Een tijdje geleden – ik zat nog in de opleiding tot kindercoach – mocht ik een dag meelopen in het Kookcafé “Autstekend” van Rob de Vries in Alkmaar. Rob kookt daar met groepen Autistische kinderen van verschillende leeftijden. Hij is er mee begonnen omdat hij merkte dat zijn eigen zoon met autisme heel rustig wordt van koken.

“Ik kan niet tegen de geur van chocolade”

Voor de zes jongentjes – ze waren allemaal ongeveer 11 jaar oud – stond er die dag het bakken van chocoladekoekjes op het programma. Ze hadden allemaal de indicatie Autisme in combinatie met ADHD. De heren stuiterden dan ook door het hele kookcafé heen. Vanaf het moment dat het koken begon was de focus er en werd de groep rustig. Op het moment dat één van de jongetjes de chocolade aan zijn recept moest toe gaan voegen weigerde hij dat en werd hij heel onrustig. Hij kon de geur van chocolade niet verdragen en moest de keuken uit. Hieruit blijkt maar weer wat het effect van een enkele geur kan zijn. Nou weten we dat kinderen met ADHD en Autisme vaak veel prikkels binnen krijgen. Geluiden, licht en prikkels via de huid. Een prikkel die vaak onderkent wordt is die van een geur.

Prikkelarme omgeving

Elke ouder heeft het wel eens gedaan, zijn of haar kind naar zijn kamer sturen om even af te koelen. Maar ook om jezelf rust te geven. Even geen overbodige prikkels meer. Een leraar die weet dat een kind moeilijk prikkels kan verwerken zet hem of haar dan ook oordoppen op in de klas, zodat het kind in ieder geval de geluidsprikkels niet meer binnen krijgt. Een “kind” met een verstandelijke beperking wordt een tijdje in de snoezelruimte begeleidt om rustig te worden. In de psychiatrie wordt daar de separeerruimte voor gebruikt. Alle methodes zijn bedoelt om de prikkels te blokkeren of minimaliseren. Maar wat nou als er juist in deze ruimtes een geur hangt waar de patiënt onrustig van wordt. In het geval van het autistische jongentje uit het kookcafé zouden de oordoppen zeker helpen. Als zijn vriendje naast hem allen net een boterham met chocoladehagelslag heeft gegeten, dan hebben de oordoppen niet zoveel zin meer. Je moet het maar weten.

Jan Willem van der Ree

https://watschorteran.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *