Al een aantal jaren krijgen de kinderen van ons zakgeld. Zo kunnen ze leren sparen en ook leren dat je geld maar een keer kan uitgeven. Het leert ze omgaan met geld en de waarde ervan kennen. Nu merkten mijn man en ik al een tijdje dat de kinderen al het huishoudelijk werk wel erg voor lief begonnen te nemen. De komst van een tweede hond, die alles wat ze op de grond vindt opeet (lego, playmobil, kapla…enz), maakte het er niet beter op. De hoogste tijd om de kinderen te leren dat ze voor hun zakgeld best wel wat eigen verantwoordelijkheden mogen nemen..

.

Voortaan konden ze hun zakgeld verdienen met klusjes in huis. Hoe meer klusjes ze deden, hoe meer het ze zou opleveren, met een maximum van €3,- per week, uit te keren aan het einde van de week. Kinderarbeid? Ja en nee. Naast het bijbrengen van een verantwoordelijkheidsgevoel, leren ze ook hun executieve functies trainen, iets waar hoogbegaafden niet jong genoeg mee kunnen beginnen, maar uiteraard geldt dit voor alle kinderen*. Uiteraard hebben we de klusjes samen met ze besproken en hebben ze zelf mogen kiezen welke het zouden worden**. Phileine dekt bijvoorbeeld de tafel, Hero ruimt hem af. Phileine geeft de honden eten en drinken, Hero zorgt ervoor dat de rommel van de honden wordt opgeruimd…. Enz. Naast deze huishoudelijke klusjes, ook enkele zaken aan het lijstje toegevoegd die eigenlijk van zelfsprekend zijn, zoals wc doorspoelen (vooral voor Hero een lastige), lampen uitdoen als je de kamer verlaat en je speelgoed opruimen als je uitgespeeld bent. Doen ze dat niet, lopen ze zakgeld mis. Het duurde enkele weken, maar de routine zit er al wel in, hoewel Phileine wat fanatieker is dan haar broertje. Ik heb de taken dan ook een beetje aangepast aan de leeftijd, het moet uiteraard wel haalbaar zijn.

Om het bijhouden van de klusjes makkelijker te maken heb ik op internet een pdf gevonden voor het aanmaken van een takenlijstje. Ooit heb ik bij de Action een lamineer-apparaat gevonden voor niet teveel geld (€20,-) en lamineervellen (€2,- per 20). Geweldige investering, heb er nog geen spijt van gehad! Ik heb de twee takenlijsten gelamineerd en met uitwisbare stift de taken erop geschreven. Bij elke taak een kruisje – of een half kruisje – in het overzicht. Aan het einde van de week tellen we de kruisjes op en dat zetten we om in zakgeld. Het gelamineerde vel wissen we met behulp van een toetenveger en een nieuwe week kan beginnen.

De hoop is dat we na een aantal weken enkele vanzelfsprekende klusjes kunnen gaan vervangen met wat ‘zwaarder werk’ en zo het automatiseerproces wat betreft het huishouden er langzaamaan in te laten slijpen. Zo hoef ik me niet te ergeren na geploeterd te hebben met het opruimen en poetsen van de woonkamer, als de kinderen thuiskomen van school en er binnen 5 minuten weer een bom ontploft.

In de Kerstvakantie heeft het normale leven even een pauze gehad, wat het uitvoeren van de klusjes soms wat moeilijk haalbaar maakt: Phileine slaapt graag uit. We kunnen de honden natuurlijk moeilijk honger laten lijden, dus geef of ik of mijn man ze eten. Ook het tafeldekken is ’s morgens voor het Phileine een brug te ver, als ze de laatste is die beneden is. Om te voorkomen dat de rest van het gezin op haar moet wachten, hebben we dat ook maar overgenomen. We hebben besloten ze deze weken op dat vlak even te ontzien en ze het zakgeld ‘gewoon’ uit te keren. Ook wij nemen het nu even niet zo nauw met het huishouden. Dat pakken we weer op na de vakantie. Toch opvallend dat de routine er niet helemaal uit is: wc’s worden doorgespoeld, lampen worden uit gedaan… Ze leren het wel. Als school weer begint en het ritme van de schoolweek weer opgepakt wordt, dan gaan we die lijstjes weer serieuzer bijhouden en hopelijk kunnen we dan de klusjes ook gaan aanpassen naar gelang hun groei.

 

*Wat zijn executieve functies en welke zijn er? https://wij-leren.nl/executieve-functies.php

**Welke klusjes passen bij welke leeftijd? https://huisvlijt.com/2015/01/klusjes-voor-je-kind-per-leeftijd.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *