Ergernissen en frustraties…

Ergernissen en frustraties kunnen oplopen in tijden van veranderingen. Vragen, dilemma’s, zorgen en problemen, die zich voordoen bij situaties die om een oplossing vragen. Om gek van te worden, toch? Nu het corona-virus om maatregelen vragen, die we niet hebben kunnen voorzien, worden we nog wat extremer uitgedaagd. Ja, je weet het, niemand kan hier iets aan doen, maar je zit er wel mooi mee.  

Pff het levert onrust en het brengt extra spanningen teweeg binnen het gezin. Je dochter of zoon, laat dit zien in zijn gedrag. Je kind is bv. niet achter de computer weg te slaan en vind alles saai. Het kan ook de andere kant op slaan en de onrust van je kind kan dan gepaard gaan met veel lawaai en drukte. Kortom, de conflicten lopen flink op. Je probeert bij hoog en bij laag je geduld te bewaren. Het kost je de grootst mogelijke moeite om het hoofd koel te houden. Je bent een doorzetter. Hier komen we ook wel weer overheen, of kan het anders?

Veranderingen kunnen een hoop ergernissen en frustraties teweeg brengen. Het leven verandert continue en de ene keer is het wat heftiger dan een andere keer. Soms verlopen veranderingen op rolletjes en bewegen jullie er soepel doorheen. Ervaar jij het tegenovergestelde?

Weet dat jouw kind je wilt helpen. Kinderen houden onvoorwaardelijk van je en met hun gedrag, spel, ontwikkeling, emoties, etc. geven ze je signalen die ze vanuit liefde aan jou willen overbrengen. Als deze signalen bewonderenswaardig voor je zijn, en het gaat goed met ze, dan zegt dat iets over jou. Zijn de signalen zorgelijk of problematisch, weet dan dat zij met deze signalen iets willen duidelijk maken.

Kinderen drukken uit, wat er onderdrukt zit ín jou. Met onze dochters heb ik dat ervaren én met kinderen waar ik les aan heb gegeven. Zij lieten mij zien, dat er iets moest veranderen wat niet meer werkte. Ja, het was tijd voor verandering! Hieronder lees je mijn persoonlijke ervaring, die ik heb meegemaakt.

Er was een onzekere leerling, die zichzelf overschreeuwde in de groep. Ze haalde alles uit de kast om geliefd te zijn bij haar klasgenoten. Het bazige gedrag, wat ik ervaarde, zorgde voor ergernis en frustratie bij mij. Ze haalde alles uit de kast om het mij duidelijk te maken. Ik was er blind voor, totdat een vertalingstraject mij helderheid bood.

Dit kind liet mij zien wat er onbewust ook bij mij leefde. De overtuiging, die hierbij onbewust een rol speelde, belemmerde mij.   Door haar gedrag uit te drukken, liet zij mij zien wat er van binnen bij míj speelde. Ik werd liefdevol geconfronteerd met wat er onbewust onderling van invloed was. Na de vertaling van dit gedrag naar mij, kon ik aan de slag gaan met wat er nodig was om de verantwoordelijkheid op me te nemen. Het was tijd om mijn zicht naar binnen te keren, i.p.v. naar buiten. Ruimte te maken wat ‘de baas’ met mij deed. Alle gevoelens wat dit losmaakte én alle gedachten erover erkennen en aanvaarden. Door het oordeel te zien, welk innerlijk conflict er speelde en dit doorvoelen. Door hierbij aanwezig te zijn, was ik in staat om te zien dat ik (ook) met iedereen bezig was (lees: sociaal wenselijk gedrag) en níet naar mezelf luisterde.

Door mijn verantwoordelijkheid te nemen en hiermee aan de slag te gaan was dit voor deze leerling én mezelf heel verrijkend. Ook de sfeer in de groep verbeterde en de ouders verbaasden zich over de ontwikkelingen. Het meisje én ik zelf werden zekerder van onszelf en beide konden we de regie de juiste wijze terugnemen in de groep. Onverwachts bleek het geluk zich in een bijzonder hoekje te verschuilen.

Kinderen zijn meesters in het duidelijk maken wat voor jou werkt om een gezond en gelukkig leven te kunnen leiden. Jouw kind heeft een liefdevolle boodschap voor jou. Wil jij het liefst vandaag nog voorbij kunnen gaan aan ergernissen en frustraties? Wil je zicht krijgen op wat ervoor nodig is om blijvend de regie in eigen handen te nemen en wil jij je kind zélf kunnen begeleiden naar een gelukkig leven? In een kindertolktraject krijg je de boodschap, waarmee je in korte tijd, blijvende resultaten boekt.

Samen doen?

Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Meld je gerust aan voor de tips en inspiratiemail op de website van Groot Geluk Kindercoaching én ontvang direct het gratis E-book met ruim 90 blz. aan tips, informatie en inspiratie. Hét E-book voor de ouder die het kind rust, plezier, vertrouwen, harmonie en geluk gunt. Je kunt ook mailen voor een vrijblijvende kennismaking.

Liefs Lisa Groot

Kindertolk® en coach van Groot Geluk Kindercoaching
www.grootgelukkindercoaching.nl
info@grootgelukkindercoaching.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.