Consequent zijn, ik denk één van de meest besproken onderwerpen binnen de opvoeding. Waarom? Omdat ouders aan de ene kant denken dat dit het meest belangrijke is om hun kind gewenst gedrag te laten vertonen, maar ze het aan de andere kant ook verdomd lastig vinden. Dus als je als ouder weet dat je het moeilijk vindt consequent te zijn, dan zal het wel daardoor komen dat je kind zo slecht luistert. Alle ellende begint bij het niet consequent zijn. Maar is dat wel zo?
Waarom consequent zijn belangrijk is
Laat ik voorop stellen dat, afgezien van het antwoord op de vraag in de titel, consequent zijn belangrijk is. Kinderen hebben behoefte aan grenzen en wanneer die grenzen altijd hetzelfde zijn, weet je kind precies waar hij aan toe is. Dat biedt duidelijkheid en daarmee veiligheid. Daarnaast is het zo dat het je zeker strijd zal schelen wanneer je heel consequent ben in het hanteren van een bepaalde regel.

En waarom het toch zo lastig is…
Altijd op elk moment hetzelfde reageren op een bepaalde situatie, dat lukt (bijna) niemand. En dat hoeft ook niet! Je voelt je nou eenmaal niet iedere dag hetzelfde en de kinderen gedragen zich ook niet iedere dag hetzelfde. Je doet het vaak omdat je denkt dat het moet, dat het het beste is, maar het is vaak in strijd met wat je daadwerkelijk voelt. Dát maakt het zo lastig.
Duidelijkheid belangrijker dan consequent zijn
Ik denk dus niet dat consequent zijn het toverwoord is. Allereerst moet de basis natuurlijk goed zijn, van liefde en vertrouwen. Daarnaast is vooral duidelijkheid erg belangrijk. Als ouder moet je flexibel zijn en mag je best een uitzondering op de regel maken, mits je daar maar duidelijk over bent. Duidelijk over dat het deze keer even anders is dan anders. In de ene situatie ja zeggen en in een andere, gelijke, situatie nee zeggen is zo erg nog niet. Lastiger wordt het wanneer je eerst nee zegt en vervolgens, wanneer je kind even doorzeurt, je overstag gaat en toch ‘ja’ zegt.

 
Dus nu: opgelucht ademhalen!
Vind jij het ook zo moeilijk om consequent te zijn? En ben je ook zo kritisch op jezelf, omdat je dacht dat het zo belangrijk was, maar het je steeds maar weer niet lukt? Relax! Je bent (gelukkig) ook maar een mens en denken dat je altijd consequent moet zijn, geeft alleen maar onrust. Daar heeft je kind ook niks aan. Dus wees gerust wat minder streng voor jezelf ;-).

www.grutopvoeden.nl

5 Replies to “Is ‘consequent’ nou echt het toverwoord?”

  1. Klopt, het helpt zeker. Maar het is niet zo dat alles ermee valt of staat. Het gaat me er voornamelijk om dat ouders best wat minder zelfkritiek mogen hebben en meer op hun gevoel mogen afgaan. Daarnaast is het ook zo – weet ik uit ervaring – dat het een stuk makkelijker is om consequent zijn bij andermans kinderen dan bij je eigen! 😉

  2. Zo benieuwd hoe (in)consequent ik zal zijn straks. Gelukkig nu vooral nog bezig met verzorgen in plaats van opvoeden, maar ben toch ook heel benieuwd naar hoe het is om mijn kids op te zullen gaan voeden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *