Bloggers, Lisa Groot

Uit balans, teveel in het licht.

Mam, maaaam, MAMA! M’n dreumes, peuter, kleuter en ook nog járen daarna roepen mijn kinderen me wanneer ze me nodig hebben en ik bén er voor hen. Of ik nu op het toilet zit, even met een huishoudelijke klus bezig ben, onder de douche sta of ik doe een poging om iets te lezen op de bank, ieder moment van de dag ben ik alert en sta ik op AAN. Ik gun onze kinderen alles en wil graag de liefdevolle ouder zijn voor mijn kinderen.

Herkenbaar?

Uiteindelijk wordt het me teveel en ik ga te lang, teveel over mijn grenzen. Zowel thuis als op mijn werk, voor de klas, sta ik de hele dag op aan en het is dan ook niet zo gek dat dit verkeerd afloopt. Ik denk zeker dat ik ‘superwoman’ ben! Ieder moment in het licht, deze situatie vraagt om iets anders.

De balans is verstoord en ik kan me nauwelijks meer ontspannen. Zijn het vervelende zaken waar ik me mee bezig houd? Ja en nee. Ik heb zeker zorgen over mijn kinderen, maar wat mee speelt is, dat ik denk dat ik zo van belang ben dat men niet zonder mij kan. Doe daar een zak met schuld- en schaamtegevoelens bij en het vat met energie stroomt schaamteloos leeg.

Het is dan ook even slikken als ik merk dat men het ook zonder mij redt. Blijkt het leven nu toch gewoon door te gaan? Nieuwe inzichten worden hierdoor aangeboord en het brengt rust in de tent. Dit alles gaat niet zonder slag of stoot. Ik kom er langzaam maar zeker achter dat je anderen alleen het beste kunt geven als je jezelf het beste geeft.

Stel je het bekende beeld van het vliegtuig scenario voor, waarbij je eerst bij jezelf het mondkapje opzet en daarna voor je kind zorgt! Mezelf eerst aandacht geven, is wat ik heel lastig vind. Doordat ik zie dat het mijn kinderen goed doet dat ik me meer ontspan, is de innerlijke motivatie aanwezig om door te zetten. Er wordt een begin gemaakt aan het herstellen van de energielek, op een gezonde manier, die een ieder geluk brengt. Ik zoek steeds vaker het schaduwrijke plekje bij mezelf.

Nu we jaren verder zijn en mijn kinderen meer hun eigen weg gaan, doe ík verwoede pogingen om contact met ze te maken! Ik wil ze iets vragen wanneer en op welke manier zij hun plannen hebben uitgedacht, zodat ik daar rekening mee kan houden. Opeens realiseer ik me dat ik nu (weer) teveel in het licht sta en naar hun pijpen probeer te dansen. Aangezien ze liever ongestoord hun ding doen, bedenk ik me dat ik dat zelf ook liever wil. Ik trek me terug in mijn hol en onderzoek wat ik wil.

Wat zijn patronen toch hardnekkig en lastig te doorbreken.  In iedere fase staan er nieuwe uitdagingen klaar. In plaats van me aan te passen aan hun agenda’s, kies ik nu bewust voor een ander pad. Ik trek me terug en neem tijd voor bezinning. Hierbij stel ik mezelf vragen die helpen om de balans te herstellen zijn.

Dit zijn de vier vragen die je kunnen helpen bij dilemma’s die te maken hebben met het gedrag, de houding of de emoties van je kind:

Wat wil ik nu precies? Wat heb ik nu nodig? Wat wil ik mijn kinderen meegeven? Wat hebben zij nodig dat ik hen in deze situatie kan bieden? Zodra je hierin duidelijkheid hebt en jouw keuze hierin heb kunnen maken, weet je dat helder te verwoorden.

Het fijne is dat ik nu weet wat hun gedrag of houding mij wil vertellen. Zij zijn mijn spiegel, die een reflectie zijn van mezelf. Ik heb gemerkt dat zij me in feite laten zien wat ik eigenlijk wil. Ongestoord kunnen werken, mijn eigen ding doen als ik thuis werk, is vanaf nu geen uitdaging meer.

Het gaat erom dat ik duidelijk ben wanneer ik werk en wanneer ik bereikbaar ben voor hen. Zolang ik ze vertel wanneer ik tijd en aandacht voor hen heb, komen ze me tussendoor niet meer storen. Sterker nog, ze helpen mij herinneren als ik eens buiten mijn boekje omga.

Nu ik heb geluisterd naar wat ik nodig heb, weet ik wat ik mijn kinderen wil en kan bieden. Dit is een prettige en relaxte manier voor ons allemaal en het zorgt ervoor dat er binnen het gezin harmonieus contact gemaakt wordt. Doordat ik de spiegel van het gedrag van onze meiden heb begrepen, volgt de rest vanzelf. De balans herstelt zich simpel en gemakkelijk, erover piekeren is overbodig. Het resultaat is dat ik gelukkige kinderen heb én ik ook gelukkig ben als ouder. Op naar de volgende uitdaging!

Liefs Lisa

P.s. Heb jij een kind die je niet begrijpt, die niet lekker in zijn vel zit, die bij jou emoties losmaakt of heb je andere vragen of zorgen die in jullie gezin spelen? Neem gerust contact op om vrijblijvend kennis te maken, zodat we kunnen onderzoeken of ik iets voor jullie kan betekenen en of we willen samenwerken.

P.p.s. Wil je het gratis E-book over en voor de liefdevolle ouder? Mail gerust naar info@grootgelukkidercoaching.nl ,neem een kijkje op de
Website: www.grootgelukkindercoaching.nl
of Facebook: www.facebook.com/grootgelukkindercoaching

Tagged , , , , , ,

About Marielle

Ik werk nu alweer 2.5 jaar bij Relaxed Opvoeden. Een super leuk en jong bedrijf die volledig in de groei zit naar zoveel meer en met fantastische leuke mensen samenwerkt. Ik werk voornamelijk op kantoor, werk de mailboxen bij, mail mensen aan , schrijf blogs, regel interviews en werk online op de website en Facebookpagina.
View all posts by Marielle →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *