5 Tips om overprikkeling voor te zijn

Jij kent je kind hoogstwaarschijnlijk het beste. Jij ziet wanneer het zich prettig voelt, verdrietig, vermoeid of overprikkeld is.
Overprikkeling is een lastig iets. 
Er gebeuren de hele dag door kleine dingen die het kind opmerkt en zich aantrekt.
Al die kleine dingen zorgen dat het een grote hoop wordt waardoor het kind het niet meer kan overzien.
Deze kleinigheden blijven komen als een oneindige stroom van druppels. Uiteindelijk wordt dat teveel, de welbekende laatste druppel zorgt dat de emmer overloopt. In dit geval dus je kind.

Hoe zij ermee omgaan verschilt van kind tot kind. Het ene kind wordt druk , dan lijkt het alsof er een storm in hem raast en het andere kind trekt zich terug en lijkt voor niks meer te enthousiasmeren te zijn of wordt ziek.

Het verschilt per persoon ook hoeveel prikkels die kan hebben. Hoe open ze staan voor die prikkels.

De feestdagen komen er weer aan, sint maarten – sinterklaas – kerst –oude en nieuwe.

5 tips om overprikkelen voor te zijn

 1. Prikkels & Energieverlies; zorg de komende weken voor een prikkelarme omgeving of beperk het aanbod van prikkels.
 2. Zorg voor gezonde voeding; Eet regelmatig om de bloedsuikerspiegel op peil te houden en zorg dat de voeding die je geeft niet teveel toevoegingen of suiker/kleurstoffen bevat.
 3. Zorg voor voldoende aarden; Neem je kind regelmatig mee naar buiten naar het park of bos om daar lekker te rennen, klimmen, gillen en uitwaaien. Het brengt rust voor beide partijen.
 4. Bereid je kind voor; wanneer er feestdagen of andere spannende gebeurtenissen zijn bereid je kind hier dan duidelijk op voor. Heb het er samen over, lees er boekjes over of laat het kind zelf schrijven/tekenen over dit onderwerp. Ook dit is een manier van uiten.
 1. Je kind bewust maken; kinderen vanaf een jaar of 6/7 kun je al redelijk uitleggen over gevoel en het aanvoelen wanneer iets teveel wordt. Probeer samen hier uit te komen wanneer dit gevoel er is en zoek samen naar manier om los te laten en te uiten. 

   

   

  Hoe gaan jullie om met de drukte van de feestdagen? Deel je tips.

  – Relaxed opvoeden tips –

   

  img_7728

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *