School is weer gestart!

                                  Bron: Pixabay

Ja, al enige weken zijn de scholen weer open, kinderen weer naar school, enige regelmaat weer in het leven. Heerlijk vind ik de vakanties, maar stiekem is die regelmaat ook wel weer fijn. Blijkbaar vind ik dat echt fijn, want ik zit mijn hele leven al op school. Een heerlijke basisschooltijd gehad in mijn kleine geboortedorp in Noord-Holland. Voortgezet Onderwijs vond ik een ramp, maar ik heb me er doorheen geslagen. Koppie omhoog, schouders recht. Elke ochtend weer. Zodra ik op het MBO kwam, was mijn doelgroep helder in beeld en kon ik er weer helemaal voor gaan. Uiteindelijk de Pabo gedaan, heerlijke stages op scholen mogen ervaren en een leerzame LIO-stage afgerond. Goh, wat was het leven nog simpel toen ik zelf nog op school zat, denk ik vaak. Als leerkracht, (stief)moeder en kindercoach ervaar ik het nu heel anders dan vroeger. En weet je, het begint al met de sociale media. Ieder kind zit er uren, dagen per week op. Wat zijn ze beïnvloedbaar. Ik hoor steeds meer verhalen om mij heen van kinderen die gepest worden, waar ouders niks vanaf weten. Kinderen die depressief zijn en zich niet tot hun ouders wenden. Het is tegenwoordig een veeleisende wereld en je krijgt via sociale media er nog een flinke lading bovenop geschept. Pfff…blij dat ik geen kind meer ben. Maar wacht….ik heb nu de gedeelde verantwoordelijkheid over kinderen. Eigenlijk nog wel zwaarder, en eigenlijk ook wel eng soms. Ik ben dus maar eens op onderzoek uit gegaan betreft de sociale media. Ik kan jullie deze week ook wat tips geven in hoe je met je kinderen kunt omgaan die op sociale media zitten. Veel succes tijdens de uitvoering!

 

Tip 1: waarschijnlijk al wel bekend, maar ik noem deze toch….er zijn filters verkrijgbaar voor op internet. Die kun je zelf helemaal instellen zoals bij jullie gezin past.

 

Tip 2: Praat met je kind over het gebruik van sociale media. Maak afspraken die voor beide partijen goed werken. Bespreek dingen als: persoonlijke informatie delen met anderen, foto’s online plaatsen, afspreken met iemand die je online hebt ‘leren kennen’, oordeel hierin niet, maar luister en praat met elkaar. Zo is de kans het grootst dat wanneer je kind een foute inschatting heeft gemaakt, hij/zij naar jou toe durft te komen om dit met jou te delen. Of wanneer kindlief een afspraak heeft met iemand, jou eerlijk zegt waar ie heen gaat en met wie. Heel belangrijk, want zo blijf jij weer op de hoogte en kun je helpen wanneer het misgaat.

 

Tip 3: Bespreek ook eens met je kind hoe je je op sociale media gedraagt. Wat je wel en niet zegt tegen of over anderen. Privacy, maar ook in de richting van buitensluiten en pesten. Informeer naar de rol van jouw kind hierin. Staat het sterk in de schoenen en is die hier niet gevoelig voor? Fijn. Is je kind wat minder sterk hierin of zoekende? Fijn dat jij er dan bent om te ondersteunen. Pestkoppen zitten zelf namelijk niet lekker in hun vel, het slachtoffer ook niet maar hiervan zijn de meeste mensen wel op de hoogte. De pestkop schreeuwt zelf ook om hulp. Iemand die sterk in de schoenen staat, pest niet. Absoluut niet, ook als je denkt dat je kind zijn/haar woordje wel klaar heeft, populair is en noem maar op. Als je kind pest of hierin een rol speelt, staat het niet sterk in de schoenen. Daarom geef ik zo graag Rots en Water trainingen aan kinderen op de basisschool en het liefst voordat er grote problemen ontstaan zijn. En als laatste: geef aan wat voor sites je kind van jou echt niet mag bezoeken. Dit kan zijn omdat het informatie of beelden bevat die niet voor die leeftijdscategorie gemaakt is, maar ook omdat je dit te gewelddadig vindt of omdat jouw kind hier gevoelig voor is. Maak dus duidelijke afspraken en leg ook uit waarom je dit wilt afspreken.

 

Tip 4: Bekijk regelmatig de internetgeschiedenis samen. Zo zie je welke websites er door je kind bezocht zijn. Dit werkt alleen als je met je kind afspreekt dat hij/zij de geschiedenis niet verwijderd.

 

Tip 5: Bekijk samen regelmatig welke informatie er online staat over hen. Is dit nou wel zo leuk/handig/grappig? Iedereen kan het zien. Je kunt er ook voor kiezen dit zelf te doen en dit alleen te bespreken wanneer er iets online staat dat misschien niet zo handig is. Vertel dan wel van tevoren aan je kind dat je meekijkt.

 

Tip 6: Word zelf ook lid van online platforms, websites e.d. die jouw kind bezoekt. Al is het maar tijdelijk. Zo kun jij ervaren hoe het is en begrijp je beter wat je kind er zo leuk of interessant aan vindt.

 

Tip 7: Bespreek hoe belangrijk het is voor de ontwikkeling van je kind om ook nog te blijven spelen met anderen, andere dingen te doen dan online spelletjes, sociale media enzovoorts. Spelen, beweging, IRL sociale contacten (In Real Life).

 

Tip 8: Gaat er iets mis? Grijp in, handel, maak afspraken, schakel professionele hulp in. Dit hangt af van wat er is gebeurd.

 

Tip 9: Laat je kind de tablet liggend op de buik gebruiken of zittend aan tafel. Hoofd recht of omhoog. Kinderen gaan anders steeds meer gebogen lopen en zitten.

 

Tip 10: Blijf altijd met je kind in gesprek gaan, ook als dit op sommige leeftijd lastig is. Blijf in contact over wat er in hen omgaat, waar zij tegenaan lopen, of ze ergens tegenop zien, wat lastig is op school, wat leuk is, of ze vrienden op school en in de klas hebben. Even wat voorbeelden die nu in mijn hoofd opkomen. En misschien is deze vanzelfsprekend voor jou, maar ik wilde het nog even benadrukken hoe belangrijk dit is en als je dit doet: top! Zo niet: ga ervoor. Vind je dat zelf lastig? Praat tijdens een potje voetbal, tijdens een creativiteit, tijdens een wandeling in het bos…

Zo, haal nu opgelucht adem. Je bent voorbereid, je kunt dit! Zo voelt dit alvast wel voor mij, ook al zit mijn dochter nog in de kleuterklas. Enkele punten kan ik alvast gaan toepassen. Misschien kan zij haar grote (stief)broer dan vertellen hoe het hoort?? Hihi, dromen mag. Hier dus ook genoeg werk in uitvoering.

 

 

Veel liefs,

 

Petra van Elven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.