Wauw! Houden jullie het nog een beetje uit in de tijden van het Coronavirus? We zijn als dappere ouders natuurlijk enorm bezig met alle ballen in de lucht houden. We werken thuis (waar mogelijk) , kinderen die huiswerk moeten maken, een huishouden,  de kids entertainen EN ergens wil je zelf ook nog adem halen toch? 

Deze periode ervaar ik als een moment van bezinning. Wat is echt belangrijk? Naar mijn idee: blijven we gezond en zijn we bij elkaar als gezin, de belangrijkste dingen in het leven. Daarnaast wil ik niet zeggen dat het makkelijk is. Ook hier hebben wij flinke uitdagingen af en toe! Daarom heb ik een TOP 5  gemaakt van mijn tips aan jullie! Voor de komende weken #Stayhome! 

Tip1:
Vast ritme: begin elke dag met de wekker op een vaste tijd, aankleden, ontbijtje, even tv of chillen en probeer elke dag om dezelfde tijd te beginnen. Want laten we eerlijk wezen, ieders ritme is compleet lamgeslagen toch?! Als mens jong of oud gaan we toch het beste op een vast ritme. Dus vanaf maandag toch die wekker! 

Tip 2: 
Huiswerk: Zet de kids aan de tafel, ga hier zelf ook bij zitten dan kan je ze helpen waar nodig of zelf werken. Ga nu niet 3 uur achter elkaar stampen met ze. Kinderen kunnen zich niet lang concentreren op uren huiswerk. Dus maak het leuk. Na een uur even lekker buiten een glaasje drinken en lekker wat fruit samen. Doe even gek, dans en zwaai alles even los! Dat zorgt voor frisse moed om daarna weer verder te gaan! 

Tip 3:
Huishouden: Laten we wel wezen.. Ook dit ritme ligt overhoop. Tijd om allemaal te helpen. Laat de kinderen afval wegbrengen, flessen en oud papier opruimen, bedden afhalen, tafels schoonmaken, de vaatwasser in en uitruimen. Dit alles op een fijn muziekje en als beloning wat lekkers! Natuurlijk niet heel ideaal, want alleen kan je zoveel meer. Dus het is een keuze. Die kleine dingetjes schelen toch tijd en gedaan is gedaan. Kids zijn trots en leren dit ook zelfstandig te doen. 

Tip 4:
Relax! Het is mega belangrijk om naast al die dingen die moeten gebeuren ook te relaxen. Maar wat doe je dan als alles gesloten is? 
Er zijn tigtal mogelijkheden. Je kan naar het bos, ontwijk de trekpleisters en ga 3 of 4 paden verder, daar is het rustig, zeker weten! Ga samen fietsen en neem een picknick mee! Let op: niet door de stad of wijk, daar is het vaak drukker. Ga om je stad heen, neem paden die je normaal niet snel zou nemen.. Daar vind je rust! Samen een filmpje kijken kan ook natuurlijk, een spelletje doen, samen kleuren, koken, zonnebaden, een boek lezen! 

Tip 5: 
Eigen tijd! Dit is een lastige in deze periode van #Stayhome. 
Het wordt makkelijker wanneer je een partner hebt. Spreek dan af dat je elke dag een half uurtje ME-time hebt. Even de kinderen aan je partner overlaat. Je kan even lang douchen, op bed liggen, een boek lezen, een ommetje maken, een vriendin bellen… dat waar JIJ gelukkig van wordt. Je partner natuurlijk ook! Heel belangrijk dat je even kan ontspannen. 
Heb je geen partner dan wordt dit een ware uitdaging. 
Spreek dan met je kinderen af dat ze om een bepaalde tijd allemaal naar hun kamer gaan. Niet als straf maar als ontspan moment. Even lekker relaxen op je bed met boek, tablet, kleur mogelijkheden… Allemaal een half uur NIKS en daarna samen iets leuks doen! 

Onthoud in alle dingen dat jij en de kinderen hier niet voor gekozen hebben. Niemand kan er iets aan veranderen. Leg je kinderen daarom goed uit waarom we allemaal wat liever moeten zijn. Je moet immers nog wel een aantal weken met elkaar doorbrengen. 

Vergeet vooral niet dat je er niet alleen voor staat! 
Met jou zijn er 1000den andere gezinnen die soms ook alles teveel vinden, ruzie hebben, mopperige of verveelde kinderen hebben. 
Trek je het even niet, kom je er niet uit, is schoolwerk teveel.. Trek dan aan de bel! Leraren, artsen, jeugdzorg of ouders/buren/vrienden staan allemaal paraat. Deel je zorgen en laat ze met je meedenken. Het kan zorgen voor veel opluchting. 

Pas goed op jezelf, je gezin, je naasten! 
Blijf gezond en #Stayhome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *