Relaxed het nieuwe schooljaar starten!

Zomervakantie, 6 weken geen school voor de kinderen. Lekker laat naar bed, misschien op vakantie, leuke dingen doen en weinig moeten. Een tijd om samen met je gezin tot rust te komen.

Voor een deel van Nederland zit deze vakantie er weer bijna op. Sommige kinderen kunnen niet wachten om weer naar school te gaan. Zij hebben weer zin om hun vriendjes te zien, naar de sportclubs te gaan en snakken naar regelmaat. Andere kinderen vinden het juist spannend of hebben helemaal geen zin om weer in het ritme te komen. Hoe fijn de vakantie ook kan zijn, school komt er weer aan.

Van de week zei mijn oudste zoon dat hij vanaf a.s vrijdag alles weer graag gewoon wilt hebben zoals voor de vakantie. Normale tijd naar bed, de gewone dingen doen en lekker thuis zijn. Ik vind het zo mooi hoe hij kan aangeven wat hij nodig heeft om maandag weer relaxed te kunnen starten op school.

Voor jullie 4 tips wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jij en je kind relaxed aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen.

1. Probeer in de laatste vakantieweek of laatste paar vakantiedagen je kinderen weer op de normale tijd naar bed te doen. Je kind begint de week dan met voldoende energie. Zo’n eerste schoolweek bestaat uit veel prikkels en indrukken. Dan is het fijn als je kind uitgerust de week kan starten.

2. Besef dat jij zelf en je kind ook weer moeten wennen aan het nieuwe ritme. Verlang dus niet teveel van jezelf en je kind. Doe het de eerste schoolweek rustig aan als je kind uit school komt.

3. Kinderen die snel last hebben van teveel prikkels, kunnen dit thuis op een negatieve manier uiten. Blijf als ouder rustig, ga lekker naar buiten om te ontladen en praat met je kind over hoe hij/zij zich voelt. Erken het gevoel van je kind en neem de tijd.

4. In de vakantie is er tijd en ruimte om veel samen met je gezin te doen. Probeer dit ook in deze eerste week vast te houden en natuurlijk nog veel langer! Samen zijn en tijd voor elkaar hebben, geeft een gevoel van rust, geborgenheid en liefde. 

En de komende tijd? Geniet van elkaar, van het nog even niets moeten en de mooie ervaringen van jullie vakantie!

Liefs Femke 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.