‘Je moet geen appels met peren vergelijken’, zo luidt het bekende gezegde. En dat is precies wat je bij dit vlotte kaartspel inderdaad niet moet doen. Een passender naam voor dit spel was dan ook ‘Appels en peren’ was dan ook een passender titel geweest, zij het niet dat een ander spel al zo heet. Afijn, de naam ‘Toffe peren’ is ook best leuk, toch?

Bij appels en peren krijgen alle spelers een stapel kaarten, zodat alle kaarten uit de grote stapel zijn opgedeeld. Deze stapel houden de spelers gedekt voor zich en een voor een draaien ze de bovenste kaart van hun stapel om en leggen deze open op tafel, zodat er hier een stapeltje ontstaat. Op de kaarten staan een of meerdere appels, peren of wormen, of een combinatie van deze vruchten en dieren. Het doel van het spel is simpel: tel het totaal aantal appels, peren en wormen dat er op de omgedraaide kaarten is getoond. Komt er tussen de omgedraaide kaarten een zogenoemde oogstkaart, dan moet er naar een van de drie steentjes gegrepen worden, met daarop het nummer 1, 2, of 3. Degene met steen nummer 1 mag als eerste zeggen hoeveel appels, peren, of wormen er op de stapel liggen (het type oogstkaart bepaalt wat je moet noemen). Daarna mag nummer 2 een poging wagen en daarna nummer 3. Daarbij mag niemand een eerder genoemd aantal noemen. Vervolgens wordt er geteld wie het bij het rechte eind heeft, of het dichtste bij zit. De winnaar krijgt de oogstkaart en de rest van de stapel wordt opzij gelegd. Vervolgens wordt er opnieuw gespeeld, totdat niemand meer kaarten heeft. Winnaar van het spel is degene met de meeste oogstkaarten.

Gokwerk

Toffe peren lijkt in eerste instantie dus een rekenspel. En hoewel het dat in feite ook is – tel vlug en onthoudt hoeveel peren, appels en wormen er in totaal op de stapel liggen – komen hier de nodige porties raad- en blufwerk bij kijken. Want tellen en rekenen is één ding, maar zodra een medespeler besluit dat het grappig is om zo snel mogelijk een kaart op te gooien, dan valt hier niet meer tegenop te tellen en mondt Toffe peren al vlug uit op een gokspel. Aan de andere kant kan ook dat weer grappige taferelen opleveren.

Toch zullen spelers naarmate ze dit spel vaker spelen, sneller leren (op)tellen. En dat is voor een ouder een mooi excuus om dit spel met je kinderen te spelen. En voor de kinderen zelf? Voor hen is het vooral gewoon een leuk en grappig spel, dat niet al te lang duurt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.