere ondernemers, al is dit wel echt een ding dat ze tijdelijk doet, totdat de situatie weer enigszins normaliseert. Maar nu de restricties langzaam worden versoepeld, hoopt ze ook snel weer verrassingen buiten de deur te kunnen organiseren. “Maar ik merk dat mensen het nog spannend vinden om daadwerkelijk een boeking te maken. Daarom ga ik nu kant-en-klare weekenden organiseren. Je weet vooraf niet exact wat je gaat doen, maar kan bijvoorbeeld kiezen voor een relaxed weekend in een mooie omgeving, met een activiteit die 100 % coronaproof is en aan alle richtlijnen van het RIVM voldoet.”

Haar werk kon ze doen, omdat de kinderen twee dagen per week naar de kinderopvang gingen en op vrijdag was haar man altijd thuis, zodat zij voor afspraken buiten de deur kon zijn. “Het was niet heel erg strak qua tijden die ik erin stak, maar nu is het echt een heel grote chaos. Ik had eerder wel drie vaste dagen en in het weekend nog wat momentjes waarin ik tijd aan mijn bedrijf besteedde. In het begin van de slimme lock-down liep alles door elkaar door de kinderen, die heel veel aandacht vroegen. En ze snapten het ook nog niet zo heel goed. Dus ik was heel erg bezig met het zoeken van wanneer ik tijd aan mijn bedrijf kon besteden.”

De oudste kreeg de situatie behoorlijk goed mee, vertelt Marloes: “Ze heeft het heel goed opgepikt. Ze zei zelf: ‘Alles is dicht, want heel veel mensen zijn ziek.’ Wij hebben haar ook uitgelegd dat mensen elkaar kunnen aansteken en dat we niet willen dat door ons andere mensen ziek worden. Dat vindt ze een logische verklaring en ze gaat er helemaal in mee. Ze is zich heel goed bewust van het besmettingsgevaar.”

Ze mist het contact met haar vriendjes wel, maar daar heeft ze iets op gevonden. Marloes: “Ze heeft ineens veel meer fantasievriendjes; dat is wel grappig om te zien.” Met het directe buurjongetje mag ze nog wel spelen. “Die zien geen andere mensen en wij ook niet, dus zij mogen samen wel spelen”, aldus Marloes. In het begin vond haar driejarige dochter het wel moeilijk. Marloes: “Ik merkte dat ze boos was en ze vond het stom dat alles dicht was en we niet meer naar de dierentuin konden. Op een gegeven moment heb ik heel boos meegedaan en heb ik ook gezegd dat het heel stom was en op de kussens van de bank geslagen. Voor haar was het heel fijn om met zijn tweeën even heel boos te zijn. Dat was wel een omkeerpunt voor haar.”

De jongste krijgt het allemaal natuurlijk niet direct zo mee. “Overdag merken we er bij hem niks van. Sinds zijn geboorte heeft hij goed geslapen. Deze week was hij ’s nachts een paar keer wakker. Ik weet niet of dat door een sprongetje in zijn ontwikkeling komt, of dat hij toch wat meekrijgt van de spanningen van de huidige situatie.”

Inmiddels is die situatie ook veranderd. Marloes: “Nu de onderzoeken bevestigd hebben dat kinderen het virus niet tot nauwelijks kunnen doorgeven, mogen ze weer gewoon overal spelen en zoek ik op mijn vrije dagen ook vaker vriendinnen met kinderen op. In plaats van afspreken in de dierentuin gaan we nu bijvoorbeeld lekker naar de Veluwe. Ik houd dan zelf uiteraard wel afstand tot de andere mama.”

Haar man, die software voor pinautomaten test, heeft het grootste aandeel in het huishouden. “Hij doet zo’n 90 % en ik de rest. Ik doe dan weer het koken en de boodschappen.” Ook draagt hij veel bij met het opvoeden van de kinderen. “Elk moment dat ik vrij ben van de kinderen ben ik nu ook echt bezig met mijn werk. Hij is dan bezig met de kinderen, want met name de oudste vindt het moeilijk om zichzelf te vermaken.” Al is ook die situatie sinds kort weer wat veranderd, want de kinderen mogen sinds kort weer tweemaal per week naar het kinderdagverblijf. Vooral de dochter van Marloes keek daar erg naar uit. “Eenmaal daar zag ze mij niet meer staan. Onze jongste vond het gelukkig ook prima. Hij moest weer even huilen bij het afscheid, maar was verder gewoon heerlijk vrolijk aan het samen spelen geweest en was ’s avonds thuis ook heel vrolijk.”

Op de korte termijn levert de coronacrisis geen problemen op, maar op de lange termijn heeft het de nodige financiële gevolgen. Marloes: “Ik heb geen winkelpand of personeel, maar we hebben ons inkomen wel nodig voor de vaste lasten op de lange termijn.” Vandaar ook dat ze nu probeert de mensen online meer te bereiken.

Marloes is dankbaar voor het internet om haar te helpen de kinderen bezig te houden. “Het internet staat helemaal vol met vermaak voor de kleintjes en daar haal ik regelmatig inspiratie van af. Zo kijken we bijvoorbeeld op Pinterest om leuke ideeën op te doen. Maar ook mijn eigen creativiteit, die ik in mijn werk veel inzet, komt hierbij goed van pas.”

One Reply to “Thuis met de kids: Marloes”

  1. Dank voor het plaatsen van het artikel! Er staan echter twee dingen in die niet correct zijn. Ik ben juist onwijs creatief, dat is ook waardoor ik in mijn werk zo snel kan schakelen en altijd toffe dingen weet te denken voor zeer uiteenlopende vragen.

    Bij de verrassingen thuis is het voorbeeld niet correct. Het houd veel meer in! Ik regel bijvoorbeeld een optreden via zoom, een gaaf spel voor volwassenen, interactieve wijnproeverij of pubquiz. Het is echt een vullend programma en veel meer dan alleen een paar opdrachten.

    De verrassingen voor thuis worden zo positief ontvangen dat dit een blijvend onderdeel wordt en er voor zorgt dat ik, ook nu, mij niet zoveel zorgen over mijn inkomsten meer hoef te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.