Zomer in hun bol en de laatste loodjes op school

Het voetbalseizoen is ten einde, DJ lessen zijn afgelopen en de kickboks trainingen zijn op een iets lager pitje. En jawel, de zon gaat schijnen! De lange broeken van de kinderen gaan definitief tot september de kast in en tot lekker laat buiten spelen en slaapfeestjes in de tent zijn gestart. Allemaal tekenen dat het echt voorjaar is en de zomervakantie eraan komt. Word jij er ook zo blij van? Op zich is het wat mij betreft de fijnste tijd van het jaar. Heerlijk aan de slag met de tuin, de voorjaarsschoonmaak en het hele gezin kijkt uit naar de BBQ avonden. Gezellig!

Maar het schooljaar is nog verre van afgelopen en de zomervakantie lijkt nog een brug te ver. Juist deze laatste twee maanden zijn pittige tijden in de klas. Er moet nog zoveel af, de laatste toets week komt eraan, cito-afnames en cijfer-ophaal-acties geven deze periode de meeste druk voor mijn kinderen. Verder zijn ze ook gewoon aan vakantie toe. Het lijkt wel, dat met het oplopen van de temperatuur de vermoeidheid, loomheid en het ontbreken van puf net zo hoog oploopt. Met de zomer al in hun bol, probeer ik ze bij de les te houden.

Hoe dan? Er werd een prachtig zomers weekend voorspeld, maar in huis zijn de donderwolken en onweersbuien net voorkomen. Aankomende week moet mijn puber een Engels book report af hebben en de toets NSK van dinsdag hangt als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd. De overgang naar Havo 3 of toch naar Mavo 3 is waar hij tegenaan vecht. Hij geeft aan over te gaan naar Havo 3, maar dan moet hij meer dan een tandje bijzetten. En als de zon schijnt, vrienden willen gaan zwemmen en ’s avonds chillen in de stad, dan moet je ergens keuzes maken. School heeft dan ineens veel minder prioriteit. Mijn jongste zit in groep 6 en heeft een huiswerkkalender. Aankomende week staat daar voor 4 dagen huiswerk op. We hadden afgesproken, dat dit weekend voor twee dagen het huiswerk af moet zijn. Maar wat als de zon schijnt, je hebt een afsluitend voetbaltoernooi en een logeerpartij in de schuur waar je maar anderhalf uur slaapt? Dan kun je een gezicht op onweer verwachten als er een toets verkeer wordt geleerd of een (hele!) bladzijde rekenen af moet. Alle leuke zomerse activiteiten, het drukke programma op school en zo aan vakantie toe zijn, maakt het ook wel een lastige tijd.

Voor moeders (en vaders) dus een tijd van structuur bieden, regels stellen en onze monsters meeslepen door deze laatste loodjes. De zon helpt dan wel weer, dat ik veel meer energie heb, makkelijker positief blijf en zelf ook wil genieten van de feestelijkheden in de zon. Het eerste zomerweekend was een uitdaging, maar verliep eigenlijk best prima. De dagen starten met een lekker ontbijt in de tuin en de jongens aansporen aan de slag te gaan. Dat laatste was wel een ding. Boze buien van de oudste en huilbuien van de jongste, maar het huiswerk werd gedaan. Daar moest wel een waarschuwinkje hier en daar aan te pas komen en een dreiginkje dat er dan maar niet gezwommen zou worden of dat ze het etentje in de tuin bij oom en tante wel konden vergeten. Ach, aardbeitjes op tafel en een ijsje bij het leren doen wonderen. De middagen en avonden waren top. Genieten van de zon, het zwemmen, voetballen en alles waar we zin in hadden.

Door voldoende rust momenten in te lassen, lekker en gezond te eten en met de vitamientjes van onze koperen ploert vertrouw ik erop, dat er voldoende energie is om glansrijk de eindstreep te halen. Dat de eerste zomerse periode onbewust met een rotgang wordt genoten (tekst; Zeeuwse kust, Blof).  Met de dag leven, ploeteren, hangen en wurgen zal de laatste schoolperiode voor de kinderen tot een einde komen. En wat zijn de jongens blij als de laatste schooldag, naar de Efteling voor de één en de  zomersportdag voor de ander, is ingeluid en de schooltassen de kasten in worden gesmeten. Tijd voor de 6 weken vakantie om lui, gezellig, heerlijk en voldaan super fijn in zomerse sferen te gaan beleven. Of komt er dan ook weer een tegenhanger van vervelen, hangen en heel veel gamen, waar ik gek van word? Daar denken we nog maar niet aan. Voor nu ga ik in ieder geval iedere dag genieten van het voorjaar en de zon en kan ik niet wachten op de afsluiting van de laatste schoolperiode!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *