Aan de slag met astronomie

Sommige ouders hebben de grootst mogelijke moeite om hun kinderen aan de studie te krijgen, anderen hoeven daar bijna niets voor te doen. Om tot die laatste groep te behoren, helpt het natuurlijk als educatieve waarde hand in hand gaat met vermaak. ASTRON, het Nederlandse instituut voor radioastronomie, heeft besloten daarbij een handje te helpen. 

Het onderzoeksinstituut heeft een pakket samengesteld dat normaal gesproken is bestemd voor het houden van spreekbeurten, ‘maar dat is in deze tijd misschien iets minder relevant’, aldus ASTRON zelf.

Best ingewikkeld

Het pakket is in essentie niets meer dan een pdf-document, maar wel een heel uitgebreid document boordevol aan informatie over straling en astronomie. Bijzonder leuk voor de kinderen zijn de interactieve kaart en de hyperlinks naar diverse filmpjes online, die best ingewikkelde wetenschappelijke zaken heel begrijpelijk uitleggen. Al moet er wel gezegd worden dat dit informatieblad niet geschikt is voor de allerjongsten. Sterker nog, menig volwassene zal sommige zaken ook twee keer moeten lezen om alles te snappen. 

Achterin het document staat een quiz, waarmee kinderen kunnen testen of ze alles goed hebben begrepen. Het document sluit verder af met een aantal puzzels, waarin geleerde begrippen terugkomen.

Het spreekbeurtpakket van ASTRON is best pittig, maar in tijden waar de verveling toeslaat, zal menig kind zich hiermee kunnen vermaken en er bovendien nog flink wat van opsteken ook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *