Hoe DOM, DOVE werd…

Vorig jaar was ik met moeder en zus in theater Ogterop  in Meppel om een voorstelling bij te wonen: “Op zoek naar geluk”.

Een van de sprekers daar was geluksprofessor Patrick van Hees. Ik belandde die avond na de pauze op een loungebank op het podium (iets met té aanwezig, té grote mond en op de eerste rij zitten :-D) maar daar gaat deze BLOG niet over.
De geluksprofessor had een mooie formule voor geluk! Geluk=DOM (Doelen Oplaadpunten Mensen)
Ik kon me helemaal vinden in zijn formule, te meer omdat het voor mij helemaal klopte en eigenlijk al toepaste.
Gaandeweg heb ik hem (tijdens het douchen 😉) iets aangepast en er voor mezelf een methode van gemaakt, die ik inmiddels ook toepas tijdens coaching en trainingen.

Ik heb de DOM van de geluksprofessor aangepast en er DOVE van gemaakt.

Hoe DOM, DOVE werd…

Iedere ochtend sta ik (langzaam) op en bepaal voor mezelf de D oelen van deze dag. Dit doe ik als ik nog op de rand van mijn bed zit en alle tijd neem om me uit te rekken.
Eerlijkheidshalve gaat hier nog aan vooraf dat ik wakker in mijn bed blijf liggen en mijn dromen probeer terug te halen en daar een betekenis voor zoek, maar deze stap zit niet verwerkt in mijn methode. 🙂

De doelen die ik voor mezelf als een intentie neer zet zijn er meestal een stuk of 4.
Bijvoorbeeld: Alle spullen voor de training inpakken; hond naar de plukker; de bank terug bellen; ramen wassen. Soms maar één of twee en soms ook alleen : “vandaag let ik op mijn ademhaling….. “

Natuurlijk “moet” er die dag veel meer gebeuren, maar door een aantal specifieke doelen te stellen die haalbaar zijn in die dag voorkom ik dat ik ’s avonds doodmoe op de bank plof met het gevoel “Jemig wat een drukke dag! Maar wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?” Of “hoe kon ik dit ooit vergeten zijn?” Wat niet wil zeggen dat dit nooit meer gebeurt maar absoluut een stuk minder vaak!

Daarnaast zorg ik voor voldoende plaadpunten.
Kroelen met de hond, sauna, wandeling met de buuf, koffie met vriendin, warm bad, boek lezen, serie terug kijken, iedere ochtend een koude douch, liedje zingen op smule, enz.
Gelukkig geldt hier ook, net als met de to-do-dingen, dat er meer oplaadpunten zijn dan ik zelf van te voren had bedacht. Je moet ze wel leren zien, leren creëren en jezelf toestaan er oprecht van te genieten. (Lekker mindfull dussszzz)

De is van verbinding. Échte verbinding, met mijn gezin, met de kinderen én ouders van mijn klas, met vriendinnen, collega’s, familie. Daarbij houd ik rekening van wie ik energie krijg en wie me energie kost. Échte mooie verbindingen horen net zo goed bij de oplaadpunten. <3
En heel belangrijk, de Verbinding met jezelf! Wie ben ik? Wat wil ik? Wat voel ik? Waar wil ik zijn?

En dan als laatste nog de van eigenaarschap. Ik zorg dat ik zelf de verantwoording neem. Over alles wat van mij is. Mijn gedachten, mijn emoties, mijn handelen, mijn gedrag.
Dat ben ik. En dat is. PUNT.

Ik probeer niet te wijzen naar een ander, ík ben verantwoordelijk voor mijn eigen (wel)zijn, mijn geluk!

En op deze manier lukt het mij om alles wat ik doe, te doen!
Moeder, echtgenoot, leerkracht, kindercoach, trainer, vriendin, zus, dochter, collega, tante, nichtje, buurvrouw….. enz.

En dat ook nog met veel plezier!

Wil jij ook aan het werk met je DOVE en kan je daar wat hulp bij gebruiken?

Mail me maar! info@colindacoacht.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.