Stiekem is het later dan ik eigenlijk gepland had, zie ik op de klok op het moment dat ik in bed stap. Morgen vieren we je verjaardag en afgelopen avond heb ik doorgebracht met het opblazen van ballonnen en het ophangen van slingers. Als ik eenmaal in bed lig, hoor ik buiten de vlaggetjes wapperen. Het doet me denken aan het geluid van regen, en tegen beter weten in geeft het me een knus en gezellig gevoel.  Het is al weer een hele tijd geleden dat ik het geluid van tikkende regen op mijn raam hoorde en hoewel het lekkere weer me zeker tevreden stemt, klinkt dit stiekem heel gezellig.

Voordat ik in slaap val denk ik na over morgen , de dag dat we je verjaardag vieren in deze bijzondere tijd. Je weet weet wat je cadeautje is, maar je kijkt met veel plezier, zenuwen en ongeduld uit naar het moment dat het daadwerkelijk in je handen ligt. Om vervolgens het papier er zonder enig beleid vanaf te trekken. Ik kan niet wachten om je glunderende oogjes te zien en je glimlach te kunnen aanschouwen.

Het is zover. We lopen samen, nadat je naar me toe bent gekomen terwijl ik nog lag te slapen om te laten weten dat het dé dag is, naar beneden. Je doet de deur naar de woonkamer open en je roept hard “ohhhhhhhh  zoveel slingers had ik niet verwacht “.

Een beetje trots kijk ik naar de kleurigheid van de papieren en plastic slingers en glanzende ballonnen. Je roept nog een keer dat je het zo mooi vindt en neemt plaats op je vaste plaats op de bank. Zoals ieder jaar vind ik je extra aandoenlijk in je pyjamaatje  en ik probeer het moment zo in me op te nemen dat het een moment wordt om altijd weer aan terug te kunnen denken. Het moment dat we je 7e verjaardag vieren. Een grote jongen maar nog zo klein. Zo wijs en toch nog zo kind. Puur in wie je bent, en begonnen aan de reis  naar groter worden. Gevoelig en toch al een beetje stoer. Aanhankelijk waar het fijn voelt en eveneens op zoek naar de grenzen van zelfstandigheid. Ik voel me trots en zie hoe prachtig je bent in je hele zijn. Je opent het grote pakket en straalt als je dan eindelijk je cadeau te pakken hebt. Jaarlijks heb ik even een brok in mijn keel als ik dit plaatje zo voor me zie. Maar dit jaar is dat net wat meer. Het zal geen feestje worden zoals anders. Geen mensen over de vloer die cadeautjes  meenemen en die je uit kunt stallen op de eetkamertafel. Geen mensen er bij als je je kaarsjes uitblaast op de verjaardagstaart. En hoewel er een 12 persoons slagroomtaart met mooie afbeelding voor je neus zal staan, er zal niet door de aanwezigen geklapt worden. Je zal niet rond je heen kunnen kijken of iedereen wel gezien heeft  dat je met een grote teug lucht de 7 kaarsjes achter elkaar hebt uit geblazen.   Als je aangekleed bent, gaan we naar buiten. Je vriendinnetje staat buiten met haar moeder. Het bankje uit de voortuin heb ik bij de heg gezet. De partypoppers staan klaar in een grote schaal en ieder bezoek wat vandaag jouw feestje passeert, of er bij stopt, kan je feliciteren door een partypopper af te vuren . Er is ruimte voor een praatje op afstand, zingen, iets lekkers te eten en net te doen alsof het heel normaal is vandaag, zoals iedere verjaardag, maar net een beetje anders.

Mensen komen langs, geven cadeautjes….doen kaartjes door de brievenbus. Het zijn onze vrienden, bekenden,buren en soms mensen uit onverwachte hoek die allemaal op ieders manier hun best doen jou een feestelijk gevoel te geven vandaag. En dat lukt zie ik bij iedere verrassing. Je straalt..huppelt van plezier en scheurt de cadeautjes open alsof de visite al plaats heeft genomen in de woonkamer met koffie en taart. De slingertjes uit de partpoppers dansen vrolijk door de straat en een van de werkmannen die in de buurt bezig is ,  roept “gefeliciteerd” naar je. Jarig, ja. Zeker. Dankzij iedereen die dag. Dankzij iedereen die dacht aan hoe het voor een 7 jarige zou zijn om geen feestje te kunnen vieren. En zo werd jouw verjaardag, zonder feestje, misschien wel de meest feestelijke verjaardag die je ooit zult hebben. Een verjaardag die zo anders was door beperkende maatregelen, maar je door ieders inzet, niet heeft beperkt in het volop genieten van jouw dag. Jouw verjaardag. Jouw eigen 7e verjaardagsfeest met iedereen op afstand maar misschien wel dichterbij dan ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *