Minimaliseren en de bewustwording.

Minimaliseren en de bewustwording. Ons minimaliseer verhaal begint vooral bij een stuk bewustwording van omgeving & milieu. De prikkels die al deze spullen mij opleveren zijn, zwaar. Het kost mij veel energie om al die prikkels te verwerken wanneer er overal iets rondslingert of op de kasten staat. Het bewust worden dat geluk of voldoening niet zit in het kopen van spullen is wel een hele belangrijke rol hierin.

Een leven met drie kinderen werkt in deze maatschappij is soms als het leven in een vuilnisbelt.
Er komen via 100 verschillende wegen allemaal troepjes binnen. Je weet wel, van die snuisterijen van kinderfeest traktaties, van familie/kennissen  en goedkope(re) winkels.
Het is niet volledig tegen te houden, dat begrijpen wij ook. Ook al zeg je tegen de desbetreffende oma dat het niet nodig is om elke week iets te kopen voor ze. Die oma’s van tegenwoordig zijn net zo eigenwijs als die desbetreffende kleinkinderen.

 

Wij  wonen nu een aantal jaren in hetzelfde huis. Wat overigens een stuk groter is als ons vorige huis. Heel mooi zou je zeggen maar ook die ruimtes groeien vol. Je bewaard immers alles want… er is plek genoeg! De afgelopen twee jaar zijn wij bezig met opruimen/minimaliseren.
Het is werkelijk een heel proces en ik vraag me soms af waar dit eindigt.

Zo begonnen wij met alles 1x bij langs, kasten en laadjes van onder tot boven. Ik kan je vertellen dat er heel veel weg kon! Het voelde fantastisch, leeg, opgeruimd en fijn.
Ons koop gedrag veranderde ook de afgelopen jaren. We kochten niet zomaar wat we leuk vonden of dachten nodig te hebben, terwijl het vervolgens nog 3 jaar onaangeroerd in de kast ligt. Nee, we overlegden en besloten of dit echt nu nodig was of dat het anders opgelost kon worden.

Minimaliseren en de bewustwording Minimaliseren en de bewustwording
De badkamer gerestyled met andere meubels en veel spullen weg of anders opgeborgen.

Nu afgelopen paar maanden hebben wij 3 kasten uit huis verwijderd.
Al die spullen die eruit komen zijn opgeruimd en een deel behoorlijk weg geminimaliseerd.
In de gang stond een kast met speelgoed, schoenen en voorraad. Deze 3 hebben wij nu gecombineerd in 1 grote inbouwkast die wij gemaakt hebben onder de trap. Ideaal en een hele verademing! De hele gang is leeg nu. Er staat niks!

Minimaliseren en de bewustwording

Wij merken dat het bij onze kinderen ook doorspeelt. Zij hechten zich niet enorm aan speelgoed en wanneer wij besluiten naar de rommelmarkt te willen kunnen zij heel goed beslissen wat zij willen verkopen van hun eigen speelgoed. Wanneer wij uitleggen dat andere kinderen het beter kunnen gebruiken is dat ook helemaal prima. Zelf kopen wij vrijwel nooit meer speelgoed of andere kleine beloningen tussendoor. In plaats daarvan gaan wij liever een middag picknicken of naar een speeltuin. Herinneringen maken i.p.v. kopen.

Een stuk bewustwording…
Daar begint het mee. Heb je werkelijk al die spullen nodig? Hoe vaak doe jij er iets mee?
Wordt je er heel blij/gelukkig van als je er naar kijkt of het gebruikt?
Heeft het emotionele waarde of houd je het omdat je het gekregen hebt maar je vind het stiekem spuuglelijk? Allemaal vragen die wekelijks door ons hoofd gaan wanneer wij weer een stukje verder opruimen. Het hoeft niet snel. Het mag per laadje of per deurtje.
Uiteindelijk brengt het rust!

http://relaxedopvoeden.nl/zelluf-een-drempel/

Liefs,

Marielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *