Photo by: Ylanite Koppens from Pexels

Ik leef van moment tot moment en geniet als een malle. Het is zomervakantie en de kinderen vinden het heerlijk. Er wordt gezegd, dat Kerst de beste tijd van het jaar is. Echter, voor puber moeders is de zomervakantie veruit de allermooiste periode. Geen school, geen stress maar pure relax modus. Love it, feel it, live it….Ik dacht dat de tekst ‘als je kind geniet, geniet jij ook’ vooral opging voor kleine kinderen op een goed gekozen vakantie adres. Maar niets is minder waar. Hieronder geef ik 4 redenen waarom ik zo happy ben met een puber die zomervakantie heeft.

  1. Bij gevoed

Gezond eten is een dingetje het hele jaar door. In het schooljaar komt mijn puber iedere ochtend grommend aan de ontbijttafel, moe en heeft geen trek in een ontbijt. Wat ik ook verzin, hij moet het niet. De eerste twee middelbare schooljaren gaf ik nog lunch pakketjes mee naar school, maar daar ben ik mee gestopt. Ik vond de lunchpakketten weken later beschimmeld in zijn tas, in zijn huiswerklade of gewoon in de vuilnisbak. ’S Avonds is het dan een regelrechte aanval op het eten en schuift hij 2 of 3 borden vol naar binnen. De rest wordt opgevuld met snoep, chips en chocolade. Af en toe prop ik er een appel of banaan in, maar daar houdt het wat fruit betreft dan ook mee op.

Nu, in de zomervakantie, heb ik hem de eerste twee weken lekker bij gevoed. Geen sonde voeding, maar echt en gezond eten en hij straalt, zijn haar glimt en zijn pukkelgehalte neemt af. Laat in de ochtend maken we samen een gezond en voedzaam ontbijt en drinken lekker veel water op de dag. Fruit zet ik klaar en wordt gepakt. Lunches zijn ook heerlijk ontspannen en worden heerlijk verorberd op momenten dat het meneer uitkomt en het avondeten, op een beduidend later tijdstip, wordt in normale proporties naar binnen gewerkt. Wat een impact voeding kan hebben op een mens loopt hier in levende lijve rond. Wat een verademing.

  1. Bij geslapen

Dan hebben we een tweede reden van ‘joyfull summerlife’; uitrusten. Normaal gesproken zit er geen pit, geen energie in de donder van mijn puber. Alles kost teveel moeite en hij is altijd moe en super lui. Na twee weken zomervakantie zie je dat in één keer omslaan. Hij heeft zo zijn slaap nodig gehad en maakt hier dan ook gretig gebruik van. Uitslapen tot het middag uur, dan nog even you tube kijken in zijn bed en dan rond 13.00 uur eens beneden komen kijken. Met uitjes en dagjes weg laat ik hem nog maar even met rust. En ja hoor, ons bloempje komt tot bloei! Met een grap en een grol zien we hem op een iets eerder tijdstip beneden verschijnen en de vragen komen wat we deze vakantie allemaal gaan doen. Ideeën en inspiratie van zijn kant komen los en we gaan lekker op pad of aan de slag.

Photo by: Susanne Jutzeler from Pexels

3. Ontspannen sfeer 

Sinds de drie jaar dat mijn puber op de middelbare school zit, heeft hij het behoorlijk moeilijk. En dan druk ik me vrij zacht uit. Veel clashes thuis over cijfers, doorzettingsvermogen of ander pubergedrag. Het beïnvloed zeer krachtig de invloed op ons gezin en de spanning loopt hier de afgelopen jaren regelmatig op tot ver over het kookpunt van iedereen. Niet alleen zijn vader en moeder, maar ook richting zijn jongere broertje is het een continu gevecht en getreiter. Wow, dat is nu zo anders in de zomervakantie. Er heerst een ontspannen sfeer. Vader en zoon stoeien, praten en lachen. Toevallig vandaag zijn mijn zonen samen naar buiten om te chillen en te ‘spelen’. Mijn puber helpt mij met huishoudelijke klusjes en dat is zelfs gezellig. De zomervakantie mag voor mij een half jaar duren! Wat een ontspannen sfeer en wat geniet het hele gezin hier enorm van.

  1. Ondernemend

Nu het lieve kind uitgerust en bij gevoed is en in totale ontspanning leeft komt ook zijn inspiratie en ondernemende zin naar boven. Heerlijk om mee te maken. Hij heeft een ‘deal’ met ons gesloten en een geldbedrag overgemaakt gekregen. Hij houdt ons op de hoogte welke activiteiten hij ervan gaat ondernemen en het mag niet alleen maar opgaan aan fastfood. Hij doet het zo leuk en goed. Hij is meerdere malen naar het buiten zwembad gegaan met vrienden, gaat naar Walibi, naar de bios en hij bezoekt de plaatselijke festivals. Daarnaast volgt hij een cursus om websites te kunnen bouwen en werkt aan zijn plan voor een eigen bedrijfje. Hoe ondernemend wil je het hebben?! Ook denkt hij mee met het maken van de vakantieplannen voor het gezin. Hij heeft zo’n leuke inbreng.

Photo by: Sebastian Ervi from Pexels

Happy summer

Dus moeders is happy! Ik weet ook wel, dat ook dit weer een fase is die voorbij gaat. Zelfs in de zomervakantie kan verveling toeslaan en kunnen puber buien weer omhoog komen. Echter, de eerste periode in deze zomervakantie pakken ze niet meer van me af. Ons gezin geniet met volle teugen. Natuurlijk bepaalt een puber niet altijd en alle sfeer in een gezin, maar een diepe impact heeft het toch wel. En nu dat even een positieve vibe uitstraalt, schijnen we met z’n allen hier thuis even mee. Ik wens alle puber moeders een happy summer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *