Opruimen? Waarom dan?

Als ik vertel dat ik opruimcoach ben, ben ik verzekerd van gespreksstof. Over opruimen heeft vrijwel iedereen iets te zeggen: “Ik heb er een hekel aan”. “Ik hou van een opgeruimd huis, maar helaas denkt de rest van het gezin er anders over”. “Er moet nodig opgeruimd worden in huis, maar ik heb geen tijd/weet niet waar ik moet beginnen/heb er geen zin in”. “ het interesseert me helemaal niks, maar mijn vrouw zeurt aan mijn hoofd dat ik moet opruimen”

Blijkbaar is het dus toch iets wat bij veel mensen speelt. Waarom is dit het geval? Omdat het je huis betreft. Thuis willen mensen zich op hun gemak voelen, het gezellig hebben, de ruimte hebben om te kunnen ontspannen. En vaak is het lastig om te ontspannen in een huis waar je het gevoel hebt dat er nog van alles gedaan moet worden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met veel rommel in hun huis vaker moe zijn en meer stress  hebben dan mensen met een opgeruimd huis.

Dan hoor ik je meteen zeggen: ja maar in een rommelig huis kan het toch ook gezellig zijn? Natuurlijk is dat zo, iedereen heeft weer andere ideeën over wat gezellig is, en natuurlijk hoeft je huis geen toonkamer te zijn.

Tegenwoordig lijkt opruimen een trend. Ontspullen zal je! Maar je HOEFT ook niet op te ruimen. En je hoeft niet alles weg te gooien. Als jij je volkomen lekker voelt met alles om je heen, het is wat rommelig maar je kunt alles nog vinden, waarom zou je dan iets veranderen? Maar het is wél fijn als spullen een vaste plek hebben, zodat je geen uren aan het zoeken bent naar de gymkleren van je dochter, terwijl je net tegen een deadline aan zit.

Natuurlijk is opruimen niet het allerleukste wat je kunt gaan doen op een vrije dag, zeker als je een drukke, ondernemende moeder bent. Maar als eenmaal alles een vaste plek heeft hou je op de langere termijn veel tijd over, waarin je leuke dingen kunt gaan doen. Want je bent niet meer aan het zoeken, iedereen in huis weet waar alles ligt, het schoonmaken gaat makkelijker etc. Als je eenmaal bezig bent en merkt dat er vooruitgang in zit, geeft het je ook weer energie. En door er een leuk spelletje van te maken, kun je wellicht je kinderen ook motiveren om hun kamer op te ruimen en/of spullen weg te geven waar ze niet meer mee spelen.

Ik denk dat het niet willen opruimen ook vaak een vermijding van ongemak is. Ik hoor vaak van cliënten, dat ze echt geen moed konden opbrengen om te beginnen. Mensen vinden het lastig om dingen aan te gaan die ze moeilijk vinden. Eigenlijk geldt dat voor heel veel dingen, zoals bijvoorbeeld stoppen met roken, je eetpatroon aanpassen, sporten: je weet dat het goed voor je is, maar je bent bang dat het zwaar zal zijn. En ondertussen heb je wel dat zeurende stemmetje in je hoofd, dat zegt dat roken slecht voor je is, dat je nu echt niet zwaarder wil worden OF dat die zolder nu echt te vol staat en dat het te gevaarlijk wordt met al die spullen in de gang.  Maar uiteindelijk, na misschien wel een lastige start, zal je blij zijn dat je hebt doorgezet. Omdat je je er beter bij voelt.

Want cliché, maar zeker waar: opruimen geeft ruimte in je huis en rust in je hoofd!

In mijn volgende blog geeft ik een aantal tips hoe je het opruimen het beste kunt aanpakken.

Vind je het lastig om zelf te beginnen, kijk dan even op mijn site: www.opruimcoachkarin.nl  of neem contact met mij op via karin@opruimcoachkarin.nl /06-53252119.

Groetjes, Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *