Verbinding. Een hip woord.
Verbinding… Een woord wat ik zelf veel gebruik, maar ook een woord wat op het moment wel “hip” is in opvoedland.
Wat is verbinding met je kind nu eigenlijk en wat kan je ermee? Dit is hoe ik er tegenaan kijk:
Je kunt het zien als een ouderwetse telefoonverbinding. Je pakt je hoorn, draait een nummer en iemand verbind je met de persoon die je graag wil spreken…
Soms gaat dat wel eens mis en raak je verkeerd verbonden. En als dat gebeurt, wil je zo snel mogelijk de verbinding verbreken, om toch diegene te pakken te krijgen die je in de eerste instantie voor ogen had.
Met je kinderen werkt het ook zo, je wilt de aandacht van je kind, je zegt wat of probeert wat en het werkt niet, de boodschap komt echt niet aan. Herkenbaar?

Dan wil je het liefste zo snel mogelijk tóch de aandacht van je kind, maar hoe dan? Je probeert een andere manier, een manier die beter bij jullie op dit moment past. En als dat lukt, is de verbinding optimaal.
Maar soms lukt het je als ouder gewoon niet de juiste verbinding te maken, deze tips kunnen je dan misschien helpen:
– Zet je telefoon/laptop/tv uit
– Zorg ervoor dat je bij je kind in de buurt bent, op ooghoogte zodat hij je kan zien
– Zeg iets waardoor je de aandacht van je kind krijgt, zoals: “Lieverd, mag ik je even wat vragen?”
– Je wacht dan minimaal 10 seconden (en dat is lang!), maar die tijd heeft je kind echt nodig om je vraag binnen te laten komen en te verwerken. (klik hier voor een filmpje over deze tip)
– Dan pas stel je je volgende vraag en is er een goede verbinding.

Soms komt het voor dat de verbinding met je kind echt even verbroken is. Maar geloof mij, met een dosis geduld, positiviteit en deze tips, komt het echt weer goed! Heb je wat meer hulp nodig, of heb je vragen? Stuur me dan een berichtje! Ook als je wilt laten weten of je de tips gebruikt hebt, ik lees je berichten graag.

Lieve groet,

Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *