Tandenpoetsen. Ik denk voor veel kinderen – en dus voor hun ouders – een drama. En dat terwijl het ook nog iets is dat iedere dag weer moet gebeuren! Hoe kun je ervoor zorgen dat je je kind niet iedere dag in de houdgreep hoeft te houden om die minitandjes nog enigszins schoon te krijgen?

 
Veel kinderen vinden het vervelend wanneer hun tanden gepoetst worden, maar vinden het wél leuk om het zelf te doen. Poets eerst zelf en laat dan je kind poetsen of andersom. Bij mijn dreumes van net een jaar werkt dit zeker! Hij heeft er veel lol in het zelf te doen. Dit helpt niet altijd of slechts tijdelijk, maar kan hoe dan ook geen kwaad. Wat ook kan werken (bij mijn peuter wel) is een liedje te zingen over tandenpoetsen. Ik zong altijd een liedje van Dirk Scheele, maar hier zijn wel meer te vinden. Onder andere deze:
 
 
 
Bij ons is het zo dat na een tijdje de lol er wel af is, maar meestal is het dan weer even goed en gaat het zonder (veel) tegenstribbelen. Wanneer dat wel weer gebeurt, gooi ik het liedje er opnieuw in. Mijn oudste zoontje van 3 kan ik nu al goed uitleggen wat het nut is van tandenpoetsen en dat helpt ook. Kort en duidelijk zijn in dat het moet gebeuren, zonder boos te worden, is ook in deze situatie altijd goed.
 
Laatst bedacht ik ineens heel iets anders, toen het poetsen weer wat minder leuk werd. Ik zoog het zo uit mijn duim: ik zette een stemmetje op en speelde de tandarts. En dat werkte. Als een tierelier! Mijn zoontje speelde met me mee alsof hij daadwerkelijk dacht dat ik binnen een paar seconden in DE tandarts kon veranderen en ik kreeg alles gedaan. Als we klaar waren moest ik zijn moeder roepen en kwam ik als mezelf weer terug. Dit heeft toch zeker een paar weken gewerkt, daarna was ik er zelf wel klaar mee ;-). Maar sindsdien ook geen drama meer gehad! Oké, je moet er zin in hebben om een leuk typetje te spelen terwijl je misschien net een zware dag achter de rug hebt en ik kan natuurlijk geen garantie geven dat dit voor jouw kind óók werkt, maar het is het proberen waard toch?!

www.grutopvoeden.nl
 
Hoe gaat bij jou thuis het tandenpoetsen? Moet jij af en toe ook een flinke dosis creativiteit uit de kast halen om je kind ertoe te zetten? En wat doe je dan?

 

9 Replies to “Het leed dat tandenpoetsen heet”

  1. Leuk artikel, lekker creatief! Zelf ben ik opgevoed om elke dag 2 x mijn tanden te poetsen, ’s ochtends & ’s avonds… Zal dit dus ook doorgeven als ik kinderen zou krijgen.

  2. Vroeger kreeg ik van die fluor pilletjes (uit een roze doosje). Mijn vader had me wijsgemaakt dat als ik niet goed poetste mijn hele mond rood zou worden. Dat geloofde ik en dat werkte dus.

  3. i have to say.Dane Cook is not a douche. at all. the people who say he is probably don’t even know him. and besides that, because you don’t like him or his style of comedy that doesn’t automatically make him bad.and what famous person doesn’t sell their looks? anyone who’s good looking uses their looks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *