Bloggers, Marieke de Boer

Hooggevoeligheid bij kinderen

Ik kan er een boek over schrijven, misschien wel twee of… Er is namelijk zoveel over te vertellen! Hooggevoeligheid, een karaktereigenschap waar zo’n 20 procent van de bevolking mee rondloopt. Een prachtige karaktereigenschap als je het in je kracht zet, maar erg ingewikkeld en soms zwaar als je er mee worstelt. We hebben het ook wel eens over HSP (high sensitive person) of hoogsensitiviteit.

Wat is het nou eigenlijk? Hooggevoeligheid?

Vergelijk het maar met een ouderwetse tv met één antenne. Tachtig procent van de bevolking heeft maar één antenne waar alle signalen en prikkels van de omgeving binnen komen. De andere twintig procent heeft véél meer antennes waarop alle signalen tegelijkertijd binnen komen. En dat kan wel eens problemen opleveren, want als je je bewust bent van alles wat er om je heen gebeurd, dan kan je daar veel last van ondervinden in de vorm van bijvoorbeeld overprikkeling. Alles is je dan te veel…

De één vindt het al gauw ‘geitenwollen-sokken’-types, de ander vind hooggevoelige mensen eerder ADHDers of autistisch. Want dat is wat overprikkeling kan doen: de een wordt heel stil en trekt zich het liefst terug, de ander gaat juist heel druk doen om zich van alle prikkels te ontdoen.

Wat zijn de kenmerken van hooggevoelige kinderen?

  • Zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen, proeven
    Ze zijn zeer alert op details en zien de kleinste veranderingen, ze kunnen erg schrikken van harde geluiden en zijn gevoelig voor de hoge en lage tonen, ze ruiken zeer goed en merken snel op als je bijvoorbeeld een nieuw luchtje op hebt, ze voelen al snel labeltjes in hun kleding of de naden van hun sokken, ze proeven de structuren van het eten en hebben moeite met eten waarbij alles door elkaar zit.
  • Emoties: Zijn ze blij, dan zijn ze heel blij! En boos is heel boos… De emoties ervaren ze heel intens! Voor de buitenstaander lijkt dit heel overdreven, maar het kind ervaart dit wel zo.
  • Hooggevoelige kinderen kunnen slecht tegen drukke programma’s op de televisie, bijvoorbeeld een gewelddadige film op spannende serie. Ze kunnen hier flinke nachtmerries van krijgen!
  • De gebeurtenissen van de wereld die ze meekrijgen kan het kind aardig van slag doen raken. Weken piekeren over de problematiek rondom de vluchtelingen, de aanslagen die gepleegd worden, de problemen rondom het milieu en de vervuiling… Het kan ze behoorlijk bezig houden.
  • Een zeer sterk gevoel voor intuïtie. Ze voelen het haarfijn aan als er net ruzie is geweest, een juf die niet lekker in haar vel zit, een klasgenootje die verdrietig is. Ze kunnen ook heel hard mee gaan huilen als een klasgenootje is gevallen of wordt gepest. Ze voelen wat de ander voelt en nemen dit soms over.
  • Grote fantasie en zijn heel creatief! Hier kunnen ze zich helemaal in kwijtraken… Ook het onderzoeken van dingen en helemaal uitvogelen hoe het werkt en in elkaar steekt vinden ze fantastisch. Ze willen er dan graag alles van af weten!
  • Zeer grote behoefte aan structuur: last-minute veranderingen vallen niet altijd in goede aarde. Bereid ze daarom altijd voor op schoolreisjes, uitstapjes, tandartsbezoeken, en dergelijke.
  • Ze vinden de natuur en dieren heel fijn. Hier voelen ze zich het prettigst bij… Een bezoek aan een pretpark is lang niet altijd fijn met al die prikkels om hun heen.

Hooggevoeligheid kan dus echt als last worden ervaren (zowel voor kinderen als voor jongeren en volwassenen), totdat je de juiste handvatten krijgt aangereikt om hiermee om te leren gaan en inzicht gaat krijgen waar je behoefte aan hebt. Er zijn al veel boeken over geschreven en op internet is er een hoop informatie te vinden. Op mijn site heb ik ook nóg meer informatie over hooggevoeligheid staat. Mocht je er méér over willen weten: doe er je voordeel mee!

Marieke de Boer Paardekooper

Praktijk Kind in Bloei

www.kindinbloei.nu

Tagged , , , , ,

About Marielle

Ik werk nu alweer 2.5 jaar bij Relaxed Opvoeden. Een super leuk en jong bedrijf die volledig in de groei zit naar zoveel meer en met fantastische leuke mensen samenwerkt. Ik werk voornamelijk op kantoor, werk de mailboxen bij, mail mensen aan , schrijf blogs, regel interviews en werk online op de website en Facebookpagina.
View all posts by Marielle →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *