Minder stress in 2020?

Lieve moeder, hoeveel ballen hou jij gemiddeld hoog en hoeveel stress ervaar jij daardoor? Je bent moeder, echtgenoot van, dochter van, vriendin van, werknemer van, commissielid van, eigenaar van, teamlid van en ga zo maar door. Je hebt heel veel rollen die je vervult en dit vergt veel van je, je baalt met regelmaat van de constante druk die dit met zich meebrengt. De vraag is, wat ga je anders doen in 2020? Want als je het zelfde recept blijft gebruiken, krijg je hetzelfde gerecht voorgeschoteld. De enige die daar iets aan kan veranderen ben jij.

Nu zal je denken, dat is lekker makkelijk gezegd. Ik heb toch te maken met allerlei externe factoren die er voor zorgen dat ik stress heb. Ik moet van alles en ik kan niet zo maar stoppen, ik kan moeilijk een dag je zeggen “nou vandaag ben ik even geen moeder hoor!”. Klinkt dit je bekend in de oren? In mijn optiek leggen wij vrouwen tegenwoordig de lat veel te hoog voor ons zelf. We verwachten van ons zelf dat we met gemak een flink aantal ballen hoog moeten houden en vervolgens daar heel chill onder blijven. Picture perfect wordt ons constant voorgeschoteld in het geschepte beeld door de media. Wij proberen het allemaal zo goed mogelijk te doen, goede moeder, goede echtgenoot/partner, goede job en als het even kan ook hip en slank.


Mijn advies “stop daarmee!”


Ga eens goed kijken naar wat je doet, hoe je dat doet en wat je erover denkt. Wat geeft je eigenlijk energie en wat zuigt energie? Wat en wie kun je niet zonder en wat is eigenlijk bijzaak? Wat voor gedachten heb je, zijn ze helpend of werken ze juist saboterend?
Wil je iets veranderen? Dan zal je in actie moeten komen en de boel in kaart brengen. December en januari zijn bij uitstek de maanden voor reflectie, de laatste weken voor oud en nieuw en de eerste van 2020 kun je gebruiken om terug te kijken. Wat was fijn, wat kan beter en wat was gewoonweg prut?

De volgende dingen zijn van belang om te onderzoeken, conditionering, levensgebieden en persoonlijke waarden.


Conditionering

We worden gevormd door onze gedachten, die bepalen wat wij van iets vinden. Vanaf het moment dat we geboren worden begint het “programmeren”, wij worden geconfronteerd met het oordeel en de mening van onze opvoeders, denk hierbij aan ouders, leerkrachten, familieleden, buren en je culturele omgeving. Aan de hand van hun gedachten vormen wij ons raamwerk waar we doorheen kijken, je wordt gevormd door wie jou vorm geeft. Ouders voeden vaak met de beste intentie op en zij handelen ook weer vanuit hun overtuigingen en programmeringen. Wij zijn dus allemaal geconditioneerd, gevuld met een verzameling overtuigingen die ons vormen. De vraag is “ben jij echt wat je denkt?”
We zijn deels onbewust geprogrammeerd met verkeerde software en corrupted files, hierop baseren wij onze waarheid en van daaruit maken we onze keuzes. Het is dus zinvol om eens goed naar je conditionering te kijken, misschien is het wel tijd voor een update.
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg


Als je te vaak gehoord hebt:
• Jij kan dat toch niet
• Zij is erg verlegen
• Zij is geen hoogvlieger met leren
• Zij is een enorme zeurkous
• Zou je niet eerst een ander helpen?
• Zou je dat wel doen?
• Gedraag je toch eens!
• Sloof je niet zo uit.
• Een 8? Welke twee vragen had je fout dan?
• Niet zomaar een beetje krassen, het moet wel een mooie tekening worden.


Vul maar in, als je maar vaak genoeg gehoord hebt dat je iets niet kunt, dan nestelt dat zich diep van binnen. Het mooie nieuws is: je kunt zelf gaan her-programmeren. Door je hersenen, je geest en mind te trainen. Je moet dus op zoek gaan naar belemmerende gedachten en patronen, deze ga je vervangen door positieve gedachten en overtuigingen, je traint je hersenen letterlijk. Ons brein is als een spier, door je hersenen elke dag te trainen maak je nieuwe neuro verbindingen. Alles wat je aandacht geeft groeit, zo ook die verbindingen. Als je de belemmerende overtuigingen weet te vervangen door positievere kun je je leven meer inrichten zoals jij het wenst. Breng je belemmerende gedachten of programmeringen in kaart en ga dan bedenken wat je daarvoor in de plaats wilt denken. 

Levensgebieden

Kijk eens naar je verschillende levensgebieden, welke stemmen je tevreden en welk gebied valt op in negatieve zin?
Voorbeelden van levensgebieden:

• Carrière
• Geld
• Gezondheid
• Familie
• Relatie/huwelijk
• Persoonlijke groei
• Plezier/ontspanning
• Woonsituatie

Vul de taart met levensgebieden in die kloppen voor jou, pas dus gerust iets aan.


Breng jou gebieden eens in kaart en kijk dan wat je stappen zijn? Maak vervolgens een plan en schrijf op welke concrete stappen je gaat nemen?

Stappenplan levenswiel
Hoe ziet jouw levenswiel eruit? Gelijkmatig of zitten er deuken in? Zo ja, waar? Welk gebied valt je negatief op? Welke stap(pen) wil jij zetten naar verandering? Hoeveel tijd wil je hier voor nemen?

Schrijf in je schrift of op een A4 per levensgebied op wat je stappen zijn.

  • welk levensgebied ga je aan werken?
  • welke verandering wil je daar zien?
  • op welk termijn? (1mnd, 3 mnd of 6 mnd)
  • waarom wil je deze verandering zien?
  • wat levert deze verandering je op?

Schrijf dus per levensgebied dat je wilt aanpakken op wat je stappenplan is. Maak na het gekozen termijn (1-3-6 mnd) het wiel opnieuw en bekijk of je al meer balans gecreëerd hebt.

A goal without a plan is just a wish

Persoonlijke waarden

Leven vanuit jouw persoonlijke kernwaarden, doe je dit al bewust? Wie ben jij echt? Zonder al die geprogrammeerde files. Vanuit welke kernwaarden wil je graag leven? Ik kan je aanraden om daar eens goed voor te gaan zitten. Doordat we altijd maar door rennen in het gekke rad des levens, staan we te weinig stil bij wie we echt zijn of willen zijn. Het kan zijn dat je op dit moment te ver van je basis af staat. Zie hoe het nu is en laat dit het startpunt zijn op weg naar de betere versie van jezelf.
Hieronder een lijst met suggesties van mogelijk kernwaarden:

· liefde
· zekerheid
· flexibiliteit
· creativiteit
· zorgzaamheid
· uitdaging
· bescheidenheid
· succes
· innerlijke rust
· avontuur
· eenvoud
· rechtvaardigheid
· gelijkwaardigheid
· onafhankelijkheid
· kennis
· schoonheid
· humor
· bezit
· macht
· openheid
· persoonlijke ontwikkeling
· vertrouwen
· tolerantie
· afwisseling
· verantwoordelijkheid
· toewijding
· wijsheid
· eerlijkheid
· plezier
· zelfkennis
· spiritualiteit
· vriendschap

Schrijf jouw waarden eens op en zorg dat je er uiteindelijk 7 overhoudt als jouw basis waarden.

Be someone that makes you happy


Durf afscheid te nemen

Neem afscheid van gedachten die je niet helpen, ga vanuit jouw eigen kompas leven. Neem afscheid van wie je denkt dat je moet zijn. Neem afscheid van mensen die je geen energie geven. Neem afscheid van het perfecte plaatje, het is toch niet haalbaar. Ga leven zoals jij het prettig vindt. Voor de één is een keurig huis belangrijk, voor jou misschien helemaal niet. Neem dagelijks wat vaker afscheid van je telefoon, schermtijd is namelijk saboteur nummer één. Het leven is een constant veranderend proces, beweeg mee, accepteer dat niets voor eeuwig is. Neem afscheid van het idee dat je alles onder controle moet hebben. Relax, nothing is under control.

High five to all moms

Ik wil jou bij deze alvast een high five geven. Of je nu een werkende moeder bent, een single moeder of een homemanager (ik heb een hekel aan huismoeder, dekt de lading namelijk niet). Laten we elkaar meer steunen en de maskers wat vaker af doen. Laten we beseffen dat we eigenlijk teveel vragen van onszelf, durf je doelen bij te stellen, laat wat vaker los. Het hoeft niet perfect, als je vanuit liefde en zorg je gezin draagt doe je alles wat je kunt. Het opvoeden van kinderen is als fietsen in het donker, je fietst op de tast, soms ga je onderuit, stap je weer op, vloek je af en toe en besef je dat je onderweg ontzettend veel leert over jezelf.

Ga jij er voor zitten en jouw plan opstellen voor een relaxter 2020? Ik wens je een prachtig jaar en heel veel levensgenot. Dit leven heeft een deadline, ga kostbaar met de gegeven tijd om, we weten nooit wanneer het ophoudt. Koester de tijd die we hier hebben en haal het beste eruit. All the best voor jou, 

Wil je graag werken aan de beste versie van jezelf? Je bent van harte welkom,

https://bijzonder-coaching.nl/

liefs Elliëtte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.