Boekrecensie: Leuk proefjesboek met matig verhaal

Kinderboeken met proefjes zijn leuk, maar het is nog veel leuker als er ook nog een verhaal is dat die proefjes stuurt. Het proefjesschrift van opa van Folkert Oldersma onderneemt hierin een dappere poging, al had het verhaal wat sterker uitgewerkt mogen worden.

Nadat haar moeder door een ongeluk in het ziekenhuis is beland, gaat Aika logeren bij haar opa, die ze al jaren niet meer heeft gezien. Dat komt door een ruzie tussen haar moeder en haar opa.

Eenmaal aangekomen leert ze dat haar opa uitvinder is en bezig met een belangrijke uitvinding. In eerste instantie liggen de twee elkaar niet, maar gaandeweg groeit er een band tussen grootvader en kleindochter en leert hij haar over gedegen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren.

 

Leuke proefjes

Het verhaal wordt hier en daar aangevuld met illustraties van Chris Vosters, maar vooral de katernen van de proefjes of de wetenschappelijke weetjes springen eruit. De opzet van het boek is leuk gedaan: de proefjes sluiten aan bij het verhaal en er wordt goed uitgelegd hoe een kind het onderzoek zelf kan uitvoeren. Wel had de verdeling van de proeven door het verhaal heen iets beter gekund: nu zijn er slechts enkele delen in het boek waar deze proefjes geclusterd zijn.

Ook het verhaal zelf had iets beter gekund: de leidraad is leuk en het verhaal is boeiend genoeg, maar af en toe worden er wel erg veel voor kinderen wat moeilijker te bevatten onderwerpen bijgehaald, terwijl het omvattende verhaal aan het eind juist wat snel wordt afgeraffeld.

Het proefjesschrift van opa is leuk en lijkt vooral bedoeld om zelf te lezen en wat minder om voor te lezen, maar het verhaal had met iets een iets grotere omvang en een iets betere uitwerking nog veel leuker kunnen zijn. De proefjes zijn een leuke aanvulling op het verhaal en leren kinderen inderdaad hoe je een gedegen onderzoek opzet en daar verdient Oldersma dan wel weer een groot compliment voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.