Je kent dat wel,huishoudelijke taken. Dus even snel boodschappen doen! Oh ja wacht ik heb ook nog kinderen mee. Dus dat snel kan ik wel achterwege laten…. Een zucht, puf en  kreun ontsnapt en je denkt aan al die 1000 en 1 dingen die je nog ‘moet’ doen. Maar wacht even, wat heeft nu echt prioriteit? Hoe kan ik dit handig aan pakken? En je voelt je hartslag omhoog gaan… STRESSSSSS en dat is nooit goed!!

Ik hoop dat ik je een paar handige tips mag en kan geven! Niks moet, maar veel mag!  Uiteraard mag je ze aanvullen want wellicht heb ik er ook nog wat aan!! 😉

1) Samen met kinderen boodschappen doen kan soms een uitdaging zijn. Maar als je nou voor jouzelf een rustig moment kiest en wanneer de kinderen nog fit zijn. Dan zou je al snel op de vroege ochtend uit komen rond 09.00 uur. Het is dan redelijk rustig in de winkel. Alles is net bevoorraad dus je grijpt niet snel mis, handig voor je goede humeur 😉 Je kinderen zijn nog niet zo lang uit bed en zullen waarschijnlijk wat makkelijker met jou mee kunnen doen en luisteren. Ook vind ik het altijd leuk als ze zelf een mandje of karretje mogen en ook een aantal boodschappen zelf mogen pakken voor hun eigen mandje/karretje. Ik zie dus vele plussen hier!!! Vrolijke kinderen, rustige ouder, goed humeur blijft of het word zelfs beter! En binnen een uur weer thuis voor een bakkie koffie/thee. Ook bedank ik mijn kinderen altijd als ze goed geluisterd hebben en doe een high five met ze.

2) Je huis schoonmaken met kleine kinderen in de buurt kan soms ook wel eens een uitdaging geven. Wat ik ze dan nog wel eens laat doen is hun speelgoed goed op ruimen zodat ze daarna zelf met een doekje over de oppervlakten mogen waar ze bij kunnen. En verrassend genoeg kunnen ze dan opeens bijna overal bij 😀

3)Bedden verschonen is ook zo een dingetje… de kinderen lopen altijd daar waar het niet handig is… en zo klein dat ze zijn begrijpen ze heel goed wat er gebeuren moet! Dat is handig, dus laat ze zelf heerlijk aan klooien. Laat ze zelf hun bed maar afhalen en op een hoopje op de vloer in de kamer leggen.  En trots dat ze zijn dat ze dat zelf hebben mogen doen! Opmaken doe ik vaak samen met de kinderen ( ze weten nu nog niet dat ik het eigenlijk alleen doe in een rustigere tempo)

4) Koken… dit vind ik altijd toch nog wel een beetje spannend omdat je met vuur werkt. Maar ik ben tot de ontdekking dat ze al snel te vreden zijn als ze je maar kunnen en mogen helpen met bijvoorbeeld de geschilde aardappels in de pan doen, de in stukjes gesneden groente in de pan doen of een keer met een lepel ergens door heen roeren. Toen mijn kinderen nog dusdanig klein waren zette ik ze vaak in de kinderstoel er bij met een maatbeker en een pollepel en een paar hagelslag onder in… nou en of ze de tijd van hun leven hadden! 😉

5)Vaatwasser is ook zo een magneet voor kinderen … ik wil helpen! Ik wil dat doen! Prima lieverd jij mag mij helpen kijk eens hier heb je de lepels en zet ze maar in het mandje. En hier heb je borden zet ze er ook maar in. En nog een bakje en wat vorken. Goed zo lieverd je hebt super geholpen! Nu ga ik de rest doen en mag jij lekker spelen.

6) Stofzuigen… dat is een interessant ding!! Het maakt lawaai als een malle en er zit een mega slang aan. Nou dat willen ze ook wel eens even nader onderzoeken. Dus een minder harde zuigstand en laat ze zelf maar even hun gang gaan. En ook dan weer enorm dank je wel dat je mij zo goed geholpen hebt! Nu ga ik de rest doen en mag jij lekker spelen topper!

7) De tuin is ook zo een dingetje. Ik zeg er wel bij dat dat mijn man doet en hij kan daar de kinderen prima bij hebben. Hij laat ze wat blad bij elkaar rapen en in een emmer doen. Of even wat in de ronde vegen. Ook kan hij ze prima wat groen wat niet in de tuin hoort er uit laten trekken. Hij zegt me wel dat hij normaal in een uur gereed kan zijn maar dat er nu een uur over de tuin gedaan is. Maar een leuke bijkomstigheid is dat je echt tijd met de kinderen hebt, je gezellig met iedereen buiten bezig bent en ook nog eens relaxed!

 

Wat ik bij voorbaat al doe bij vele klussen;
-is bij mijzelf na gaan of wij ons echt moeten haasten
-of er eventueel een ander tijdstip handiger is
-of de kinderen fit genoeg zijn
-of mijn humeur er tegen bestemd is

En als ik tot de conclusie ben dat alles okay en/of relaxed is of in ieder geval meerendeel dan ga ik de klus(sen) aan. En na die tijd denk ik vaak he wat hebben we toch een heerlijk moment samen gehad ondanks dat de klus(sen) niet altijd even leuk zijn.

Hebben jullie nog leuke handige tips om klus(sen) leuker en/of handiger te doen in samen spel met je kind(eren)?

Tot snel!!

Lieve groet,
Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *