Onze zoon discrimineert?!

Hero heeft problemen met de sensorische informatieverwerking (SI)*. Dat is een hele mond vol, maar is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Ons lichaam heeft een aantal zintuigen, welke apart werken, maar ook samen werken. Iemand die problemen heeft met de sensorische informatieverwerking, zoals Hero, heeft dus zintuigen die niet goed samenwerken. Daardoor komt informatie rommelig binnen en kan het ervoor zorgen dat iemand snel vermoeid raakt. Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld overprikkeling of juist onderprikkeling.

Onze zoon discrimineert?!

Overprikkeld betekent dat er teveel informatie binnen is gekomen, waardoor het systeem als het ware ‘crasht’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgevoeligheid voor geluid. In een drukke klas kan het kind dan teveel geluid oppakken dan hij aan kan en dat kan zich uiten in boosheid of verdriet. Iemand die onderprikkeld heeft zintuigen die te weinig informatie doorgeven, waardoor deze persoon niet doorheeft dat hij vieze handen heeft of sokken binnenstebuiten aan heeft. Hero heeft ook last van ‘discriminatie’. Dat betekent dat hij moeite heeft om verschillende prikkels van elkaar te onderscheiden. Het tikken van de klok, de juf die uitleg geeft, een medeleerling die moet hoesten en snotteren en iemand die langs het lokaal loopt komt allemaal even hard binnen, met concentratieproblemen tot gevolg, waardoor hij relevante uitleg van de juf mis kan lopen of bijvoorbeeld steken laat vallen (zijn handschrift wordt onleesbaar). Dit zorgt er tevens ook voor dat hij snel moe is en na elke schooldag tijd nodig heeft om af te schakelen. Het heeft er bij ons toe geleid dat we hem van de kinderopvang/BSO af hebben moeten halen, zodat hij thuis alles kan verwerken. Het bleek na een schooldag te veel. Voordat hij naar school ging had hij een gastouder, waar veel minder prikkels waren. Eenmaal op school en de BSO liep hij vast. Voor hem heeft onze keuze voor een gastouder achteraf gezien ontzettend goed uitgepakt.

Problemen met SI is iets wat vaak voorkomt bij kinderen die AD(H)D, een vorm van ASS, hoogsensitiviteit, beelddenken of hoogbegaafdheid hebben. Het levert bij de GGZ nogal wat verwarring op, want vrijwel alle symptomen zijn terug te vinden bij meerdere stoornissen. De vraag was dus of het een symptoom is van een van de DSM-stoornissen, of dat het onder een van de persoonskenmerken, die niet DSM gerelateerd zijn, valt? Voordat je die discussie naar tevredenheid hebt kunnen afronden met alle betrokken instanties, ben je al gauw enkele maanden verder. We hebben uiteindelijk kunnen concluderen dat het te maken heeft met in elk geval hoogsensitiviteit. Zijn zintuigen staan enerzijds te sterk afgesteld en anderzijds hebben ze de neiging te slapen. We hadden het geluk dat een goede vriendin van de familie ons in contact kon brengen met een oud-collega van haar die ergotherapeut is. Wat kan een ergotherapeut betekenen bij SI? Tijdens de begeleiding probeert ze de alertheid van de zintuigen te reguleren. Als dat bereikt is, kan ze met behulp van bepaalde therapieën het kind aanleren de prikkels te filteren en er adequaat op te reageren. Er zijn verschillende methodes voor en het heeft zijn tijd nodig, maar na een jaar kunnen we ondertussen toch duidelijk zien dat Hero is gegroeid en dat hij veel beter om kan gaan met alles wat hij op een dag te verwerken krijgt.

Als ouder wil je natuurlijk ook thuis iets kunnen betekenen, want de ergotherapie is maar wekelijks, of om de week. Dus om de behandeling goed te doen slagen, is het ook nodig om thuis te ondersteunen met bijvoorbeeld enkele hulpmiddelen, zoals een drukvest of een verzwaringsdeken. Deze kunnen helpen het kind beter in zijn/haar lichaam te laten zitten, waardoor het de zintuigen beter kan reguleren en informatie beter kan onthouden. Dat kan duur uitpakken als je gaat winkelen in de aanbevolen winkels van de therapeuten, maar als je je best doet, dan vind je zo goedkopere opties. Een verzwaringsdeken kost al gauw €200,- bij de erkende  (en gecertificeerde) zaken. Er zijn winkels die er zelfs het dubbele voor vragen. Je kunt er natuurlijk zelf een maken door een dekbedovertrek (van bv de HEMA of Zeeman) te gebruiken en kunststof granulaatkorrels te kopen. Op het internet zijn veel beschrijvingen te vinden. Een beetje googlen levert al gauw winkels op die niet veel vragen voor de vulling. Als je handig bent met een naaimachine een goede optie. Zelf heb ik het uitbesteed aan iemand die hele mooie maakt voor weinig geld, €40,-** (ik kan niet naaien en heb dus ook geen naaimachine). Dat was me het uitbesteden wel waard en het is een hele mooie geworden waar de vulling ook uit kan om gewassen te worden. Iets wat lijkt op een verzwaringsdeken is een drukvest (niet hetzelfde als een verzwaard vest!). Dit is een soort bodywarmer die je kunt oppompen als een bloeddrukmeter, waardoor het kind zijn lijf beter gaat voelen. Het helpt om rustig te worden, net als bij een verzwaringsdeken. Wij hebben er een van Squease. Ook niet goedkoop, €300,- , maar via Marktplaats kun je ze voor de helft vinden en het bedrijf biedt op de site ook vaak tweedehands aan voor 2/3 van de normale prijs. Ook bestaat er de mogelijkheid tot huren. Een kauwsieraad is handig en komen in allerlei soorten en prijscategorieën. Deze helpen onder andere bij het concentreren (in plaats van bv nagelbijten of wiebelen). Kauwgom werkt natuurlijk ook, alleen minder vriendelijk voor het milieu en scholen zijn er niet altijd blij mee. En zo zijn er nog vele andere hulpmiddelen te vinden.

Er zijn ook boeken te vinden met leuke spelletjes en oefeningen die je thuis kan doen. Zo hebben wij inspiratie opgedaan uit het boek ‘Uit de Pas’ van Carol Stock Kranowitz. Veel waardevolle informatie en ook boordevol leuke en makkelijke oefeningen in terug te vinden. De reeks ‘Wiebelen en Friemelen’ van Monique Thoonsen en Carmen Lamp is ook erg populair.

Onze Hero ontwikkelt zich dankzij zijn ergotherapeute nu in de juiste richting en kan nu veel beter reguleren. We zijn blij dat we op tijd de tip hebben gekregen en dat hij nu meer energie overhoudt. Daar heeft hij straks alleen maar profijt van.

*http://www.nssi.nl/

**Frutselfun op Facebook

Groetjes Jacqueline Schepers

Wil je andere blogs van mij lezen op Relaxed opvoeden druk dan hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *