‘Niet weer knoeien hè? Denk nou om je arm… Pas op! Toe nou, gooi je wéér je beker om!!’

 

‘Deze keer ga je niet weer zo’n scène schoppen in de winkel, je gaat niet de hele tijd zeuren om die snoepjes die we moeten kopen en je gaat NIET schreeuwen. Duidelijk?!’


Herkenbaar? We hebben de neiging om erg te benadrukken wat we juist niét willen. Gevolg is dat je kind zo bezig is met bijvoorbeeld het knoeien, dat dat nu precies is wat er gaat gebeuren, omdat daar zo de nadruk op wordt gelegd. Je kent ongetwijfeld het voorbeeld van de roze olifant. Je mag er niet aan denken en wat verschijnt er dan op je netvlies? Juist.
 
Laatst was ik in een supermarkt en daar gebeurde dit precies. Een vrouw liep samen met twee meisjes en de jongste (een jaar of 9 schat ik) moest het ontgelden; de vrouw en het oudste meisje benoemden heel sarcastisch tegen elkaar hoe enórm knap het wel niet was dat de jongste nog niets had omgegooid. ‘Jeetje, je hebt nog niks omgegooid! Goh, ze heeft nog niks omgegooid! Tsjongejonge.’ Iets in die trant. Ik hield mijn hart vast voor wat er zou gebeuren en ja hoor: ze liep met haar arm tegen een zak snoepjes, die op de grond viel (gelukkig voor haar dus niet heel noemenswaardig). Luide zucht van het oudste meisje. En ik had zo met dat jongste meisje te doen! Vervolgens kwam ik er ook nog achter dat de vrouw haar tante was; gezellig bij tante logeren was er voor haar niet bij dus.Maar nu focussen ze toch op wat goed gaat? Dat ze niks heeft omgegooid? Nee, want ze richten zich op het ‘omgooien’, precies datgene wat juist niet gewenst is. En daarnaast was het ook zo overduidelijk cynisch bedoeld, dat er überhaupt niets positiefs mee bedoeld was. In deze situatie hadden ze helemaal niets hoeven zeggen. In het voorbeeld van het knoeien had beter iets gezegd kunnen worden als: ‘Houd de beker goed vast’.

Benoem duidelijk wat je wél verwacht. Ten eerste weet je kind dan wat hij juist wel moet doen, in plaats van alleen maar te weten wat je niet wilt. Ten tweede is de kans groter dat hij het verwachte gedrag ook daadwerkelijk vertoont, omdat hij zijn aandacht dáár op richt. En ten derde is het een stuk beter voor de sfeer én het zelfvertrouwen van je kind!

www.grutopvoeden.nl

7 Replies to “Focus op wat je wél wilt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *