Moeders aan het woord!

Moeders aan het woord: Nicole Orriëns

Vandaag is Nicole Orriëns aan het woord over haar beleving van het moederschap. Nicole heeft zelf vijf kinderen, is professioneel blogger en bezit zo’n 15 (!) websites; een drukke thuiswerkende moeder dus! Ik was dan ook erg benieuwd naar haar verhaal, lees je mee?

Soms moeilijk, maar altijd de moeite
Als het gaat over de opvoeding van mijn kinderen, moet ik altijd denken aan een conference van Wim Sonneveld. Daarin zegt hij: ‘Een opvoeder is een stakker die in het duister tast.’

Dat vat het moederschap en opvoeden voor mij treffend samen. Want als er íets is dat ik als moeder heb geleerd, dan is het wel dat dingen zelden gaan zoals ik ze me had voorgesteld. En in het verlengde daarvan leerde ik nog een belangrijke les:Het geeft niet dat de dingen niet altijd zo gaan als ik dacht. Zo zit het leven immers ook niet in elkaar.

Het moederschap heeft me nederig gemaakt. En milder. ‘Ik geef mijn kinderen nóóit een speen!’ verklaarde ik stellig, en ongehinderd door enige ervaring of kinderen. Ook had ik duidelijke ideeën over speelgoed. Mijn kinderen zouden spelen met authentiek, houten speelgoed. Speelgoed dat ze zou uitdagen om hun eigen fantasie te gebruiken. Maar al snel zaten ze met een speentje in de mond, naar felgekleurd plastic speelgoed te luisteren dat de meest helse geluiden voortbracht. En toen ik eenmaal moeder was gaf ik andere moeders een meelevende blik, als hun klierende peuter zich op de vloer van de supermarkt gooide.

Ik vind moeder zijn niet altijd makkelijk. Maar altijd de moeite.

Op www.berichtenvanhetmoederfront.com lees je mijn ervaringen over het moederschap. En op www.huisvlijt.com over de dagelijkse beslommeringen.

3 thoughts on “Moeders aan het woord: Nicole Orriëns

  1. Voor een groot deel heel herkenbaar. Alleen die speentjes had ik dolgraag bij mijn zoons gezien maar ze bliefden ze niet. Ik hoopte dat mijn zoons dan minder zouden huilen. Twee huilbabies was niet echt wat ik me had voorgesteld.
    En moeder blijf je altijd. Ik dacht vroeger dat die moedergevoelens toch minder sterk zouden worden als mijn zoons ouder werden. Niet dus. Ik blijf net zo met ze meeleven als toen ze klein waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *