Je puber verpest de sfeer

Er heerst een negatieve sfeer in huis. Je puber vraagt op een vervelende manier de aandacht, waar jij je flink aan ergert. Hij verpest de sfeer in huis. Je merkt het aan alles, aan zijn hele houding en aan dat negatieve gedrag. Je weet best dat hij het lastig heeft. Zowel op fysiek als mentaal gebied verandert er natuurlijk veel, maar dit is toch niet nodig!    

Speelt er iets bijzonders? Hoort het bij deze leeftijd? Hoort dit bij de overgang naar volwassenheid? Is dit nu wat ze het pubergedrag noemen? Gaat het wel goed allemaal? Het zijn vragen die je bezig houden en ergens maak je je ook zorgen om je kind. Je kunt je kind maar moeilijk bereiken en zelf kan je de vinger er niet op leggen. Wat je wel weet, is dat er de laatste tijd meer conflicten zijn in huis.

Herken je dit?

Wij zitten thuis middenin een omslag. Het zorgt voor meer onrust in huis. Onze jongste is gestart op het voortgezet onderwijs. Ze heeft gekozen voor een school, waar zij als enige uit haar ‘oude’ klas, naartoe wil. Alles is nieuw, zowel haar klasgenoten, de leraren, de schoolstructuur, het plannen en organiseren van de overvloedige hoeveelheid huiswerk. Bovenop de activiteiten, die ook van haar worden verwacht, is het veel.

Ze zit in een situatie, waarbij ze behoorlijk wordt uitgedaagd. Het gaat gepaard met ups en downs. De veilige plek, waar zij zich jarenlang prettig heeft gevoeld en waarin zij lekker heeft gedijd, is verdwenen. Deze veranderingen gaan gepaard met angstige gevoelens, waarin het vertrouwen enigszins aan het wankelen is gebracht.

Pubers zitten allemaal in een fase vol veranderingen, waarin ze met vragen stoeien, zoals: Kan ik dit wel aan? Hoor ik hierbij? Ga ik me hier thuis voelen? Heb ik wel de juiste keuze gemaakt? De ene puber trekt zich meer terug en de andere gaat er vol in, met alle gevolgen van dien. Het blijft zeker ook in deze fase belangrijk om er voor je kind te zijn.

De veranderingen kunnen gepaard gaan met (heftige) emoties en negatieve gedachten over wie zij zelf zijn. De nieuwe situatie kan lijden tot spanningen waar ze zich geen raad mee weten. Dit kan zich uiten in hun gedrag en houding naar jou. Jij bent hun veilige haven, waar zij zich tegen af durven te zetten. De enige plek waar ze zich nu nog prettig voelen, daar gaan ze tegen tekeer. Niet expres, maar onbewust. Op deze manier laten ze jou zien dat ze het lastig hebben, want dit is misschien de enige manier waarop zij zich kunnen uiten.

Kan dit lastig zijn voor jou?

Jazeker, heel lastig. Het kan je raken op een hele onaangename manier. De onderlinge strijd die dit kan opleveren, heeft jou echter iets te vertellen. Je kind geeft jou daarmee, onbewust, een boodschap. In de boodschap van je kind vind je jouw geluk. Wat jou brengt naar wie jij ook bent, waardoor je jezelf én je kind verrijkt.

Met de methode van PresentChild® kun je de boodschap vertalen naar jezelf. Hierdoor kan opheldering krijgen en zien waarmee je aan de slag kan om de situatie te verbeteren.

Oordelen en overtuigingen spelen onbewust een grote rol binnen de relatie met je kind én jezelf. Zodra je je bewust wordt van je blinde vlek, kun je ermee aan de slag met dat wat je al die tijd heeft belemmerd.

Welke boodschap wil onze dochter mij vertellen?

De strijd die onze dochter met mij levert, laat mij zien wat er ín mij, wordt aangeraakt. Ik word me bewust van mijn eigen negatieve gedachten en de pijn waar ik bang voor ben. De kernovertuiging die mij bezig blijkt te houden, heeft te maken met de pijn die ik kan voelen als ik een afwijzing krijg. Ooit heb ik me in mijn kern afgewezen gevoeld en dit stukje wordt nu (weer) aangeraakt, nu ik uit mijn comfortzone stap in mijn onderneming Groot Geluk Kindercoaching.

Nu ik me hiervan bewust ben, weet ik waarmee ik aan de slag kan, waardoor de situatie met onze puberdochter verbeterd. De strijd verdwijnt naar de achtergrond en de onderlinge sfeer verbeterd aanzienlijk. Ik weet waar zij (eigenlijk) om vraagt en nodig heeft. Het zorgt voor begrip, acceptatie en meer vertrouwen binnen de relatie. De rust, het plezier en de harmonie keert terug in huis.

Wil jij dit ook?

Wil jij de situatie verbeteren en ben jij er klaar voor hiervoor te kiezen? Ben jij de ouder die al veel heeft geprobeerd, zonder de gewenste resultaten? Voel je dat deze manier jullie verder gaat helpen? En weet jij dat je, met een beetje hulp, dit zelf kan.

Zou jij het verschil willen ervaren, wat een kindertolk te bieden heeft? Volgende maand op dinsdagochtend 12 nov. 2019 én vrijdagochtend 22 nov. 2019 van 9.30-13.00u geef ik hier een workshop over in Haarlem. Voor meer informatie kun je mailen naar: info@grootgelukkindercoaching.nl

Liefs Lisa

Kindertolk en coach van Groot Geluk Kindercoaching
www.grootgelukkindercoaching.nl

P.s. Wil jij handvatten krijgen om je kind zelf te begeleiden naar meer geluk? Vraag het gratis E-book ‘de liefdevolle ouder’ aan en mail naar info@grootgelukkindercoaching.nl.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.