Hoe kun je het geven van borstvoeding fijner maken?
Er zijn zoveel manieren en dingen om het geven van borstvoeding zo optimaal mogelijk te laten zijn.
Zelf vond ik het geven van borstvoeding nog best pittig en zoeken naar wat wel of niet werkt. Hierbij vind je mijn 10 tips!
1: Hydrogel Breast Discs
Mijn kraamzorg kwam hiermee, ik zweer hierbij! Het zijn gelpads die je in de koelkast kunt leggen zodat ze lekker koud zijn. Tussen de voedingen in leg je ze op je tepels (bijvoorbeeld in je beha onder je zoogkompressen). Het geeft verlichting, verkoeling, ik vond het zo fijn. Tijdens het voeden gingen ze de koelkast even in, en erna konden ze er weer op.
2: Tepelhoedjes
Ik vond het aan happen soms echt niet meer fijn. Ik ben op een gegeven moment gaan kiezen voor tepelhoedjes. Man o man wat een gedoe, maar ik vond het echt een verademing!
3: Rust!
Ben je aan het voeden? Doe dit dan op een zo rustig mogelijke plek, zeker als je nog je draai moet vinden. Het is allemaal al best intensief, zowel voor jou als je baby, en allerlei drukte om je heen helpt dan niet. Ben je eenmaal gewend en loopt alles soepel? Dan is het soms juist fijn om afleiding te hebben, het kan soms best lang duren.
4: Voorbereiding
Ga op die cursus waar je eigenlijk niet op wilt (been there…). Neem die lactatiekundige in de arm, lees dat boek en zorg dat je goed voorbereid bent! En beter doe je een intake met de lactatiekundige voordat je gaat starten, dan als het eigenlijk al te laat is. Een achter vang hebben waar je van alles aan kunt vragen, is zo ontzettend fijn! En het is drempel verlagend als je diegene al een keer gezien hebt voordat je start.
5: Kraamzorg
Overleg goed met de kraamzorg bij de intake hoe zij in het geven van borstvoeding staan. Bijna elke kraamverzorgende zal wel pro-borstvoeding zijn, maar de manier waarop kan verschillen. Er zijn meerdere zienswijzen als het gaat om het geven van borstvoeding en het is het belangrijkste dat het bij je past. Zo heb je een mooie start in je kraamweek.
6: Je partner
Als je borstvoeding geeft, is er vaak het idee dat een partner het makkelijk heeft en niets hoeft te doen. In mijn ogen is niets minder waar. Je baby moet vaak verschoont worden voor/ na / tussen de twee borsten in (je begrijpt wat ik bedoel…) en het is fijn als je dat niet zelf hoeft te doen. Ook is het lekker om wat te drinken en te eten te hebben bij het voeden. Het vraagt namelijk ontzettend veel van je lichaam! Dus ook de partners: aan de slag!
7: Happy place
Maak van de plek waar je gaat voeden een happy place. Zorg dat je goed zit, dat je ruimte hebt om meerdere houdingen aan te nemen met voeden en dat je voldoende ondersteuning hebt. Je zit per dag een flink aantal uren met die baby aan je tiet, dus wat comfort misstaat absoluut niet.
8: Vertrouwd zijn met je lijf
Tijdens de borstvoeding cursus die wij hebben gevolgd kregen wij de tip om vertrouwd te zijn met je lijf, je borsten. Voor je bevalling al starten met echt bekend zijn met je borsten bevorderd een goede borstvoeding. Je weet veel beter hoe ze aanvoelen, het is minder gek om ze aan te raken en ook kun je zelfs je borsten al iets stimuleren met bepaalde massage technieken. Mocht je hierover meer willen weten, adviseer ik je een lactatiekundige te consulteren.
9: Kleding
Tiet erin, tiet eruit, tiet erin, tiet eruit. Een soort herhalende poppenkast die maar door gaat. Ik kan je vertellen, niets is dan fijner dan goede kleding! Een goede ondersteunende voedingsbeha (en die hoeven geen € 50,- te kosten), fijne shirts / jurken / kledingstukken. Een fijn vest of badjas die je nog om je heen kunt slaan. Bedenk het allemaal maar! Maar als je een gewoon shirt aan hebt, die je half uit moet trekken om vervolgens te gaan zitten bibberen met een shirt heel stak in een gekke pose… ben je er zo klaar mee.
10: Jij!
Maar het aller allerbelangrijkste… dat ben jij! Jij maakt de melk aan, jij mag het geven, het is jouw lijf en jouw baby. Zorg dat je voldoende rust, je lijf voldoende voeding geeft en dat je je happy blijft voelen. Borstvoeding geven kan geweldig zijn en helemaal het einde, maar het kan ook onwijs afzien en pittig zijn. Als moeder kun je dan het gevoel hebben dat je faalt. Maar lieve mama, dat doe je echt niet! Je doet het super!