Tweelingen, het blijft een geval apart.
Een heel bijzonder geval apart, dat dan weer wel!

Hoi, ik ben Paulien, 26 jaar oud en tweelingmama van de allerliefste eeneiige tweelingmeisjes van 3 jaar oud (de welbekende waarom-fase is hier volle bak aan de gang). Maar ik ben nog veel meer: een dochter, een zusje, een geregistreerd partner, eigenaar van PLN.kinder- & tweelingcoach en nu dan ook gastblogger voor Relaxed Opvoeden (hoe leuk is dat!). Daarnaast ben ik eigenwijs, zorgzaam, gevoelig en ook een beetje ongeduldig. Dat laatste is niet altijd handig met een driejarige tweeling in huis.

De term kindercoach is hier welbekend dankzij collega-kindercoaches Colinda en Elly. Maar tweelingcoach lezen jullie misschien voor het eerst. Als tweelingmoeder zie ik welke uitdagingen en problemen er kunnen ontstaan, anders dan bij eenlingen. Ik ben me gaan verdiepen in deze uitdagingen en problemen, en kan me zo de eerste kindercoach specifiek voor twee- of meerlingen.

Wat bijvoorbeeld veel tweelingen doen is dat ze zich – bewust en onbewust – constant vergelijken met de ander. Als de een iets kan, vraagt de ander zich af waarom hij/zij dat nog niet kan. Wanneer je een compliment geeft aan de een, zoekt de ander bevestiging dat hij/zij dit toch ook goed kan “En ik dan? Ik kan dat toch ook al goed”. Dit vergelijken kan ervoor zorgen dat er onzekerheid en minderwaardigheidsproblemen ontstaan. Zeker wanneer eentje overduidelijk sneller is met grote dingen, zoals lezen. Hierdoor ziet de ander zijn of haar kwaliteiten niet meer en ligt onzekerheid en een negatief zelfbeeld op de loer. Een ander gevolg van dit vergelijken, kan zijn dat het kind dat voorloopt, zichzelf bewust tegenhoudt. Hierdoor ontwikkelt dit kind zich minder snel en wordt het gat met tweelingbroer/-zus kleiner. (“nu hoef ik me niet meer schuldig te voelen dat ik beter kan”). Zo komt het kind niet goed tot zijn of haar recht en kan het niet ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.

Maar hoe ga je daar als ouders nou mee om?
Probeer er allereerst zelf op te letten dat je jouw tweelingkinderen niet vergelijkt met elkaar. Bewust en onbewust (geloof me, dit is nog lastiger dan het lijkt). Hoe makkelijk zeg je wel niet: “Als je zus/broer het kan..” of “Kijk, Pietje heeft zijn bord al bijna leeg”. Dit zijn allemaal opmerkingen waardoor de ander zich onzeker kan gaan voelen, of het gevoel krijgt dat hij/zij het niet goed genoeg doet.

Geef je een van de tweeling een compliment, en vist de ander ook naar een complimentje? Geef dan zo kort mogelijk antwoord. Je wilt niet dat het compliment wat je net aan de een hebt gegeven, te niet wordt gedaan doordat broer/zus ook een compliment wil. Probeer daarna eens heel bewust naar het kind te kijken dat je niet hebt gecomplimenteerd. Wat gaat er goed? Binnen 15 minuten probeer je hem/haar dan ook een complimentje te geven, maar wel een andere dan je al hebt gegeven. (anders is de waarde van het eerste compliment alsnog weg..) Op deze manier leer je jouw tweelingkinderen dat ze niet alles tegelijk even goed hoeven te kunnen en dat ze verschillende kwaliteiten hebben.

Workshop
Wil je nou nog meer weten over hoe je jouw tweeling los van elkaar kan stimuleren? Wil je hun eigen karakters nog beter leren kennen? Vind je het belangrijk dat jouw tweeling ieder een eigen identiteit ontwikkelt? Woensdag 27 maart geeft Paulien een interactieve workshop in Waalwijk voor tweelingouders. Naast dat je nog meer te weten komt over jouw tweelingkinderen, ontmoet je andere tweelingouders en kan je ervaringen uitwisselen.

Waalwijk te ver?
Ze biedt met PLN.kinder- & tweelingcoach ook online trajecten via Skype aan.

Meer weten: www.pln-kindercoach.nl, of mail me: info@pln-kindercoach.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.