Door de maatregelen vanwege het Coronavirus zitten we massaal thuis. Hoe combineer je werk, school én het privéleven, dat zich nu allemaal op dezelfde plek afspeelt? Relaxed Opvoeden vroeg verschillende moeders hoe zij deze periode beleven.

Frederique, alleenstaande moeder van drie tieners (12, 16 en 18 jaar)

In het dagelijks leven is Frederique parttime in loondienst werkzaam in de reisbranche en parttime aan de slag als freelance tekstschrijver en blogger in de culturele branche. Dat dagelijks leven ziet er nu echter wel wat anders uit, want door de Coronacrisis zit ze nu thuis met haar twee zoons van 12 en 16 jaar oud. Haar dochter van 18 zit nu tijdelijk bij haar vriend in huis.

Frederique: “Bij ons is er in praktische zin gewoon een nadeel: we leven hier in een heel klein huisje.” Dat ‘hier’ is in Den Haag. Dat kleine huisje heeft een lange woonkamer, waarvan een deel is afgeschermd als slaapkamer voor haar jongste zoon. Verder hebben beide oudere kinderen een eigen slaapkamer; Frederique slaapt zelf in de woonkamer. “Normaal gesproken is dat prima te doen, maar nu zitten we best wel dicht op elkaar. We kunnen niet in de ene kamer gaan leven en in de andere gaan werken. Wij moeten dus wel iets van structuur creëren om elkaar de ruimte te geven.” Dat kan bijvoorbeeld door af te spreken wie er van hoe laat tot hoe laat de tafel mag gebruiken voor huiswerk.

 

Het voordeel van thuis zitten

Voor haar oudste zoon zijn het extra hectische tijden, want hij zit in zijn eindexamenjaar. Frederique: “Het gaat allemaal zo snel. Je kan wel van alles vooruit plannen, maar ik merk dat dat niet goed werkt.” Toch vindt er nog wel enige planning plaats, verduidelijkt ze: “Elke maandag maken we wel een planning voor de week; dat is vooral voor mijn jongste wel handig, die houvast.” Maar in die planning staan geen strakke tijden. “Ik kan hem wel elke dag om 8.00 uur wakker maken, maar dan heb je het voordeel van thuis zitten niet. Hij mag opstaan wanneer hij wil, als hij zijn planning voor die dag maar afkrijgt. Ik ben daar denk ik wel wat flexibeler in dan de meesten, maar dit werkt voor ons.”

Dat is ook meteen de tip die ze andere ouders mee wil geven: doe het zoals het voor jou werkt. De een heeft wel baat bij een strakke planning; de ander vaart beter bij een minder strak schema. “Iedereen kent zijn eigen gezin het beste.”

“Doe het zoals het voor jou werkt”

Frederique merkt dat met name haar oudste zoon moeite heeft met het sociale isolement. “Hij is normaal een heel sociaal iemand. Hij heeft een vast groepje van zeven à acht vrienden waar hij veel mee optrekt. Met name in het begin vond hij het erg moeilijk dat hij dan met maximaal twee andere personen mocht optrekken. Maar ik merk dat hij eraan begint te wennen. Er is wel veel contact op andere manieren. Maar tuurlijk missen mijn kinderen hun vrienden wel.” Voor haar dochter ligt dat iets anders, aangezien zij tijdelijk bij haar vriend in huis zit.

Voor Frederique zelf is het ook niet zo lastig: “Ik heb het normaal veel te druk voor een sociaal leven, dus ik mis het niet zo heel veel. Ik doe nu veel werk binnenshuis, waar ik dat eerder buitenshuis deed. Maar dat betekent ook dat ik meer tijd met mijn kinderen doorbreng en dat vind ik juist wel fijn. En ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam, waar ik nog veel vrienden heb; het contact met hen verloopt sowieso veel via bellen.”

Frederigue thuis aan het werk
Frederigue thuis aan het werk

Alles zelf plannen

Wel heeft Frederique moeite met het op afstand les krijgen van haar jongste zoon. “Hij heeft echt hulp nodig met huiswerk. Nu gebeurt het lesgeven op afstand en dat is best onoverzichtelijk. De scholen doen hun best, maar als kind moet je opeens behoorlijk zelfstandig zijn. Je moet overal zelf een ingang voor vinden en alles zelf plannen en dat is best lastig.”

In de huishoudelijke taken is er eigenlijk niets veranderd, vertelt ze. “Ik doe nog steeds eigenlijk alles. Zij hebben het druk genoeg met hun eigen schoolwerk. Juist nu moeten ze er nog meer aandacht aan besteden. Dan ga ik niet vragen of ze ook nog willen stofzuigen. Boodschappen en koken doe ik ook gewoon nog zelf.” Wel moesten de jongens in het begin hun kamer opruimen en schoolklaar maken, iets dat vooral voor de oudste nogal een klus was.

“Ik doe nog steeds eigenlijk alles in het huishouden”

Grote tegenvallers heeft Frederique niet gehad. Sterker nog, ze kan hier nog makkelijk twee weken mee doorgaan, zegt ze. “Het is overzichtelijker voor mij.” Brandjes heeft ze ook nog niet hoeven blussen, al verwacht ze wel dat dit op een gegeven moment nodig zal zijn. Maar voorlopig gaat het goed. “Verbazingwekkend goed. Wat ons redt, is ons kleine tuintje. Je kunt even naar buiten en dan heb je dat echt even voor jezelf.”

Wel maakt ze zich een beetje zorgen over haar financiën. “Voor mijn loondienstwerk is werktijdverkorting aangevraagd. En mijn freelancewerk ligt momenteel helemaal stil. Daar maak ik me toch wel wat zorgen om, want ik heb een gezinnetje te onderhouden. Ik denk dat ik creatief aan de slag moet gaan. En ook het eindexamen van mijn oudste zoon houdt me wel bezig. Werk, geld en eindexamen, die dingen baren me wel zorgen.

Van de nood een deugd maken

Maar over het algemeen ziet Frederique het juist als een tijd om extra tijd door te brengen met haar kinderen en ze maken van de nood een deugd: “We houden momenteel bioscoopavonden en dat is erg leuk. Heel simpel: alle lichten uit, popcorn erbij en lekker hard een film opzetten.” Ook zijn ze momenteel de tuin aan het opknappen: Frederique wil een tweedehands tent op de kop tikken en deze voor het vakantiegevoel in de tuin opzetten.

En ook voor koken is er meer tijd. In normale tijden is Frederique rond 18.30 uur thuis en moet dan nog koken. Nu zet ze ’s middags al van alles op het vuur en kan ze er meer tijd in stoppen. “Mijn jongste zoon maakte een paar dagen geleden de opmerking dat ik lekkerder kook in tijden van Corona dan in normale tijden; daar moest ik wel om lachen.”

 

De gebruikte foto is met toestemming van Frederique geplaatst en blijft haar intellectueel eigendom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *