Hoe het begon…

Alhoewel mijn geheugen het op mijn jonge 42 jarige leeftijd zo nu en dan laat afweten, ga ik terug in de tijd naar hoe het allemaal begon..

22 jaar geleden.. Ik zat net in het 2e jaar van de Hotel Management School.. Ik had een vaste relatie en bleek door de pil heen zwanger te zijn geworden.. Ik bleek al 4,5 maand heen te zijn.. Altijd gewoon ongesteld en groeide niet.. Paniek!! Wat nu??

Op zo’n moment gaat er van alles door je heen: “Ik wil mijn studie nog afmaken..”, “Ben ik hier klaar voor..” Alles ging opeens in een stroomversnelling.. Van het op mezelf wonen naar samenwonen, de nodige punten behalen voor mijn propedeuse, een baby inboedel voor elkaar krijgen, verhuizen, werken..

De zwangerschap verliep zonder kwaaltjes.. 24 april 1998 ben ik bevallen van mijn oudste dochter.. 4 dagen na de uitgerekende datum was het zover.. De verloskundige prikte de vliezen door en er zat babypoep in het vruchtwater.. Wat een schrik!! Maar gelukkig stelde de verloskundige me op mijn gemak.. Het hoefde niks te zijn, dit komt vaker voor bij baby’s die na de uitgerekende datum worden geboren..

Ik had me helemaal ingesteld op een thuisbevalling en was daarom ook enorm teleurgesteld dat ik nu naar het ziekenhuis moest.. Al met al viel de bevalling enorm mee.. Om 18.30 was ik in het ziekenhuis en om 22.30 was ze geboren: een wolk van een meid van 3900 gram en 54 cm..

Alles ging prima, zowel met mij als met mijn dochter, dus we mochten de volgende dag lekker naar huis.. De 1e dagen was het enorm wennen, ik hoorde allerlei geluiden die ik voorheen niet hoorde, maar dit blijkt bij je moederinstinct te horen.. De 1e week kregen we hulp van een kraamverzorgster, zij hielp mij in de kleding, zorgde voor mijn dochter, verzorgde lekkere fruithandel etc.. Helaas is dat niet blijvend!! Toen zij wegging, was het echt heftig.. Daar sta je dan in je uppie.. Gelukkig wende dat ook weer snel en kon ik echt op mijn roze wolk zitten te genieten.. Nou ja, zitten.. Dat kwam er bijna niet van hoor.. Wat een hectische periode neemt zo’n baby met zich mee pff..

 

Dit was in ieder geval niet wat ik er van tevoren van had verwacht.. Maar ook daar heb ik van geleerd, dat je in je leven niet teveel ergens van moet verwachten, dan valt het ook niet zo tegen als het anders loopt.. Een harde leermeester en je valt soms hard op je bek, maar daar word je hard van.. Hardleers ook.. Mijn leven was compleet op zijn kop gezet door de komst van mijn dochter.. Wat ging ik nu doen?? Voorheen werkte ik en zat ik op het HBO en daarnaast spendeerde ik veel tijd met mijn vrienden.. Nu zat ik continue thuis.. Veel vrienden haakten af.. Ja, ik moest me volwassen gedragen en zij zaten nog heerlijk in hun onbezonnen studententijd.. Tsja, wat moest ik nu dan met mijn toekomst?? Aan de ene kant was ik dolgelukkig met mijn dochter, maar aan de andere kant was ik ongelukkig en eenzaam, mijn wereldje werd erg klein.. Ik kon niet echt genieten van alles..

Na een paar maanden kochten we onze 1e woning samen en viel alles weer een beetje op zijn plek.. Leuke buren en een gemoedelijke buurt.. Twee huizen verderop woonde een jong stel, waarmee ik veel op ging trekken en aan haar heb ik een vriendin voor het leven overgehouden.. We gingen samen de stad in, samen boodschappen doen of een wandeling maken met de kleine meid.. Soms lijken dat maar kleine dingen, maar die dingen kunnen er wel voor zorgen dat iemand uit zijn isolement/zwarte wolk weg komt..

Voel je ook zeker niet bezwaard om te uiten hoe je je voelt, want als je het gaat opkroppen, is de kans groot dat je in een postnatale depressie terecht komt.. Meer dan de helft van de vrouwen heeft een paar dagen na de bevalling last van somberheidsklachten.. Maar soms lijken deze klachten maar niet over te gaan.. Je hebt spontane huilbuien, voelt je overweldigd, bent prikkelbaar en blijft je somber voelen.. Wanneer deze klachten blijven aanhouden na de bevalling kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt..

Ik had ook last van fysieke somberheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.. Ik voelde me hier schuldig over en ik schaamde me ervoor.. Ik zou toch heel gelukkig moeten zijn nu.. Ik wist niet wat er met me aan de hand was.. Gelukkig had ik destijds een goede huisarts die me samen met de verloskundige goed begeleidde, waardoor ik het idee had gehoord te worden en geholpen..

Thuis ging het langzaamaan weer wat de goede kant op, ik ging weer een paar uurtjes in de week werken en zat weer wat in mijn element.. Op naar een nieuw hoofdstuk!!

@AHJStorytotell~13/10/2019~

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *