Vandaag de eerste ‘moeder aan het woord’: Suzanne Wegman. Suzanne is 31 jaar, woont in het mooie Friesland en is moeder van dochtertje Riley van 1,5 jaar. Ze schreef altijd al de meest briljante facebook-statussen en nu is ze gelukkig eindelijk aan het bloggen geslagen! Ze doet dit nu voor De leukste kinderen en wie weet in de toekomst wel op haar eigen website. Geniet van haar kijk op het moederschap die ze hier beschrijft en dan in het bijzonder de eeuwige competitie die moeders met elkaar voeren. 


Het is geen wedstrijd
 

Kinderen onderling met elkaar vergelijken alsof het duplicaten van elkaar zijn. Ik zie het om me heen gebeuren en elke keer verbaas ik me erover. Het begint al op het moment dat die mensonterende bevaltoestand achter de rug is. Hoe lang heb jij in de weeën gezeten? Hoeveel hechtingen heb jij? Is het je gelukt om zonder verdoving dat wonderbaarlijke (mooi woord) wezen eruit te persen? Als de antwoorden op deze vragen niet schrikbarend (weer zo’n mooi woord) zijn dan wordt je toch in de categorie mazzelaars geplaatst en gegarandeerd krijg je gratis en voor niks het bevalverhaal van de interviewer in geuren en kleuren op de koop toe. 

Als je de fout maakt om je aan te sluiten bij 1 of ander zwangerschapsforum dan ben je op vrijwillige en voor mij onverklaarbare reden vooral bezig met pochen over wat jouw unieke Einstein allemaal op veel te vroege leeftijd kan of je vertwijfeld aan het afvragen of die kleine speklap van jou zich ooit nog eens om gaat rollen, omdat de kinderen van forumleden Mammalientje en Ukkie2014 dit al lang doen. 

Het hebben van kinderen geeft sommige mensen ook de oncontroleerbare drang om wijze adviezen uit te delen. Zoals heb je dit al geprobeerd of zou je het niet zus of zo aanpakken. Zelf ook een flinke flapuit dus ik maak me hier ook schuldig aan maar probeer dit alleen te doen in situaties waarbij er ook echt gevraagd wordt om advies. Als je met je hele hebben en houwen probeert je moord en brand schreeuwende peuter levend in de kinderwagen of fietsstoel te krijgen kan ik je uit eigen ervaring zeggen dat de bedanktvoorjeadviesdaargaikwatmeedoen-modus niet heel erg aan staat. Al moet ik zeggen dat mij op zo’n moment passeren en mij aankijken alsof ik de exorcist aan het opvoeden ben ook niet heel erg aanslaat en dat dan zelfs in mijn flink aanwezige zelfvertrouwen een deukje ontstaat. 

Ieder mens is uniek, er is tot op heden van niemand dezelfde, dus iedereen doet de opvoeding en de ontwikkeling op zijn manier en in zijn eigen tempo. Mocht je in de toekomst nog eens onzeker zijn als je baby niet volgens schema ontwikkelt denk dan nog eens aan mijn motto: heb je ooit een gezonde volwassen man van 23 gezien die niet om kan rollen, een gezond kind van 10 die niet met een vork kan eten of een gezonde vrouw van middelbare leeftijd die nog geen mama kan zeggen? Ikke niet namelijk!!

Volgende week is het de beurt aan Linda van Mamaliefde. Ook een schrijven over jouw ervaringen met het moederschap? Stuur even een mailtje naar info@grutopvoeden.nl!

Grut! opvoeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *