De wasmachine en de 5 seconden regel

Ik wilde mijn blog dinsdag al af hebben. Als in voorwerk.. dan heb ik een keer al iets af in plaats van dat op het laatste moment. De titel was er ook al: Ode aan de wasmachine. Mijn wasmachine was stuk, wat een ergernis is dat. Met tassen vol vuile was naar m’n moeder, die het heel lief wast en keurig opvouwt. Wat mijn dochter gelijk opviel: wat is de was netjes… Ja. Oke. Ik vouw niet zo netjes als oma nee. Geen tijd. Geen zin. Zie de noodzaak niet. Maar dat was de wasmachine en Lief heeft die, als de handyman die hij is en waar hij veel te weinig lof voor krijgt, na een paar dagen zelf gerepareerd met de nieuw bestelde afvoerpomp. Ik dwaal af..Het ging over het schrijven van het blog.

En toen kwam mrs. Uitstel om de hoek kijken…

Die kennen we hier heel goed. Er is altijd iets beters te doen, dan dat ene waar je tegenop ziet. Waarom doe je het dan, zou je zeggen? Nou omdat ik het wel heel leuk vindt om te doen, ik heb ook echt iets te melden en te delen. En ik probeer op deze manier toch mijn missie verder uit te dragen.. Poe, hee! Dat is een boel. Maar als je het dan leuk vind… Ja daar heb je het. Ik vind het leuk, maar die innerlijke criticus.. Die wat? Die stem die je vertelt dat niemand zit te wachten op wat ik te melden heb. Die roeptoetert dat ik er niks van kan. Wie ik wel niet denk dat ik ben… Die. Daar heb ik ook last van. Gelukkig duurt het dus maar 1 dag. Eigenlijk nog niet eens een hele. Want ik had dinsdagavond pas het idee opgevat en de bevestiging terug dat er een blog blij werd verwacht. De dag erna flink aan het werk en nu is het bijna einde werkdag voor mij en ik rammel toch echt heel fanatiek nu op die toetsen. (waarvan niemand snapt dat ik er op kan rammelen, maar dat is een tof verhaal voor een andere keer…..)

Niets menselijks is ons vreemd. Ik leef alleen maar voor waar andere moeders ook tegen aanlopen. Gelukkig merk ik dat ik er steeds iets sneller van opknap, iets tackel of het helemaal niet meer doe.  Ik ben gestopt met luisteren naar dat Urker Mannenkoor (zoals mijn coach Veronique Prins dat zo geweldig noemt) of in ieder geval zorg ik dat ze een stuk zachter zingen!

En iedere moeder zal het herkennen. Iedere moeder heeft een Urker Mannenkoor! Echt! De één is gevoelig voor kritiek op haar moederschap, de ander op het huishouden of haar geduld, weer een ander alle 3. Ja joh, ik zei al niets menselijks is ons vreemd. Dus ploeteren we maar door. Tot we écht chagrijnig worden, onze kids, partners en zelfs vriendinnen niet meer leuk vinden en alleen maar met rust gelaten willen worden. Dan is het te laat.

Voor die tijd, als je merkt dat je wat vermoeider raakt, moet je eigenlijk al aan de bel trekken. Maarja, daar zit die angel. “Want er is overal wel wat”. “Als ik toegeef dat ik het niet meer trek, dan ben ik een slechte moeder, partner,” etc. En dat kan niet he?! Het is not done om toe te geven dat iets niet meer lukt. Of zie ik daar toch een kentering? Is het niet meer nodig dat er eerst iets heel ergs gebeurt, zoals burn-out, ziekte, ontslag, overlijden van een dierbare? Dat we daarvoor al aan de bel trekken? Hier en daar wel hoor. En daar ben ik zeer blij mee. Dat houdt mij weer van de straat. En het kan zo makkelijk.

Net als ik aan het uitstellen ben, omdat ik ergens tegenop zie en die zeemansliederen weer hoor, heb ik een trucje opgepikt bij een collega: de 5 seconden regel!

De wasmachine en de 5 seconden regel.

Er zijn vast andere versies van deze geweldigheid, maar hier komt ie hoe ik het doe: ik zie iets wat ik nog moet of wil doen, maar waar ik tegenop zie. Binnen 5 seconden kom ik in actie. Voordat ik allerlei argumenten ga bedenken  waarom ik het beter niet zou kunnen doen. En die argumenten komen. Bij ieder mens. Bij iedere ploetermoeder. Echt.

Dus heb je de volgende keer weer iets zoals de kamer poetsen of iets anders leuks zoals dweilen, wc poetsen (brrrr), de administratie of die imposante traktatie maken, voordat je gaat nadenken ga je aan de slag. En het werkt!

Ik heb nu mijn blog af en ik mag dus nu die berg wasgoed te lijf. Heerlijk op zolder, in mijn eentje, beetje mijmeren tussendoor. Nee voor de was heb ik die 5 seconden regel niet nodig. Die komt wel weer bij de volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *