Spellenrecensie: Dikke Draai Ananas

Gezelschapsspellen te over waarbij je het tegen elkaar op moet nemen, of met elkaar de strijd moet aangaan. Niets van dat al bij het kaartspel Dikke Draai Ananas. Daar draait alles om creativiteit.

Bij dit leuke spel gaat het erom dat spelers op basis van woorden die ze op kaartjes krijgen, een tekening maken. Elke speler trekt iedere beurt drie kaarten: een bijvoeglijk naamwoord, een werkwoord en een zelfstandig naamwoord. Daaruit ontstaat een grappige beschrijving van een object en de speler moet op basis van deze beschrijving een tekening maken. Vervolgens moeten zijn medespelers op basis van die tekening raden welke woorden er op zijn kaartjes stonden.

Mocht je bang zijn dat je kind niet weet wat een zelfstandig naamwoord is en daardoor niet mee kan spelen: geen paniek, het kan ook prima zonder die grammaticale kennis. Elke kaart bevat namelijk een cijfer 1,2 of 3, zodat de speler de kaarten altijd in de goede volgorde heeft. Zo trekt de speler bijvoorbeeld de kaarten ‘dikke’, ‘draai’ en ‘ananas’ en moet vervolgens een tekening maken van een dikke draai ananas. Dit levert vaak hilarische situaties op waarbij er een verrassende hoeveelheid creativiteit opborrelt, en soms een klein beetje frustratie. Maar het is geweldig voor de andere spelers om gezamenlijk te raden wat er nu is getekend. Uitlachen is geen optie, want iedereen komt aan de beurt om zijn of haar creatie te tonen aan de rest.

Het gebruiken van kleurpotloden voor de tekeningen is sterk aan te raden. Niet zozeer omdat het spel hiervan iets gemakkelijker wordt – en het is al uitdagend genoeg – maar vooral omdat het de spelers veel tijd bespaart bij het tekenen; er mag namelijk maximaal drie minuten aan een tekening worden gewerkt en dat is niet lang.

 

Ongeremde creativiteit

Heerlijke, ongeremde creativiteit is het gevolg. Spelers verbazen elkaar en zichzelf met vindingrijke illustraties, al is het niet zeldzaam dat de andere spelers, die moeten raden wat er getekend is, in een totaal verkeerde hoek zitten met hun denkpatroon.

Wat het allemaal nog leuker maakt, is dat er geen winnaars of verliezers zijn. Dit spel richt zich puur op het creatieve element en laat al het andere achterwege. En je mist het gebrek aan een puntentelling totaal niet. Dit is gewoon heerlijk fijn tekenen en raden wat er getekend is.

Klein minpuntje is wel dat de bijvoeglijke naamwoorden werkwoorden makkelijk zijn om te draaien. Want hoe maak je in een tekening het verschil duidelijk tussen een zoenende springboom en een springende zoenboom?

Ondanks dit minieme euvel levert Dikke Draai Ananas al vlug uren speelplezier voor jong en oud. Extra leuk zijn de blanco-kaarten, waarop je met een whiteboardmarker zelf woorden in kan vullen. Op die manier oefenen kinderen, zonder dat ze het door hebben, ook nog hun grammatica.

Dikke Draai Ananas is een spel voor jong en oud, dat makkelijk tussendoor gespeeld kan worden, maar ook zo enkele uren in beslag kan nemen. Maar met voldoende papier en potloden in de aanslag, mag dat geen enkel bezwaar zijn om je aan dit spel te wagen.

Dikke Draai Ananas is online te bestellen, maar er zijn ook nog enkele exemplaren verkrijgbaar in de winkel van Heppie Kado in Meppel.

2 Replies to “Spellenrecensie: Dikke Draai Ananas”

  1. Een geweldig spel, ik gebruik het ook graag in workshops om creatief denken (dat befaamde ‘outside-the-box’) te ontwikkelen. Studenten, volwassenen binnen bedrijven, docenten: ze hebben vaak zoveel lol dat ze vergeten dat ze ook nog met een serieuze training bezig zijn. Echt een fantastisch spel!

    1. Inderdaad: je wordt op een hele leuke manier ‘gedwongen’ om creatief te denken en het is mooi om te zien hoe vindingrijk mensen zijn.

      Heb je nog andere spellen die je in je workshops gebruikt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.