Kinderen wel of geen telefoon? Als ouder kom je er bijna niet meer onderuit. Je kind wil een telefoon. De heel maatschappij schreeuwt telefoon. Gaan wij als ouders hierin mee en hoe gaan wij hiermee om?
Onze oudste is bijna 11. Wij hebben altijd gezegd, je mag een telefoon in het tweede halfjaar van groep 8. Dat zit hij uiteraard niet. Het tweede half jaar van groep 7 is net begonnen en toch hebben wij vorige week besloten dat hij een mobiele telefoon kreeg.
Waarom dan toch?
Onze kinderen gaan op 2 vaste dagen naar de BSO. De oudste geeft inmiddels aan dat hij het niet meer zo leuk vindt en liever naar huis gaat. In overleg hebben we besloten dat hij 1 dag in de week naar huis mag, alleen dus. Hij heeft een sleutel en daar komt hij… toch die mobiele telefoon. Wij zijn die dag allebei aan het werk en wel bereikbaar maar niet in de buurt. Bij gebrek aan een ander middel toch wel fijn om hem of hij ons te kunnen bereiken.
Hoe gaat we het doen?
Wij vinden een mobiele telefoon niet nodig. Alleen die ene dag in de week is het handig dat we bereikbaar zijn allemaal.
Op alle overige dagen ben ik of mijn partner op het schoolplein, ook i.v.m. zijn jongere zusjes. Er is dus altijd overleg mogelijk of hij wel/niet gaat spelen.
Alleen die dag dat hij alleen naar huis gaat en wij werken mag de telefoon mee naar school. Zodat als hij gaat spelen bij een ander, dit kan laten weten aan ons. Op alle overige dagen blijft hij thuis.
Wij hebben Family Link gedownload. Weten jullie hoe handig dit is? Je kan vanaf je eigen telefoon toestemming geven of weigeren dus om bepaalde apps te gebruiken. Zo kan je hem geschikte vrijheden geven en beperken. Mocht hij iets willen downloaden moet ik eerst toestemming geven hiervoor bijvoorbeeld. Een stukje controle die we langzaam aan gaan loslaten. Hij mag bijvoorbeeld geen youtube of Social media als Facebook/Instagram. Dat komt later wel.
Twijfels
Wij hebben zeker twijfels. Omdat hij hem meestal niet nodig is.
Hij was voor de kerstvakantie het enige kind in de klas dat geen telefoon had. Het lijkt alsof wij dus best ‘streng’ zijn hierin. Net na de kerstvakantie kreeg hij dan een heel simpel telefoontje. Hij kon alleen een sms versturen of bellen. That’s it. Voor de jeugd van tegenwoordig niet spectaculair genoeg. Alle andere kinderen in de klas hebben namelijk een smartphone, zo bleek later. Dus zoonlief schaamde zich omdat hij maar zo’n simpel toestel had. Dan ga je als ouder dus twijfelen. Want wat je wilt voor je zoon (geen toestel) haalt dus weer andere dingen aan (het niet meegaan met wat de rest doet en in dit geval , schaamte). Waar doe je goed aan is de vraag? Wat is de grens hierin?
Wat doen jullie?
Op welke leeftijd is het wel ‘oké’ om een telefoon te hebben? Hebben we het hier dan over een prepaid toestel, zoals onder zoon. Of, geef je hem een abonnement? Welke regels zijn er omtrent het gebruik van social media, wanneer mag hij hem mee en wanneer niet? Mag de telefoon mee naar buiten of naar verjaardagen bijvoorbeeld.
Zoveel vragen die compleet nieuw zijn.
Hoe pakken jullie dit aan met jullie kinderen? Ga je erin mee en wat zijn dan je beweeg redenen?
Wij zijn hier vrij nieuw in dus ik leer en doe graag ideeën op. Laat je het weten?