Slaap kindje, slaap?! De tips!

Slaap kindje, slaap?! De tips! Je kent het vast wel, je zegt als moeder (of vader) tegen je kleine lieveling: “Kom schat, het is tijd om te gaan slapen”.

Je kind staat op, loopt naar de badkamer, laat daar rustig zijn tanden poetsen, gaat nog even naar de wc. Daarna naar boven even een verhaaltje lezen, liedje zingen en dan een kus. “Welterusten lieverd, tot morgen!”. Je sluit de deur en loopt naar beneden, een heerlijk rustig avondje heb je voor je…

Nee? Niet herkenbaar? Voor mij ook niet ;)… Bij ons gaat het ongeveer zo;

“Kom schat, het is tijd om te gaan slapen”. “Nee, mama, nog even mijn spelletje afmaken”. “Nou, kom, het is nu wel echt tijd”. Grommend en brommend lopen de kids dan mee naar de badkamer. “Mama, ik wil het zelf doen!”, “Mahaaam, ik wil niet die pyjama aan.”, “Mahaaam, zij zit me echt uit te dagen!”.

“Jongens, ik begin nu met lezen”. Met zijn allen (inclusief papa) op het grote bed, probeer ik mijn nog stuiterende kinderen een verhaal voor te lezen. De een hangt half over de rand van het bed, de ander maakt nog even snel een koprol.

Uiteindelijk lukt het dan toch om een verhaal te lezen. “Zo en dan nu ieder naar zijn eigen bed…”. We praten even kort over de dag en ik zing een liedje. Dan naar de andere slaapkamer en daar “hetzelfde liedje”.

“Welterusten lieverd, tot morgen!”. Een dikke kus voor beide en dan lopen we naar beneden, een heerlijk rustig avondje hebben we voor ons…

”Mahaaam, ik moet plassen!”, “Mahaaam, ik wil die ene knuffel, weet je wel van de vorige keer, die ik toen kwijt was?!”, “Mahaaam, mag ik wat drinken?”.

En goed, uiteindelijk wordt het ook in huize Heijnen wel rustig. En heb ik mooi de tijd om weer eens een blog te schrijven of creatief bezig te zijn. En ook manlief heeft wat ME-Time.

Als kindercoach en moeder van twee jonge kinderen, weet ik uit eigen ervaring dat hét “Slaapritueel” voor iedereen anders is. Wat voor het ene kind werkt, werkt niet altijd voor het andere. Maar toch deel ik graag wat algemene tips met je:

  • Zorg overdag voor voldoende verbinding met je kinderen (doe een spelletje, lees samen een verhaal, maak een kleurplaat), èchte aandacht dus.
  • Een bekende, maar ik noem hem toch: Beperk schermtijd. Niet alleen voor het slapen gaan, maar de hele dag. Kinderen hebben overdag beweging en frisse lucht nodig om ‘s avonds goed te kunnen slapen.
  • Praat samen met je kind, als je kind in bed ligt, over de dag. Wat was er fijn die dag? Wat ging er niet zo goed? Door de dag na te spreken, komen er emoties vrij, die wat lichter voelen op het moment dat je kind gaat slapen.
  • Doe elke dag hetzelfde rondom het “slaapritueel”, dat helpt bij de voorspelbaarheid van het afsluiten van de dag.
  • Hang een dromenvanger op (en vergeet deze niet in de ochtend even “uit te kloppen” bij het open raam). Kinderen kunnen hun dromen daar naartoe sturen als ze een enge droom hebben. Bij mijn kinderen werkt dit vrijwel altijd als zij een nare droom hebben.
  • Ook kan het helpen je kinderen zelf nog even een boekje te laten lezen in bed. Zo komen ze heerlijk tot rust.
  • En last-but-not-least: zorg ervoor dat je de tijd neemt en ook hebt. Als je zelf gehaast bent en denkt aan de dingen die je allemaal nog moet of wil doen voordat je zelf naar bed gaat, wordt je kind daar ook onrustig van.

Dus neem de tijd, houdt je zoveel mogelijk aan het ritueel, geef niet te snel op en…adem in…adem uit!

Ik ben benieuwd hoe jullie slaaprituelen eruit zien? Laat je het me weten?

Lieve groet,

Ingrid

www.korukindercoaching.nl 
 info@korukindercoaching.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.