Terwijl de rest van Nederland nog naar school en aan het werk ging, hadden wij in het zuiden al de eerste week vakantie van het nieuwe kalenderjaar: de carnaval. Na het donker van januari weer een kleurrijk iets om naar uit te kijken. Of toch niet? De kinderen vinden de aanloop er naartoe altijd erg leuk en in hun gedachten zijn ze altijd op de meest feestelijke manier geschminkt en verkleed. Ik word dan ook altijd weken van tevoren gek gemaakt voor een nieuwe outfit. Iets wat ik zelf zo lang mogelijk uitstel, want ik ken onze kinderen al langer dan vandaag: zo’n nieuwe outfit dragen ze hooguit een keer. Voordat ik uiteindelijk toch toegeef, stel ik wel eisen qua budget en maat. De laatste dag voor de vakantie is het dan op school feest en gaan ze op hun ‘carnavalsbest’ naar school….

Als ik ze dan om 12 uur mag ophalen zijn gaar en overprikkeld en wordt mij medegedeeld wat ik al had zien aankomen: ze hebben genoeg gehad van carnaval. Het was ze te druk en ze willen nu eigenlijk alleen maar chillen met hun billen. Dat is dan ook de reden dat ik altijd een plan B achter de hand heb.

De oude Xbox 360 van mijn broer bleek een leuk nieuwtje. Via marktplaats had ik enkele accessoires bijgekocht en de kinderen begonnen de vakantie door alles ongegeneerd van zich af te dansen met Just Dance. Gamen en bewegen tegelijkertijd doet niemand kwaad en de lol die ze hebben in het maken van fouten, zonder dat ze afgaan, maakte het een goede investering.

Mijn man houdt ook niet van carnaval, dus afleiding doet ook hem goed. Ik stelde een uitje voor naar de groothandel van edelstenen en mineralen in Nederweert. Een echte snoepwinkel als je van mooie steentjes houdt en ze ook graag bij je draagt om hun werking. Ik geef er altijd meer uit dan bedoeld, maar ik weet dan wel dat ik de beste prijs heb. We maken er echt een uitje van en nemen de tijd om alle steentjes eens rustig te bekijken en te kiezen welke steen het beste voelt. Elke keer weer bijzonder om daar binnen te mogen lopen.

 

Ook al vieren we geen carnaval, Maastricht zuurvlees gaat er altijd goed in. Het kost me wel een paar uur voorbereiding, maar ik vind het altijd erg meditatief. Het recept van mijn Bomma, mijn grootmoeder, welke ze me ooit persoonlijk heeft uitgelegd en voorgedaan. Toch een beetje carnaval, zonder het drukke gedoe. Zondagavond heeft iedereen zijn bordjes keurig leeggegeten en van Hero het verzoek om het vaker te maken. Dat vind ik een prima plan!

 

 

 

Wat ik het allerliefste op de carnavalsmaandag of -dinsdag doe, is een bezoekje brengen aan de Efteling. Waarom? Alleen het zuiden van Nederland heeft vakantie. De ene helft is skiën en de andere helft is aan het feesten. En de rest van Nederland is naar school of aan het werk. Dat levert een bijna verlaten Efteling op. Wat ik niet kan voorspellen is het weer, dus ik wacht er altijd even mee, voordat ik kaartjes koop. Helaas te lang gewacht en geen kortingskaartjes van de ANWB of Efteling zelf meer te krijgen. Dan wordt de Efteling wel wat duur, want de korting compenseert normaal de kosten van de hondendagopvang. Dus dit jaar slaan we het park over.

In de directe omgeving is met de carnaval alles dicht, ook in Duitsland. In België doen ze aan halfvasten, dus voor uitjes aan het begin van de week, is dat een prima bestemming. Ik besluit op dinsdag een middagje naar Tongeren te gaan, de oudste stad van België. Het Gallo-Romeins museum is ontzettend kindvriendelijk en heeft altijd leuke activiteiten in de vakantie. Ooit lang geleden ben ik met mijn man met de carnaval een keer een lang weekend naar Parijs geweest. In het Louvre trof ik een boekje aan ‘How to talk to children about art’ van Francoise Barbe-Gall. Gelijk gekocht natuurlijk. Voorin stonden tips en adviezen en er er zijn er twee mij altijd blij gebleven: laat de kinderen kiezen en bepalen en ga nooit enkel als het slecht weer is. Dat doe ik dan ook. In een museum hebben de kinderen de regie. In Tongeren hadden ze een speurtocht wat op het einde een kleine attentie opleverde. Die speurtocht was het enige waar ze oog voor hadden, de rest hebben ze overgeslagen. Dat is helemaal niet erg, want we komen nog wel een keer terug en dat waar ze naar hebben gezocht nemen ze in elk geval mee. Het leverde een leuk armbandje op na afloop. Mijn beloning als moeder? Garnalenkroketjes met frietjes, op traktatie van mijn moeder!

Naast natuurlijk flink te hebben gechild met de billen, heb ik de kinderen uiteraard ook zoveel mogelijk geprobeerd te luchten. Door een middagje de stad in te fietsen met een bezoekje aan de stadsbieb en vervolgens heerlijke pancakes met oreo en caramel bij de Smakerij eten, een van de beste ijssalons van het land om het toch wat feestelijk te houden. En aan het einde van de week had ik met vrienden afgesproken bij het Continium in Kerkrade, het kleinere broertje van het NEMO science-center, maar niet minder leuk! Ze hebben er een Lego-tentoonstelling die gekoppeld is aan natuurkunde en techniek. Het heerlijke aan dit museum is dat het juist voor kinderen is en ze er overal aan mogen komen. Voelen en zien maakt dat ze leren. Ik krijg ze bij dit museum nooit mee naar huis! Ze kunnen er hun eigen plan trekken en ik huppel er als moeder vrolijk achteraan.

Een week vakantie is kort en lang tegelijk, maar de kinderen hebben er voldoende aan gehad. Ze zijn ontprikkeld, hebben kunnen chillen en hebben vooral leuke dingen kunnen doen, zonder dat het veel heeft gekost. Social Deal, een museumjaarkaart en vooral weten wat er in de regio speelt zijn hierin een absolute must.

https://www.groothandelmineralen.nl/nl/

http://www.galloromeinsmuseum.be/

http://www.smakerijmaastricht.nl/

http://www.continium.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *