Drukke en onrustige kinderen rond de Sint?

Je kinderen zitten er middenin en zijn al behoorlijk onrustig. Zij gaan volledig op in het verhaal rondom Sinterklaas. Je ziet de spanningen op hun gezichtjes en je weet dat het veel met hen doet. De onrust die de festiviteiten met zich meebrengen, wil je het liefst voorkomen, maar natuurlijk wil je je kinderen niet teleurstellen en gun je hen net zulke leuke herinneringen aan het Sinterklaas feest als jij hebt gehad.

Dit dilemma zorgt ervoor dat je iedere keer weer afwegingen moet maken en behalve dat je je kind niet wil teleurstellen, wil je ook oma’s en opa’s, etc. niet teleurstellen. Zij hebben vaak, met de beste bedoelingen, plannen gemaakt voor een feest. Jij wilt niet de spelbreker zijn, maar ook op school, kinderopvang, op televisie, in winkels en op de sportclubs lijk je er niet aan te ontkomen.

Wordt het niet een beetje veel?
De moed zakt je al in de schoenen als je eraan denkt. Je kinderen volgen de spannende verhalen en zuigen alles in zich op. Met als resultaat dat zij druk en onrustig zijn en het huis soms te klein lijkt. Je bedenkt manieren om je kinderen rustig te houden door zoveel mogelijk situaties te ontwijken. Je hebt al weinig puf en dan brengt deze periode nog meer hectiek met zich mee.

Je vindt het een geweldig feest, maar het zou zo fijn zijn als er meer rust en harmonie is in huis. Je verlangt naar een gezellig feest, waar iedereen zich verheugt op alle festiviteiten en cadeaus. Je gunt je kind het plezier, maar door de commercie en vele verwachtingen van anderen is dit er voor jou een beetje vanaf. Er MOET van alles worden gevolgd, anders hoort je kind er niet bij en je hebt moeite met het maken van keuzes waaraan je je kinderen mee wilt laten doen.

Het zware en drukkende gevoel zou je graag wegnemen. Daarvoor in de plaats verlang je naar meer rust, plezier en harmonie in huis. Wat kun je doen om dit te realiseren? Welke keuzes kun je maken en welke tips passen bij jou, om de onrust weg te nemen?

Hieronder lees je 10 tips die een gezellige Sint periode kunnen vergroten:

 • Bereid je kind voor op de feestelijke gebeurtenis. Wat kan hij verwachten?
  De intocht, het schoentje zetten, het feest op school, etc. De plek waar het is, met wie en wat je kind ziet en hoort ( harde muziek, dansende pieten, snoepgoed, veel andere kinderen, papa’s mama’s, etc.).
 • Praat de gebeurtenis na. Maak ruimte om emoties te kunnen uiten, dat lucht op. Vraag bv. aan je kind: ‘hoe vond je het?’
  Geef terug wat je zag aan emoties.
  Bv ’ik zag dat je ……, want je zong, lachte, stapte naar achter ….., klopt dat?’.
 • Het komt goed! Sint maakt vele avonturen mee (zie het sinterklaasjournaal) en ieder jaar lukt het de Sint om op tijd te komen! Vertel dit aan je kind.
 • Gebruik Sint niet om ervoor te zorgen dat je kind zich aan de regels houden, dat brengt extra spanning met zich mee wat je juist wilt voorkomen.
 • Balans met snoep en andere zoetigheid.
 • Bouw regelmatig rustmomenten in.
  Regelmatig stoom afblazen door naar buiten te gaan, het bos of park in, alleen spelen (in bad) om te verwerken en bijv. verhalen voorlezen zonder Sint.
 • Houd overzicht en rust. Bekijk wat goed voelt voor jou wat betreft ‘schoen zetten’ en festiviteiten. Maak vooraf afwegingen wat goed voelt voor jezelf én je kind. Bijv. iedere week één keer thuis de schoen zetten. Denk na over welke dag het beste uitkomt en laat dat de week erna terugkomen. Plan bv. 1 pakjesavond in voor gezin en/of familie. Op de opvang/school/sportclub wordt het Sinterklaas feest gevierd op diverse wijze.
 • Laat Sint speelmateriaal na pakjes avond nog een dag liggen. Dit is goed om het af te sluiten en alle belevenissen te kunnen verwerken. Slingers e.d. kun je wel opruimen.
 • Stel je kind heeft vragen over het feest, koppel de vraag terug: ‘Ik weet niet hoe dat kan. Wat denk jij?’ Je zult ervaren dat je vanzelf merkt dat je kind een kei is in het verzinnen van oplossingen en anders weet je al snel meer over wat er in het koppie omgaat.
 • Neem voor jezelf voldoende tijd om te ontspannen, zodat jullie samen kunnen genieten van het Sinterklaas feest! Ik wens jullie een mooi en magisch feest toe.

Liefs Lisa
Kindertolk en coach van Groot Geluk Kindercoaching

P.s. Heb je vragen, dilemma’s, ergernissen of zorgen over je kind, die al een poosje spelen? Neem gerust contact met me op via de mail info@grootgelukkindercoaching.nl of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om te onderzoeken of we willen samenwerken. Ook als je af en toe een inspirerende blog wilt ontvangen, kun je me mailen. Ik help je graag om weer volop van je kind te genieten en samen geluk te ervaren.

Volg je me al op facebook? Dat kan hier: https://www.facebook.com/grootgelukkindercoaching/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.