Interview met Madelon Dikkens van Samen (op)Groeien ;


Interview met Madelon Dikkens van Samen (op) Groeien;
Zou jij je voor willen stellen?

Mijn naam is Madelon Dikkens ik ben 32 jaar jaar. Samen met mijn man zijn we trotse ouders van Ryan(10) en Ashley(6). We wonen in het mooie Hoogeveen zonder huisdieren. Ik ben gek op de zee daarom gaan wij regelmatig naar Callantsoog om te genieten van de zee. Callantsoog is mijn tweede thuis zeg ik wel eens, daar kom ik net zo tot rust en misschien nog wel meer dan thuis in Hoogeveen. Mijn droom is dan ook om een huisje in de duinen van Callantsoog te kopen, zodat we daar heen kunnen wanneer we willen. Heerlijk lijkt me dat.

Interview met Madelon Dikkens van Samen (op)Groeien ;


Wat doe jij voor werk?
Mijn bedrijf heet Samen (op)Groeien, Als gezinscoach coach ik kinderen vanaf 9 jaar, jongeren en volwassenen individueel maar ook als gezin. Mijn expertise ligt in het omgaan met emoties, Faalangst en communicatie in het gezin. Ouders komen vaak bij mij met een hulpvraag voor hun kind bijvoorbeeld: Mijn kind is zo vaak boos het zit zich zelf in de weg en wij weten niet meer hoe we hem/haar kunnen helpen. Of Ons kind durft geen fouten te maken, het raakt van slag als dit gebeurt en kruipt nog verder in zijn schulp.

Wat we dan doen is samen kijken naar wat er goed gaat en wat er beter zou kunnen. in eerste instantie heb ik een gesprek met de ouders want zij zijn het belangrijkste voor een kind en kennen hun kind het beste.

Daarna werk ik met het kind en bijna altijd zit daar de ouder bij. De coaching met kinderen is spelenderwijs, ik  sluit aan bij de belevingswereld van het kind. Zo kan het zijn dat ik met een voetbalspel aan het coachen ben. Zo blijft het voor kinderen leuk. Maar ook zeker komt het beter binnen juist omdat we aan het bewegen zijn (ervaringsleren, door te bewegen blijft de ervaring beter hangen en kan je sneller hier weer naar terug)

En samen met ouders werk ik veel aan  communiceren en tijd voor jezelf nemen, grenzen stellen etc. Dit gaat soms ook spelenderwijs omdat het leuk en laagdrempelig is J  maar vooral het inzichtelijk maken van wat er gebeurt en hoe het anders zou kunnen is voor ouders heel helpend.

Wat maakt het dat jij dit werk bent gaan doen?
Ik heb jaren gewerkt in de gehandicaptenzorg, thuisondersteuning en kinderopvang. Vol passie heb ik daar gewerkt met kinderen en volwassenen. Maar liep overal tegen het zelfde aan. Elke keer kwam er een moment dat ik niet meer verder kon helpen omdat mijn de regels van het bedrijf zo was dat we moesten doorsturen en voor mijn gevoel ouders in het diepe gooiden en zeiden succes tot hier onze hulp en niet verder. Dit ging zo tegen mijn gevoel in dat graag wat anders wilde. Maar ik wist nog niet wat.

Tot een moment dat ik door reorganisatie er uit moest. Dit wist ik gelukkig ruim van te voren en had dus tijd om rond te kijken. Toen kwam de opleiding tot kindercoach van Tea Adema op mijn pad. En alles in mij zei “Dit is het”.

Tijdens de opleiding kwam ik er steeds meer achter waar mijn passie ligt en dat is mensen anders te leren kijken naar gedrag. Toen besloot ik in het diepe te springen en na mijn opleiding mijn eigen bedrijf te beginnen. Zodat ik  op mijn eigen manier kinderen en ouders kon helpen. En iedereen die wil leren hoe je ook anders naar gedrag kunt kijken. Gedrag is er niet zomaar, het heeft altijd een reden. Weet jij wat die reden is? Zie jij meer dan alleen gedrag?

Hoe lang doe jij dit werk al? En wat voor werk heb je hier voor gedaan?
Ik werk sinds 2014 in en aan mijn bedrijf. En Sinds november 2017 ben ik volledig gegaan voor mijn bedrijf. Ik heb al die jaren er naast nog banen gehad in de kinderopvang en thuisondersteuning. Maar dat nekte mij in de zomer van 2017. Ik zat tegen het overspannen aan en besloot niet meer te willen werken voor een baas. Door steeds 2 banen naast mijn bedrijf te hebben gehad, liep ik op mijn tenen. Omdat ik aan de ene kant de financiële zekerheid van de banen (dacht) nodig te hebben en andere kant wilde ik mijn bedrijf laten groeien. Dit botste met elkaar en was lichamelijk maar ook geestelijk op, niks werkte meer zoals het hoorde. Toe ik de keuze gemaakt had om mijn ontslag te nemen viel er al zoveel last van mijn schouders dat ik me al zo veel fijner voelde, dit was voor mij het teken dat ik de juiste keuze had gemaakt.

Waar in jou vak ligt de uitdaging?
De uitdaging van de coaching vind ik de onderliggende hulpvraag vinden. We kijken vaak naar gedrag wat we zien. Hier hangen we dan een label aan bijvoorbeeld: Dat is een boos kind, of dat is een lastig kind, die zit niet lekker in zijn vel, oh die zal wel adhd hebben ect.

Mijn uitdaging is om te laten zien dat er een reden is voor dit gedrag en dat daar een ommekeer ligt. Wanneer die reden gezien, erkend en gehoord word zie ik voor mijn ogen kwartjes vallen, rust komen, transformaties in gang worden gezet. Zo gaaf, zo mooi, zo dankbaar. Ik word ook altijd een beetje emotioneel als ik hier over vertel omdat ik zo dankbaar ben dat ik deze momenten met die gezinnen mag delen en dat ik ze mag helpen in hun proces.

Pas jij je werk ook toe in privé sferen?
Ik hoor heel vaak “Madelon bij jou zal alles wel op rolletjes lopen want jij bent coach” of “Madelon jij bent altijd rustig , jij bent nooit boos of wel”

Mijn reactie is hier altijd op, dat ik gewoon een mens ben en dat ik de mensen waar ik van hou zoals mijn kinderen niet kan coachen. En dat er bij ons in huis soms ook flinke ruzies zijn en dat ook ik heel boos kan zijn. Gelukkig maar zeg ik dan altijd. Ik word dan vaak vragend aan gekeken, maar door de dingen die soms niet soepel verlopen in mijn gezin leren wij als gezin het meeste. Door open te staan voor dat soort leer momenten, is het ook makkelijker om te zeggen “dat heb ik niet zo goed aangepakt, ik zal het de volgende keer anders doen”

Dus pas ik mijn werk privé toe ja, lukt het altijd nee.  Ik merk wel dat ik alles wat breder bekijk, zoals ik eerder al zei gedrag is er niet zomaar er is een reden, zo kijk naar mijn gezin, mezelf, en alle andere mensen en dit geeft veel ruimte en rust voor verandering. Dat is wel een onderdeel wat ik mee neem vanuit mijn werk.

Heb jij alles al bereikt wat je wil of zijn er nog dromen?
Er zijn absoluut nog dromen, Ik zou heel graag nog een huisje willen in Callantsoog in de duinen. Wat lijkt me dat heerlijk om te kunnen zeggen, kom we gaan heen en we blijven een paar dagen.

En zakelijk gezien, voelt het alsof het net begint, er is zoveel wat ik nog wil doen voor kinderen en gezinnen. Zo  ik wil zoveel mogelijk mensen leren anders te kijken naar gedrag.

Ik wil heel graag nog een online academie waar ik al mijn kennis op een behapbare manier voor iedereen die wil leren over gedrag van zichzelf en of een ander daar terecht kan.

Maar ik zie mezelf toch ook wel op een podium staan om mijn verhaal en missie te vertellen en mensen te inspireren.

Als jij een carriéreswich mag maken, welke zou dat dan worden?
 En waarom?
Poeh dit is een lastige vraag, maar ik zou wel piloot willen worden, het lijkt mij zo gaaf als je zo’n gigantisch voertuig kunt laten vliegen en ook nog mensen van de ene kant van de wereld naar de andere kant van de wereld te brengen. En ondertussen kunnen genieten van de prachtige luchten.

Wat is jou ultieme relax-blijf tip?
Mijn ultieme relax blijf tip is, Neem tijd voor jezelf. Ga een aantal uur of een ochtend of zelfs een hele dag iets voor jezelf doen. Dit geeft zoveel energie en ontspanning en rust. Hierdoor kun je een nog betere ouder  zijn voor je kinderen, een nog betere werknemer voor je baas, een nog betere ondernemer voor je klanten. Plan dit regelmatig in zodat je het ook echt gaat doen.

Bijvoorbeeld:

Ik plan dit 1 keer in de 2 a 3 maanden een hele dag, en dan doe ik ook alleen maar waar ik zin in heb. Dit kan variëren van dagje sauna, strand of thuis onder een deken Netflixen.  Een standaard onderdeel is wel dat ik eens bewust ga kijken waar sta ik, privé en zakelijk en past dit nog welke veranderingen zijn er nodig, wat wil ik bereiken, waar wil ik meer van wat kan er weg ect.

Wat vind jij van onze website?
Voordat ik jullie tegen kwam op Facebook kende ik jullie site nog niet, dus heb ik de afgelopen tijd jullie website regelmatig gelezen. En ik vind de inspiratie en herkenbare verhalen heerlijk om te lezen. Ik zal hem zeker aan ouders aanraden.

Heb jij nog een tip voor onze lezers/lezeressen?
Druk af en toe even op de pauze knop. We gaan tegenwoordig maar door en door. Hierdoor vergeten we vaak te genieten van wat er vlak voor onze neus gebeurt. Door op de pauze knop te drukken, dus even niks te doen, en bewust in je opneemt waar je bent, wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt, wie je ziet. Zal je meer ontspanning ervaren en zien hoe mooi het is. En wat voor bijzondere mensen er om je heen zijn, ieder met zijn eigen unieke ik. Geniet.

Warme groet,

Madelon Dikkens
Samen (op)Groeien
Kindercoach en Trainer Kindergebaren Spelend Wijs
www.samenopgroeien.nl – 06-52612272 – madelon@samenopgroeien.nl

Interview met Madelon Dikkens van Samen (op)Groeien ;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.