In een wereld waarin we met zoveel verschillende beeldschermen geconfronteerd worden, kunnen we er gewoonweg niet meer omheen. Laptop, tablet, Ipad, Ipod, smartphone, computer, televisie… We hebben er allemaal wel een aantal in huis. Ze helemaal verbieden wordt dan ook een lastig verhaal, helemaal wanneer je er zelf ook regelmatig gebruik van maakt. Maar iedereen weet dat het niet goed is uren voor de buis te hangen.

De nadelen van veel beeldschermgebruik

Hoe ongezond is het eigenlijk? Daar is weinig over bekend. Er zijn Amerikaanse onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat er een verband is tussen beeldschermgebruik en obesitas. Een duidelijk oorzakelijk verband ontbreekt echter, dus veel kan hier niet mee gezegd worden. Een logisch verband is echter dat iemand die veel televisie kijkt of achter de computer zit, minder beweging krijgt en daardoor sneller dik wordt. Daarnaast snoepen en snacken kinderen die passief op de bank zitten voor de tv of met laptop wellicht meer.

Hoe lang mag je kind tv kijken?

De vraag is eigenlijk: hoe ga je hier verstandig mee om? Hoe lang kun je je kind laten kijken? En geldt die tijd dan alleen voor de televisie of voor beeldschermen in het algemeen? Er zijn geen regels wat betreft beeldschermgebruik, weinig deskundigen laten zich hieroveruit. Wel zijn er richtlijnen opgesteld door mijnkindonline.nl en ik denk zomaar dat de meeste ouders hiervan zullen schrikken… Dit zijn ze:

 • Tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv kijken en een paar keer per week samen surfen;
 • 2-4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
 • 4-6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
 • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
 • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur beeldschermtijd per dag;
 • 10-12 jaar: maximaal 2 uren beeldschermtijd per dag;
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 urenbeeldschermtijd per dag.Tv kijken

Ik denk dat vooral veel ouders van hele jonge kinderen zich niet kunnen houden aan de max. 30 of zelfs 5 (!) minuten per dag. Is het heel erg dat je je kind langer tv laat kijken? Nee, dat is niet heel erg. Maar het is wel goed om hier zorgvuldig mee om te gaan. Tv kijken heeft op die leeftijd nog geen functie, het heeft geen toegevoegde waarde. Daarnaast kan een kind dat veel voor de buis hangt of computert, zichzelf moeilijker op een andere manier vermaken.

Functie voor de ouders

Maar de tv mag dan wel geen functie hebben voor het kind op jonge leeftijd; het heeft wél een functie voor de ouder! Want welke ouder zet nou niet zijn kind af en toe (of zelfs altijd) tegen etenstijd voor de tv, zodat hij zelf rustig kan koken? En nee, dit is niet heel pedagogisch verantwoord, want het mooiste zou zijn wanneer je samen met je kind naar de tv zou kijken. Maar je bent ook maar mens en het is wél makkelijk. Daarnaast kan het ook voor het kind de functie om even uit te rusten en bij te tanken.

Voordelen van samen kijken

Wanneer je samen kijkt, kun je benoemen wat je ziet, vragen wat je kind ziet en heb je een gezellig momentje samen. Het heeft dus zeker zo zijn voordelen. Naast het halfuurtje (bijvoorbeeld) dat je kind dus voor het eten voor de buis zit, zou je nog eens tien minuten samen kunnen kijken of samen een spelletje op de tablet kunnen spelen.

Gezond verstand gebruiken

Omdat  er geen regels zijn en alleen maar richtlijnen, is het aan jou als ouder om hier verstandig mee om te gaan. Je hoeft je niet strak vast te houden aan bovenstaande richtlijnen, maar het is goed om ze in acht te nemen en je bewust te zijn van de negatieve gevolgen. Want het líjkt makkelijk om je kind voor de tv te zetten of een smartphone in de hand te drukken wanneer het jou uitkomt…

Maar hoe vaak ik ouders van wat oudere kinderen hoor klagen over dat ze veel te veel tv kijken en computeren, met de vraag hoe ze dat kunnen beperken of het liefst helemaal aan banden leggen……. Heel vaak!! Denk daar dus goed over na! Houd het vanaf het begin binnen de perken en je hebt er later profijt van.

Zelf heb ik altijd bij mijn peuter (nu 3 jaar) max. een halfuur aangehouden, alleen bij uitzondering langer. Hoeveel beeldschermtijd heeft jouw kind? Schrok jij van de richtlijnen?

6 Replies to “Hoe lang mag mijn kind tv kijken?”

 1. Ja, daar ‘schrok’ ik wel van. Is echt heel kort. Ik ben echt een ‘voor de tv zodat er gekookt kan worden’ moeder. Of als ze echt niet wil slapen maar duidelijk rust nodig heeft. Zelf kijk ik dan vaak, in ieder geval met half oog, mee. Wij bepalen ook wat er op de tv komt. Ze mag wel iets verzoeken maar wij maken uiteindelijke keuze.

 2. 5 minuten? Onmogelijk. Dan zou ik eerder voor geen tv kijken kiezen.

  Hier verschilt het, bij slecht weer kijken we samen meer tv en bij lekker weer is het gewoon geen tv.

 3. Helemaal geen moeite met de tijden, maar mijn kind is nog erg jong, bijna anderhalf jaar. Wij kijken 2 à 3 x per 10 min. per keer. Dus gemiddeld minder dan 5 min. per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *